Dosarul Revolutiei. Mărieş: Istoria României nu poate fi falsificată că vrea Înalta Curte cu doamna Stanciu şi dl Niţu de la Parchet

Magistraţii Înaltei Curţi au respins, vineri, plângerea formulată de Asociaţia 21 Decembrie 1989 împotriva ordonanţei de clasare a Dosarului Revoluţiei, decizie care, potrivit preşedintelui asociaţiei, Teodor Mărieş, denotă lipsă de ştiinţă de carte şi bătaie de joc la adresa părinţilor care şi-au îngropat, acum 26 de ani, copiii.
Teodor Maries (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
23.01.2016

„Nici plângere nu mai are voie Asociaţia 21 Decembrie să depună în România, pentru că deranjează toţi criminalii din decembrie 89 şi iunie 90, şi nu numai pe ei ci şi pe urmaşii lor”, a declarat preşedintele Asociaţiei, Teodor Mărieş, sâmbătă, la o zi după ce Înalta Curte a respins, ca inadmisibilă, plângerea formulată de organizaţie împotriva ordonanţei de clasare a Dosarului Revoluţiei.

În opinia lui Teodor Mărieş (persoană care, reamintim, a făcut aproape două sute de zile greva foamei pentru aflarea adevărului despre Revoluţie şi pentru ca omorurile din 89 să nu se prescrie) prin decizia luată ieri de instanţă s-a dorit înlăturarea Asociaţiei 21 Decembrie din sala de judecată.

„Este foarte simplu, vor să anuleze calitatea Asociaţiei şi vor să înlăture posibilitatea participării noastre la procese, în sala de şedinţe, pentru că poziţia noastră este simplă, tranşantă şi fără echivoc: deciziile CEDO (care a condamnat în repetate rânduri România pentru nesoluţionarea într-un termen rezonabil a dosarului Revoluţiei n.r.) trebuie să fie respectate!”, a declarat Mărieş pentru Epoch Times.

Potrivit lui Mărieş, mişcarea de vineri, când Înalta Curte a respins plângerea formulată de organizaţia sa şi a refuzat reunirea a zeci de plângeri similare formulate de victime ale Revoluţiei la plângerea Asociaţiei 21 Decembrie, dispunând trimiterea lor înapoi la completurile iniţiale de judecători, denotă lipsă de ştiinţă de carte şi bătaie de joc.

„Au trimis dosarele înapoi la completurile care până acum ceruseră reunificarea acestora. Aici este bătaie de joc şi lipsă de carte! Ori nu cunosc legea şi nu stiu cum se aplică, ori îşi bat joc de victime şi cred că este vorba de amândouă!” a declarat Mărieş.

Teodor Mărieş a mai reamintit că pe 22 decembrie 2015, zi de mare durere şi încărcătură emoţională pentru revoluţionari, Consiliul Superior al Magistraturii a adoptat un ordin prin care s-a pregătit terenul pentru repartizarea dosarelor la ce complet vrea şeful de secţie:

„Deci CSM a pregătit terenul pentru ca şefii de secţie să poată să repartizeze dosarele la ce complet vor ei, încălcând legea Macovei din 2006 prin care s-a dispus, practic, să fie o repartizare aleatorie a dosarelor pe calculator. În 28 decembrie, au promulgat acest ordin, creând posibilitatea ca aceste dosare să fie reunite. Numai că nu ne privea pe noi pentru că noi, şi majoritatea dintre urmaşi, depusesem plângerea la Curtea Supremă înainte de apariţia acestui ordin. Este posibil ca ei să fi gândit această reunire a dosarelor când au văzut că acesta devine un fenomen. S-au speriat, pentru că era un fenomen (peste 300 de persoane au cerut anularea clasării dosarului Revoluţiei n.r.)”, a declarat Mărieş.

În opinia acestuia, reunirea dosarelor a fost respinsă pentru că magistraţii şi-au dat seama că nu le foloseşte ordinul dat de CSM, un ordin pe care Asociaţia 21 Decembrie l-a atacat, cerând să fie trimis la Curtea Constituţională, întrucât încalcă legea.

„Acest ordin nu poate retroactiva nici măcar pentru Asociaţia 21 Decembrie, chit că le stă ca o sula în coaste!” a acuzat Mărieş, reamintind răspunderea uriaşă pe care judecătorii o au faţă de aceste dosare care nu seamănă cu niciuna din cauzele aflate pe rolul Înaltei Curţi.

„Este vorba de 1.200 de morţi, de câteva mii de răniţi. Istoria României nu poate fi falsificată că vrea Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu doamna Stanciu şi dl Niţu de la Parchet, care sunt efemeri şi mai au o lună-două de mandat. Dacă au sarcină şi vor să umilească aceste instituţii, pentru că cei doi au umilit aceste instituţii prin ce au făcut, şi de a-şi încheia mandatul în triumf, istoria îi va pune în coşul pe care îl merită”, a adăugat Mărieş.

O luăm de la început!

Mărieş a mai acuzat că închiderea dosarului a fost pregătită din timp de către procurorii militari şi a dat asigurări că Asociaţia nu va renunţa la lupta sa pentru aflarea adevărului.

„În cele trei săptămâni de procese am întâlnit şi judecători oneşti care au trasat Parchetului sarcina să aducă, până la data de 3 respectiv 5 februarie, toate actele pe care le-a produs după preluarea dosarului, în urmă cu doi ani. Ori ştim că ei (procurorii militari n.r.) nu au produs niciun act de urmărire în această clasare, ci doar au pregătit clasarea, cu gândul la gradul şi funcţia pe care urmau să le ia după ce rezolvau crima din '89. Ei, Tiberiu Niţu şi Vasilache, s-au situat permanent ca protectori ai celor care în Decembrie au emis ordine, au executat ordine şi au înfăptuit un act criminal pe care CEDO l-a condamnat şi îl condamnă, indiferent de poziţia dnei Stanciu şi dlui Niţu” a acuzat Mărieş.

Întrebat ce paşi va întreprinde în noile circumstanţe, Mărieş a răspuns că Asociaţia 21 Decembrie va depune cerere pentru a fi intervenient, calitate în care va fi în sală la fiecare proces, pentru a-i susţine pe revoluţionari şi pe rudele celor ucişi, aşa cum i-a susţinut şi la CEDO.

„Nu ne pot elimina, pentru că în România cred că încă este democraţie şi nu poate da nimeni un ordin să se elimine o parte din proces sau să nu se respecte deciziile CEDO, aşa cum face Putin la Moscova. În acest moment eu îi compar pe dna Stanciu şi pe dl Niţu şi pe Ion Vasilache cu nişte reprezentanţi ai Moscovei, nu ai Uniunii Europene, şi aştept cu interes MCV-ul”.

„O luăm de la început, ne întoarcem la aceleaşi instanţe la care am fost repartizaţi şi le mai dăm o dată ocazia mamelor, taţilor şi copiilor să plângă în faţa instanţei, aşa cum s-a întâmplat nu mai departe de ieri, când părinţii au plâns efectiv în faţa instanţei”, a concluzionat Mărieş.

Context

Reamintim că vineri, pe rolul Înaltei Curţi s-au aflat nu mai puţin de 70 de contestaţii faţă de închiderea dosarului Revoluţiei din cele peste 300 de plângeri depuse de revoluţionari şi urmaşii victimelor Revoluţiei, în marea lor majoritate membri ai Asociaţiei 21 Decembrie 1989. Printre aceste plângeri s-a aflat şi cea a Asociaţiei.

În mod cu totul surprinzător, magistraţii au respins ca inadmisibilă plângerea Asociaţiei, pe motiv că n-are calitate de victimă, în condiţiile în care legea cere clar doar calitatea de persoană interesată. Această respingere a avut loc în condiţiile în care Asociaţia este persoana care a făcut sesizarea penală în urma căreia s-a redeschis dosarul şi s-a reluat urmărirea penală în 2004. Mai mult, potrivit avocatului Antonie Popescu, Asociaţia este prima persoană căreia Parchetul i-a comunicat Ordonanţa de clasare a dosarului şi, prin urmare, şi prima care a atacat-o...

De asemenea, magistraţii au mai dispus ca Asociaţia să fie obligată la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat şi a respins cererea de reunire la plângerea depusă de Asociaţia 21 decembrie a 44 de plângeri cu acelaşi obiect formulate de revoluţionari, urmând ca acestea să fie soluţionate separat de alte complete de judecată de la instanţa supremă. Aceleaşi completuri care ceruseră reunirea lor.

Tot vineri, magistraţii au respins o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale în legătură cu neconstituţionalitatea dispoziţiilor art.70 din Codul de procedură penală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor