Premierul ungar Viktor Orban obţine controlul absolut asupra cheltuielilor bugetare

Legiuitorii ungari au aprobat o lege care îi oferă guvernului premierului Viktor Orban puterea de a face cheltuieli suplimentare fără aprobarea parlamentarilor. Legea contribuie la amplificarea temerilor cu privire la subminarea democraţiei în statul membru UE.
Premierul ungar Viktor Orban.
Premierul ungar Viktor Orban. (Captură Foto)
Andrei Popescu
31.03.2016

O mare majoritate a legiuitorilor ungari a aprobat miercuri un proiect de lege care include un amendament ce îi permite guvernului Orban să ia decizii privind bugetul pe bază de decrete, fără aprobarea parlamentarilor. În plus, guvernul de la Budapesta nu va trebui să identifice de unde vor proveni fondurile pentru finanţare.

Iniţiativă intervine după o serie de decizii ale guvernului conservator al lui Viktor Orban, denunţate de opoziţie drept încercări de a deveni stăpân pe finanţele statului fără a ţine cont de ceilalţi actori instituţionali, conform Agerpres.

Anterior, guvernul putea cheltui sume suplimentare de bani, pe lângă cele alocate de buget, doar prin obţinerea aprobării parlamentare şi pe baza identificării sursei fondurilor.

Votul este considerat a fi o nouă lovitură dată echilibrului puterii în Ungaria, unde premierul Orban şi-a întărit controlul asupra mass mediei şi instituţiilor de stat, arată Deutsche Welle.

Criticii noii legi susţin că aceasta va reduce transparenţa bugetară şi puterea Parlamentului asupra bugetului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor