Parlamentul iordanian votează o lege care interzice achiziţionarea gazelor din Israel
alte articole
Parlamentul iordanian a aprobat, duminică, un proiect de lege pentru interzicerea importurilor de gaze israeliene în ţară la doar câteva zile după ce au început, potrivit unui acord pe mai multe miliarde de dolari încheiat în 2016, care este însă respins de o mare parte a populaţiei.
Moţiunea a fost adoptată în unanimitate de către cei 130 de parlamentari ai Iordaniei şi va fi trimisă cabinetului pentru a fi legiferată, deşi obstacolele legale ar putea împiedica intrarea ei în vigoare.
Guvernul a declarat anterior că a fost o înţelegere între companii şi nu o problemă politică.
Acordul de furnizare în valoare de 10 miliarde USD a fost iniţial încheiat între compania de stat a Iordaniei şi un consorţiu israeliano-american condus de compania Noble Energy din Texas, pentru a furniza gaz centralelor electrice din ţară pentru generarea de energie electrică.
Contractul nu a fost trimis la Parlament pentru aprobare.
O sursă din industria energetică israeliană, care a vorbit sub condiţia anonimatului, a declarat: „Acordul de gaze dintre Compania Naţională de energie electrică iordaniană şi compania americană Noble Energy este pus în aplicare de la începutul lunii ianuarie 2020 şi nu este de aşteptat nicio schimbare în această privinţă.”
Deşi Iordania, un aliat american, are un tratat de pace cu Israelul, care furnizează energie timp de 15 ani, ţara s-a confruntat cu o opoziţie populară, parlamentarii susţinând că face regatul dependent de vecinul său în domeniul energetic.
Mulţi iordanieni sunt, de asemenea, urmaşii palestinienilor care s-au mutat în ţară după crearea Israelului în 1948 şi consideră Israelul drept un duşman care le-a alungat strămoşii din case.
Guvernul iordanian a declarat după semnarea acordului în 2016 că asigurarea unor preţuri stabile pentru energie pentru următorul deceniu ar putea realiza economii anuale de cel puţin 500 milioane USD şi poate contribui la reducerea unui deficit bugetar cronic.
Importul de gaze israeliene a devenit o controversă majoră în Iordania şi a stârnit proteste care solicitau anularea acordului şi a tratatului de pace.
Legăturile Iordaniei cu Israelul s-au tensionat tot mai mult de când s-a perfectat acordul de gaze, pe măsură ce Israelul a devenit condus de forţe de dreapta şi de când Donald Trump l-a înlocuit pe Barack Obama la conducerea Statelor Unite.
Regele iordanian Abdullah se teme că neacceptarea de către Israel a unui stat palestinian în Cisiordania ocupată, ar putea provoca noi violenţe şi poate genera un nou val de refugiaţi palestinieni în ţara sa.