Consilieri ai lui Trump îl îndeamnă pe acesta să adopte o abordare mai dură faţă de Moscova

Marco Rubio (Scott Olson / Getty Images via JTA)
Redacţia
15.04.2025

Mai mulţi consilieri de rang înalt ai preşedintelui Trump îl sfătuiesc pe acesta să fie mai sceptic cu privire la dorinţa Moscovei de pace cu Ucraina, susţinând că preşedintele rus Vladimir Putin încă nu a arătat un interes real în oprirea luptelor, potrivit Wall Street Journal.

Grupul, care, potrivit oficialilor americani, îi include pe secretarul de stat Marco Rubio şi pe emisarul pentru Ucraina Keith Kellogg, a recomandat mai multă prudenţă în relaţiile cu Putin şi o poziţie mai dură faţă de cererile Moscovei de concesii teritoriale din partea Kievului.

Cu toate acestea, Trump este încă de partea emisarului american Steve Witkoff, care crede că Putin vrea să facă pace după ce s-a întâlnit cu el de două ori la Moscova, au declarat oficialii.

Dar Rusia a respins apelul lui Trump pentru încetarea focului şi a întârziat demersul său pentru o suspendare parţială a luptelor, încercând să tragă de timp, în vreme ce îşi accentuează câştigurile de pe câmpul de luptă şi se străduieşte să obţină concesii maxime în negocieri.

Trump speră să oprească războiul din Ucraina în parte pentru a elimina un obstacol în calea unei apropieri de Kremlin. El a părut uneori nerăbdător cu Putin, dar nu a dat curs ameninţării sale de a impune noi sancţiuni asupra exporturilor de petrol rusesc.

Chiar şi consilierii lui Trump care favorizează o abordare mai dură faţă de Moscova susţin obiectivul său de a opri războiul dintre Rusia şi Ucraina care durează deja de trei ani. Dar atacul cu rachetă balistică al Rusiei din Duminica Floriilor, care a ucis 34 de civili şi a rănit alţi 100 în oraşul ucrainean Sumîi, a evidenţiat diferenţele dintre membrii echipei de conducere a lui Trump.

În comentariile făcute luni reporterilor din Biroul Oval, Trump a numit atacul o „greşeală”. Când a fost presat de reporteri cu privire la cine a fost responsabil, el l-a învinuit pe fostul preşedinte Joe Biden pentru că „a lăsat războiul să aibă loc”.

Kellogg a afirmat duminică în declaraţii scrise că atacul rusesc „depăşeşte orice limită a decenţei”, în timp ce Rubio l-a catalogat drept „oribil” şi „tragic”.

Într-o critică rară la adresa liderului rus, Trump a declarat că Putin este principalul vinovat pentru război, împreună cu Biden şi preşedintele ucrainean Volodimor Zelenski.

„Vreau să opresc vărsarea de sânge şi cred că ne descurcăm bine în această privinţă. Cred că în curând veţi vedea câteva propuneri foarte bune”, a adăugat Trump.

În timpul deliberărilor de la Casa Albă cu privire la faptul dacă SUA ar trebui să crească sancţiunile împotriva Rusiei pentru a o forţa să negocieze, Rubio şi Kellogg l-au sfătuit pe Trump să fie mai precaut cu privire la intenţiile diplomatice ale lui Putin, au declarat oficialii.

Zelenski a declarat luni că Putin urmăreşte să continue războiul deoarece „la Moscova, nu le este frică. Dacă nu există o presiune suficient de puternică asupra Rusiei, vor continua să facă ceea ce sunt obişnuiţi să facă - vor continua să poarte război”.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Brian Hughes, a declarat: „Atacul cu rachetă asupra oraşului Sumîi este o amintire clară şi dureroasă a motivului pentru care eforturile preşedintelui Donald Trump de a încerca să pună capăt acestui război cumplit vin într-un moment crucial. Gândurile noastre se îndreaptă către victime, către cei dragi lor şi către toţi cei afectaţi.”

Daniel Fried, un fost înalt funcţionar al Departamentului de Stat, a declarat că departamentele de Stat şi de Trezorerie pregătesc opţiuni pentru creşterea sancţiunilor împotriva Rusiei. Dar „tot ceea ce înseamnă este că acum cred că au acoperirea politică pentru a analiza acest lucru în cazul în care Trump decide de fapt că s-a săturat de Putin”, a spus el.

Departamentul de Stat şi Departamentul Trezoreriei au refuzat să comenteze. Kellogg nu a răspuns la solicitările de comentarii.

La 1 aprilie, senatorul Lindsey Graham (R, S.C.) şi alţi parlamentari au introdus o lege care vizează exporturile de petrol şi energie ale Rusiei în cazul în care Moscova nu reuşeşte să încheie pacea cu Ucraina, fără a ţine cont de o solicitare din partea Casei Albe de a amâna, au declarat consilierii congresului. Un oficial al administraţiei a confirmat cererea de amânare, menţionând că administraţia dorea să menţină un punct de sprijin în timpul negocierilor cu Rusia.

Graham a declarat că cel puţin 50 de senatori susţin măsura în timpul unui dineu privat din această lună cu trimisul rus Kirill Dmitriev, la care a participat şi Witkoff, potrivit asistenţilor din Congres.

Demersul lui Trump de a restabili relaţiile cu Rusia a fost încercat de mulţi dintre predecesorii săi, toţi fiind dezamăgiţi de rezultatele slabe, a declarat Thomas Graham, fost director senior pentru afaceri ruse în cadrul Consiliului Naţional de Securitate al fostului preşedinte George W. Bush.

Moscova doreşte să anexeze porţiuni din teritoriul Ucrainei şi să instaleze un guvern pro-rus care să guverneze ceea ce rămâne - obiective care nu s-au schimbat de la invazia sa din 2022, a spus el.

Trump a declarat în timpul campaniei prezidenţiale că i-ar putea obliga pe Putin şi Zelenski să înceteze lupta în termen de 24 de ore de la reintrarea în Biroul Oval. Kellogg a extins ulterior termenul limită la primele 100 de zile ale lui Trump, care sosesc pe 30 aprilie.

„Vom şti destul de curând - într-o chestiune de săptămâni, nu de luni - dacă Rusia este serioasă în privinţa păcii sau nu. Sper că sunt. Ar fi bine pentru lume dacă acest război s-ar încheia, dar, evident, trebuie să testăm această propunere”, a declarat Rubio luna aceasta la Bruxelles.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor