Parlamentul European condamnă măsurile dure luate de autorităţi în Turcia
alte articole
Deputaţii europeni sunt profund îngrijoraţi de utilizarea disproporţionată şi excesivă a forţei de către poliţia turcă pentru a înfrânge protestele paşnice şi legitime din Parcul Gezi din Istanbul. Într-o rezoluţie adoptată joi, ei au condamnat măsurile dure luate împotriva protestatarilor paşnici şi au declarat că prim-ministrul Recep Tayyip Erdogan trebuie să adopte o poziţie unificatoare şi conciliantă.
Cei responsabili pentru violenţele poliţiei trebuie să fie aduşi în faţa justiţiei, protestatarii paşnici reţinuţi să fie eliberaţi imediat iar victimele compensate, spun deputaţii europeni. Salutând răspunsul moderat la proteste al preşedintelui Abdullah Gül şi scuzele viceprim-ministrului Bulent Arinc, ei deplâng refuzul guvernului turc şi al domnului Erdogan de a lua măsuri în vederea reconcilierii şi de a-şi cere scuze.
Societate incluzivă
Protestatarii simt din ce în ce mai acut că vocile minoritare sunt prea puţin reprezentate iar părţi ale populaţiei Turciei sunt nemulţumite de recenta legiferare privind stilul de viaţă, spun deputaţii europeni. Ei subliniază faptul că într-o democraţie pluralistă incluzivă, majoritatea are responsabilitatea de a include opoziţia şi societatea civilă în procesul de luare a deciziilor.
Organizarea de proteste paşnice şi legitime este în sine o dovadă a vitalităţii societăţii civile turce, dar Turcia trebuie să-şi îmbunătăţească în continuare instituţiile democratice, statul de drept şi respectarea libertăţilor fundamentale, spun deputaţii europeni.
Exprimarea şi mass-media trebuie să fie libere
Deputaţii europeni sunt, de asemenea, îngrijoraţi de deteriorarea libertăţii presei, inclusiv de actele de cenzură şi de accentuarea autocenzurii în presa turcă. Presa centrală turcă a rămas tăcută cu privire la demonstraţii şi la arestarea utilizatorilor Twitter, notează deputaţii europeni. Ei subliniază importanţa unei prese independente pentru o societate democratică şi rolul justiţiei în consolidarea libertăţii presei, citând numărul mare de jurnalişti aflaţi în închisoare şi chemaţi în judecată.
Rezoluţia Parlamentului European privind situaţia din TURCIA
1. Condamnă cu fermitate violenţa de stat a guvernului turc împotriva demonstranţilor şi a oamenilor din Turcia;
2. Condamnă cu fermitate atacarea partidelor politice de către poliţia turcă dezlănţuită;
3. Invită guvernul turc să pună capăt imediat violenţelor împotriva manifestanţilor şi să elibereze toţi protestatarii paşnici reţinuţi în prezent;
4. Îşi exprimă solidaritatea cu cerinţele protestatarilor de a fi respectate democraţia şi drepturile şi libertăţile democratice şi umane; consideră că drepturile civice, drepturile femeilor şi drepturile sociale şi economice ar trebui să nu fie subminate de nicio religie;
5. Condamnă tentativele principalelor mass-media online din Turcia de a reduce ecoul evenimentelor;
6. Subliniază importanţa toleranţei zero faţă de violenţa împotriva protestatarilor paşnici şi solicită crearea unei comisii independente şi imparţiale de anchetă în cazul acuzaţiilor de tortură, tratamentelor dure şi a folosirii forţei, cu participarea organizaţiilor pentru drepturile omului, comitetelor demonstranţilor şi tuturor celorlalţi implicaţi;
7. Invită guvernul turc să pună capăt stilului său autoritar de guvernare şi să poarte discuţii cu organizaţiile de protestatari, în scopul de a evita o escaladare a violenţei, care va avea ca rezultat mai multe victime;
8. Solicită eliberarea imediată a celor 10.000 de prizonieri politici, mulţi dintre ei de stânga sau activişti kurzi, precum şi jurnalişti, care sunt deţinuţi în condiţii care sunt contrare statului de drept;
9. Solicită guvernului turc să re-examineze măsurile sale sociale, politice, culturale şi economice, care sunt principala cauză care a dus la revolta populară, deoarece incidentul din Parcul Gezi a fost doar un pretext care a declanşat situaţia;
10. Condamnă declaraţiile făcute de oficialii turci care, în loc de a ajuta la normalizarea situaţiei, continuă să fie inflamatorii şi cauzează mai multe tulburări în ţară;
11. Este preocupat de faptul că organizaţiile societăţii civile din Turcia continuă să se confrunte cu amenzi, proceduri de închidere şi obstacole administrative şi că drepturile sindicaliştilor şi lucrătorilor nu sunt pe deplin respectate; invită guvernul turc să pună imediat în aplicare noua legislaţie în domeniul muncii şi drepturilor sindicale, în scopul de a se asigura că aceasta este în conformitate cu acquis-ul UE şi cu convenţiile OIM, în special în ceea ce priveşte dreptul la grevă şi dreptul la negociere colectivă;
12. Încredinţează Preşedintelui sarcina de a transmite prezenta rezoluţie Consiliului, Comisiei, Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate / Vicepreşedinte al Comisiei, Secretarului General al Consiliului Europei, Preşedintelui Curţii Europene a Drepturilor Omului, guvernelor şi parlamentelor statelor membre, precum şi Guvernului şi Marii Adunări Naţionale a Republicii Turcia.
Răspunsul Ministerului Afacerilor Externe al Turciei
Răspunsul Ministerului Afacerilor Externe al Turciei nu s-a lăsat aşteptat."Rezoluţia adoptată ieri de Parlamentul European cu privire la situaţia din Turcia dăunează scopului nostru comun de consolidare şi răspândire a democraţiei şi nu are legătură cu realitatea. Prin urmare, este nulă şi neavenită pentru noi.
Este un fapt de netăgăduit că Turcia este o ţară care pe arena internaţională contribuie la dezvoltarea în continuare a normelor de democraţie, lege şi drepturile omului, o ţară care depăşeşte multe state care se definesc ca democraţii avansate în ceea ce priveşte aderarea la documente şi punerea lor în aplicare şi este, în special în regiunea să, o ţară exemplară în ceea ce priveşte scopul de a obţine stabilitate pe baza democraţiei.
Progresele cuprinzătoare făcute, cele mai multe în special în ultimii zece ani, de către Turcia, unul dintre fondatorii Consiliului Europei, în domeniile democraţiei, statului de drept şi a drepturilor omului sunt evidente în toate domeniile vieţii sociale. Voinţa puternică a guvernului nostru de a le pune în continuare în aplicare în acest sens continuă.
Libertatea de exprimare, de întrunire şi de protest se numără printre drepturile democratice definite în documentele internaţionale privind drepturile omului şi deci şi în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Guvernul nostru acţionează ferm şi dincolo de orice îndoială pentru protecţia şi dezvoltarea în continuare a acestor drepturi. Acest lucru se aplică şi în cazul cetăţenilor noştri care au venit să-şi exprime cererile lor democratice.
Mai mult, o dimensiune importantă a legislaţiei internaţionale privind drepturile omului este ne-autorizarea şi prevenirea violenţei, astfel încât drepturile şi siguranţa mediului democratic, ordinea publică şi cetăţenii să fie protejate. Descurajarea, prevenirea violenţei şi deferirea celor care incită la violenţă, justiţiei independente, este o responsabilitate importantă a democraţiei şi a statului de drept.
Într-adevăr, evoluţiile recente indică pragul atins în procesul de evoluţie al conştiinţei democratice şi culturii. Nicio ţară sau grup de ţări nu poate da lecţii Turciei pe această temă.
Evoluţiile recente din Turcia nu sunt diferite de acele incidente sociale care au avut loc în mai multe oraşe europene, în special în ultimii ani. În schimb, în timp ce aceste incidente nu au fost dezbătute în aceeaşi măsură şi nu s-a reacţionat în mod similar, dimensiunea dezbaterii privind situaţia din Turcia este un alt nou exemplu de dublu standard aplicat Turciei. Parlamentul European trebuie să explice de ce nu reacţionează la incidente similare din alte ţări.
Rezoluţiile Parlamentului European pot servi scopului lor numai în măsura în care sunt corecte şi echilibrate" concluzionează răspunsul Ministerului Afacerilor Externe al Turciei.