Partidul lui Geoană cere introducerea votului electronic şi scăderea pragului electoral la 3%

Partidul Social Românesc vrea introducerea votului electronic şi scăderea pragului electoral pentru alegerile locale şi parlamentare de la 5 la 3%, a anunţat şeful partidului, Mircea Geoană.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
18.11.2015

"Venim cu două propuneri (...) care sunt cheia esenţială ca la următoarele alegeri o nouă generaţie de partide să poată să apară în România şi un număr cât mai mare de români să poată să fie implicaţi în procesul electoral. Sunt singura cale reală autentică de diluare a influenţei exagerate a partidelor tradiţionale în viaţa politică din România", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Mircea Geoană, potrivit Agerpres.

Şeful PSRO a explicat că în Estonia funcţionează de ani de zile votul electronic, iar Bulgaria a decis, recent, prin referendum naţional introducerea votului electronic.

"Prin coexistenţa votului tradiţional şi a votului prin corespondenţă pentru diaspora românească, confirmat de CCR, şi a acestui vot electronic vom putea să avem o participare la vot la alegerile de la anul undeva către 60-70% (...) Dacă vrem să avem o generaţie nouă de partide trebuie să încurajăm câţi mai mulţi români să vină la vot.

Participare redusă înseamnă reproducerea actualului sistem politic din România, participare mare — o şansă corectă de reconfigurare şi de regenerare a spaţiului politic din România", a afirmat senatorul Mircea Geoană.

O altă propunere a PSRO vizează coborârea pragului electoral de la 5 la 3% pentru alegerile locale şi parlamentare. "Dacă o nouă generaţie de partide nu va putea avea acces la locale pentru a putea să existe, conform legii, şi la parlamentare, şansele de a avea o generaţie nouă de partide sunt foarte reduse, dacă nu cumva infime".

La rândul său, senatorul Dan Tătaru a precizat că votul electronic facilitează exercitarea dreptului de vot pentru cetăţenili care locuiesc temporar în străinătate, a persoanelor cu handicap. "Votul electronic trebuie să fie o alternativă a votului la urne, nu să îl înlocuiască".

Deputatul Florentin Gust a opinat că, prin scăderea pragului electoral, se poate vorbi "despre o resetare a clasei politice".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor