Parlamentul ungar oferă guvernului Orban noi puteri antitero. Opoziţia critică mişcarea

Legiuitorii ungari au aprobat un amendament constituţional pe baza căruia se va putea declara mult mai uşor o “stare de urgenţă privind terorismul”. Opozanţii susţin că mişcarea va oferi guvernului puteri nelimitate fără o justificare.
Premierul ungar Viktor Orban. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.06.2016

Parlamentul ungar a aprobat un amendament cu o majoritate covârşitoare, oferind guvernului Orban puteri extinse – inclusiv intensificarea supravegherii publice şi folosirea armatei – în faţa unor presupuse ameninţări teroriste.

Legiuitorii au votat amendamentul cu 153 voturi pentru şi 13 împotrivă, cu o singură abţinere din partea unui membru al Partidului Fidesz al premierului Viktor Orban.

Mişcarea reprezintă cel de-al 6-lea amendament adus noii Constituţii, ce a fost adoptată în 2012. Noua modificare permite guvernului să declare o “stare de urgenţă privind terorismul”, acesta fiind un nou concept legal. În plus, guvernul va fi capabil să declare măsuri extraordinare valabile până la 15 zile, înainte să aibă nevoie de o confirmare din partea unei majorităţi de două treimi din Parlament.

Starea de urgenţă va permite guvernului să folosească armata în interiorul graniţelor interne ale Ungariei – un lucru care nu ar fi fost permis până acum – dacă poliţia sau celelalte agenţii de securitate nu sunt capabile să răspundă la eventualele ameninţări.

În plus, modificarea va oferi guvernului un control nerestricţionat de la Internet până la servicii poştale şi va permite acestuia să aplice stare de asediu şi restricţii asupra evenimentelor publice.

Noi provocări la adresa securităţii

Guvernul Orban susţine că schimbarea, ce va intra în vigoare la 1 iulie, este necesară pentru a răspunde unui “nou tip de provocări la adresa securităţii” cu care se confruntă Europa.

Uniunea Ungară a Libertăţilor Civile declară însă că nu există nicio justificare pentru aceste schimbări.

Partidele din opoziţie susţin că noile puteri ale guvernului ar putea fi folosite într-o manieră eronată, permiţându-i lui Orban să îşi consolideze priza asupra puterii.

Preşedintele Partidului Socialist, Jozsef Tobias, a declarat că amendamentul se referă doar la ambiţiile guvernului privind puterea ţării.

În acelaşi timp, Amnesty Internaţional a declarat că modificarea reprezintă un atac deschis asupra drepturilor omului, adăugând că oferă guvernului puteri nelimitate fără să se definească în mod clar ce reprezintă o ameninţare teroristă. Organizaţia a mai declarat că noile puteri ar putea fi folosite pentru a suprima protestele sau opiniile politice diferite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor