Partidele se pregătesc de consultări cu Iohannis. PNL şi PSD şi-au pregătit strategia

Invitate de preşedintele Iohannis la consultări pe tema legilor electorale, a finanţării campaniilor şi imunitatea parlamentarilor, principalele partide au început să-şi facă publică poziţia
Mihai Voicu, PNL (Epoch Times România)
Loredana Diacu
26.01.2015

Invitate de preşedintele Iohannis la consultări pe tema legilor electorale, a finanţării campaniilor şi imunităţii parlamentarilor principalele partide au început să-şi facă publică poziţia.

Ce susţine PNL

Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a declarat că liberalii susţin revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, acelaşi mod de alegere fiind susţinut şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene.

În ceea ce priveşte alegerile parlamentare, Voicu a reiterat faptul că liberalii susţin reducerea semnificativă a numărului de parlamentari şi "împiedicarea ca pe cale artificială, din cauza efectelor legii electorale, acest număr de parlamentari să crească în urma alegerilor", relatează Mediafax.

Mihai Voicu a mai afirmat că partidul său doreşte întroducerea votului prin corespondenţă pentru românii din diaspora şi a subliniat necesitatea ca legile electorale să fie adoptate în Parlament până pe 5 mai, astfel încât să poată fi aplicate conform deciziei Curţii Constituţionale.

Cât despre finanţarea campaniilor electorale, vicepreşedintele PNL a menţionat că este susţinută varianta finanţării de la bugetul de stat a cheltuielilor de campanie, cu impunerea unor praguri în lege. În opinia liberalilor, se poate opta pentru eliminarea finanţării partidelor prin donaţii şi plafonarea cotizaţiilor membrilor de partid în cazul cheltuielilor care nu vizează campaniile electorale

În ceea ce priveşte imunitatea parlamentarilor, Voicu a declarat că PNL susţine accelerarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor sau a începerii urmăririi penale pentru actuali sau foşti miniştri.

Delegaţia PNL la consultări va fi condusă de co-preşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga. Vor mai participa Mihai Voicu. Cătălin Predoiu, Gheorghe Flutur şi Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş

Ce susţine PSD

La rândul său, premierul Ponta, preşedintele PSD, a anunţat că va participa la consultările de la Cotroceni pe tema legilor electorale, alături de Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea şi senatorul Ioan Chelaru.

Potrivit Mediafax, Victor Ponta a declarat că PSD va propune, miercuri, la consultările de la Cotroceni, că viitorul Parlament să aibă 318 deputaţi şi 100-110 senatori.

Întrebat de ce partidul său propune să fie peste 400 de parlamentari în condiţiile în care la referendumul din 2009 românii au optat pentru un Parlament cu 300 de membri, Ponta s-a eschivat cu un: ”Noi ţinem cont. Asta e propunerea noastră. Dacă celelalte forţe politice propun altceva, sigur, le vom susţine”.

În ceea ce priveşte imunitatea parlamentarilor, Ponta a susţinut că PSD este de acord cu modificarea Constituţiei în ceea ce priveşte imunitatea parlamentarilor, precizând că PSD va vota, "de fiecare dată", pentru îndeplinirea solicitărilor Justiţiei.

În context, reamintim că, de-a lungul anului 2014, Parlamentul a respins pe bandă rulantă solicitările Parchetului privind începerea urmăririi penale sau arestarea preventivă a aleşilor. Situaţia a început să se schimbe abia după ce premierul Ponta a pierdut alegerile pentru Cotroceni, iar PSD-ul a sesizat nevoia de a-şi schimba imaginea de partid osificat în corupţie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor