Partidul Comunist Cubanez închide sălile de cinema

(photos.com)
Andrei Pricopie
03.11.2013

Autorităţile cubaneze au interzis sâmbătă funcţionarea cinematografelor şi a sălilor de jocuri video private, care par să fi proliferat pe insulă în ultimul timp, declarând că aceste întreprinderi sunt neautorizate şi proprietarii trebuie să oprească imediat aceste activităţi de divertisment, potrivit AFP.

Localurile unde se proiectează filme şi video au operat într-o zonă juridică "gri", funcţionând sub licenţă de restaurant. Divertismentul nu figurează pe lista celor 200 de domenii de activitate independente autorizate de regimul comunist cubanez, astfel încât pentru a putea funcţiona, cinematografele au fost nevoite să activeze sub licenţă de restaurante, oferind băuturi răcoritoare şi alimente de bază amatorilor cubanezi de film.

Un anunţ publicat în ziarul partidului comunist Granma a precizat că "spectacolul s-a terminat."

"Difuzarea de filme (inclusiv filme 3D) şi jocurile pe calculator vor înceta imediat în toate sectoarele de afaceri private", se precizează într-un mesaj al Comitetului Executiv al Consiliului de Miniştri cubanez.

Mulţi operatori de cinematografe private au cheltuit mii de dolari pentru a-şi lansa afacerile, care variază de la modeste la opulente, şi oferă cele mai recente superproducţii de la Hollywood şi jocuri video noi.

"Financiar vorbind, ne doare foarte tare ceea ce s-a întâmplat. Această afacere era providenţială pentru familia noastră", a declarat Orlando Suarez, vorbind despre cinematograful său 3D, San Rafael, din centrul oraşului Havana. "Nu înţeleg de ce nu ne-au dat un răgaz, în loc să dea dispoziţia de a "închide pe loc".

Cinematografele private au devenit din ce în ce mai populare, ca o alternativă pentru cinematografele de stat prost întreţinute, iar cinefilii au fost, de asemenea, la fel de consternaţi de veste ca şi proprietarii sălilor de cinema.

"Este o lipsă de respect. Ce vom face acum?", a declarat Lionny Gonzalez, un elev de liceu de 15 ani. " Acum, singura distracţie care ne mai rămâne este să mergem la o discotecă. Nu avem nici o altă alternativă la cinema".

"Tinerii au nevoie de aceste cinematografe", a declarat Rafael Gonzalez, un tată de 53 de ani, care are cinci copii. "Mai bine îşi petrec timpul acolo decât să umble pe străzi".

Recent, ziarul pentru tineret al Partidul Comunist, Juventud Rebelde, a publicat un articol lung citând o serie de declaraţii ale ministrului adjunct al Culturii Fernando Rojas, care afirma că sălile video promovează "frivolitatea, mediocritatea, pseudo-cultura şi banalitatea", fapt care a prefigurat represiunile ce aveau să urmeze la adresa sălilor de cinema.

Cuba a anunţat, de asemenea, recent o interdicţie privind comerţul independent cu mărfuri de import, partidul informându-i sâmbătă pe proprietarii unor astfel de afaceri mici, care vând produse aduse din străinătate, că au termen până la 31 decembrie să-şi lichideze stocurile după care acest tip de comerţ va fi interzis.

După ce puterea a fost preluată de Raul Castro, regimul cubanez a iniţiat o serie de firave reforme economice cum ar fi schimbarea sistemului de salarizare, susţinerea proprietăţii private asupra caselor şi alte drepturi şi libertăţi, interzise sub regimul dictatorial al lui Fidel Castro, ca de exemplui dreptul cetăţenilor de a vinde şi cumpăra locuinţe sau de a cumpăra şi deţine un telefon mobil şi un calculator. De asemenea, regimul a ameliorat condiţiile extrem de dificile de a obţinere dreptul de a ieşi din ţară al cetăţenilor cubanezi.

Au fost autorizate, de asemenea, o serie de aşa numite profesii liberale, cubanezilor permiţându-li-se să muncească independent ca grădinari, manichiurişti, terapeuţi specializaţi în masaj şi şoferi de taxi. Criticii se plâng însă că nu au fost autorizate încă profesii liberale pentru persoanele cu studii superioare (consultanţi, liber profesionişti etc).

Partidul comunist consideră că decizia de interzicere a comerţului privat cu produse de import şi de închidere a cinematografelor particulare este o măsură benefică pentru derularea într-o manieră ordonată a reformelor economice.

"Cu aceste măsuri nu înseamnă, în niciun fel, ca am făcut un pas înapoi", declara regimul comunist. "Dimpotrivă, vom continua să acţionăm hotărât în vederea îmbunătăţirii modelului economic cubanez".

Aproximativ 436.000 de cubanezi lucrează în prezent în sectorul privat, potrivit cifrelor guvernamentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor