Parlamentul R. Moldova l-a revocat din funcţie pe directorul CNA pentru activitate nesatisfăcătoare
alte articole
Parlamentul de la Chişinău l-a revocat, joi, pe Ruslan Flocea din funcţia de director al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), după ce deputaţii majorităţii parlamentare au respins Raportul de activitate al CNA pentru perioada ianuarie 2016 – 202, întrucât instituţia „nu a fost independentă în activitatea sa, iar conducerea instituţiei nu a organizat şi nu a asigurat aplicarea legislaţiei anticorupţie într-o manieră eficientă”.
Mai mult, în opinia Olesei Stamate, preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, „indicatorii de rezultat au indicat existenţa unui management defectuos, lipsa controlului efectiv în privinţa activităţii CNA, precum şi practici instituţionale, care afectează imaginea instituţiei”.
Hotărârea deputaţilor prevede transmiterea Raportului de evaluare a activităţii CNA Ministerului Justiţiei, Procuraturii Generale şi Serviciului de Informaţii şi Securitate pentru întreprinderea măsurilor necesare, iar decizia de revocare a lui Ruslan Flocea poate fi contestată în conformitate cu prevederile Codului administrativ al R. Moldova.
Până la numirea unui nou director al CNA, interimatul funcţiei va fi exercitat de către unul din adjuncţii directorului.
Pentru demisia lui Ruslan Flocea au votat 56 de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate. Deputaţii comunişti şi socialişti au votat împotrivă, iar deputaţii Partidului politic Şor nu au votat.
Ruslan Flocea nu s-a prezentat în faţa deputaţilor, menţionând că audierile ar reprezenta un exerciţiu formal, din moment ce decizia de a-l demite ar fi fost deja luată de către deputaţii PAS.
Potrivit legislaţiei, directorul Centrului Naţional Anticorupţie este numit în funcţie de Legislativ, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, la propunerea a cel puţin 20 de parlamentari. Acesta este numit pentru un mandat de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru alt mandat.