Fidel Castro laudă curajul lui Snowden

Fostul preşedinte al Cubei, Fidel Castro, şi-a declarat admiraţia faţă de fostul analist al NSA, Edward Snowden, şi a respins versiunea potrivit căreia Havana ar fi cedat presiunilor SUA pentru a nu permite aterizarea avionului companiei Aeroflot în care se putea afla fugarul american, notează joi ziarul Las Provincias.
Fidel Castro. (ro.wikipedia.org)
Epoch Times România
29.08.2013

Fostul preşedinte al Cubei, Fidel Castro, şi-a declarat admiraţia faţă de fostul analist al NSA, Edward Snowden, şi a respins versiunea potrivit căreia Havana ar fi cedat presiunilor SUA pentru a nu permite aterizarea avionului companiei Aeroflot în care se putea afla fugarul american, notează joi ziarul Las Provincias.

'Admir declaraţiile curajoase şi juste ale lui Snowden, care în opinia mea a făcut un mare serviciu lumii prin dezvăluirea politicii odioase şi lipsită de onestitate a imperiului, care minte şi înşală omenirea', subliniază Castro, într-unul din articolele sale scrise pe diferite teme şi publicate, sub titlul de 'Reflexiones', în ziarul oficial Granma.

'Cu ceea ce nu aş fi de acord este ca cineva, oricare ar fi meritele sale, să poată vorbi în numele Cubei', a precizat liderul revoluţiei cubaneze, care a renunţat la putere în 2006 din cauza unei grave afecţiuni intestinale. Castro a făcut aluzie clară la versiunile apărute săptămâna aceasta în presă, potrivit cărora Snowden a rămas blocat timp de o lună pe aeroportul moscovit Şereme+tievo ca urmare a ameninţărilor la care a fost supusă Havana, de a nu lăsa să aterizeze un avion al companiei Aeroflot, pentru care Snowden îşi cumpărase bilet, şi care în final a ajuns fără el în Cuba.

'Birouri ale agenţiilor clasice binecunoscute pentru serviciile sofisticate oferite SUA s-au grăbit să difuzeze ştirea că Edward Snowden a fost obligat să rămână în Rusia deoarece Cuba ar fi cedat presiunilor SUA', a spus Castro referindu-se la această temă, cu privire la care guvernul cubanez, condus de fratele său, Raúl Castro, încă nu s-a pronunţat.

Fostul preşedinte a considerat informaţia 'o minciună plătită' şi a criticat ziarul rus Kommersant, care a publicat primul ştirea, calificându-l drept un 'ziar mercenar' care 'la vremea lui a fost unul din cele mai perverse mass-media aflate în serviciul extremei drepte contrarevoluţionare'.

Articolul din Kommersant a citat surse apropiate fostului analist al Agenţiei Naţionale de Securitate americane - care a primit azil temporar în Rusia, la 1 august, după ce a dezvăluit programe de spionaj al guvernului SUA - precizând că autorităţile cubaneze au comunicat Rusiei că nu vor permite aterizarea la Havana a unui avion care să-l aibă pe Snowden la bord.

În articolul său, Castro a reprodus şi a comentat la rândul său afirmaţia acestui ziar că Snowden ar fi început negocierile cu autorităţile ruse pentru a pleca în America Latină, via Moscova, încă de pe vremea când se afla la Hong Kong. 'Dacă mi-aş propune, aş putea vorbi despre aceste teme pe care le cunosc pe larg', a asigurat Fidel Castro, fără să dea însă detalii în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor