Guvernul turc dă înapoi pe tema referendumului

Guvernul turc este deschis să ţină un referendum cu privire la planul de dezvoltare a Instambulului ce a fost un motiv central în protestele în masă de aproape 2 săptămâni
Un protestatar rănit în timpul încleştărilor trece pe lângă forţele de ordine ce înconjoară manifestanţii turci aflaţi în Parcul Kugulu din Ankara, Tucia, 12 iunie 2013. (AP Photo / Burhan Ozbilici)
Associated Press
13.06.2013

ANKARA, Turcia – Guvernul turc este deschis să ţină un referendum cu privire la planul de dezvoltare a Instambulului ce a fost un motiv central în protestele în masă de aproape 2 săptămâni. Anunţul, făcut în urma convorbirilor dintre Erdogan şi un grup de activişti, este considerat primul mare gest făcut de guvernul turc pentru a pune capăt unui impas cu protestatarii din piaţa Taksim din Instambul şi din restul ţării.

Dar, pe o notă mai sfidătoare, purtătorul de cuvânt al Partidului Dreptate şi Dezvoltare, Huseyin Celik, a afirmat de asemenea că guvernul nu va permite ca manifestarea în desfăşurare din parcul Gezi, de lângă piaţa, să continue “la nesfârşit” – un semn că răbdarea autorităţilor este pe terminate.

Perspectiva unui referendum ar putea fi un joc politic făcut de Erdogan, care a atras furia protestatarilor datorită tendinţei lui autoritare. El a părut că pune pariu că aceia care îl susţin vor vota pentru planurile sale.

Protestul a erupt pe 31 mai după o represiune puternică a poliţiei asupra unei manifestări paşnice de activişti care obiectau faţă de proiectul de a înlocui parcul Gezi cu o replică din epoca cazarmelor otomane.

Celik a afirmat că referendumul va fi pe tema cazarmelor din epoca otomană. Dar a menţionat că acesta va exclude demolarea plănuită a unui centru cultural cu privire la care se opun de asemenea protestatarii; Celik a arătat că centrul era într-o zonă predispusă la cutremure, şi trebuia dat jos.

Erdogan i-a găzduit pe cei 11 activişti – incluzând academicieni, studenţi şi artişti – în birourile sale din Ankara. Unii lideri ai grupurilor societăţii civile, inclusiv Greenpeace, au declarat că nu se vor implica din cauza “unui mediu de violenţă” din ţară.

Între timp, poliţia şi protestatarii s-au retras după ciocniri feroce de peste noapte din Piaţa Taksim. În Ankara şi Instambul, mii de avocaţi au protestat împotriva tratamentului dur la care au fost supuşi zeci de colegi de-ai lor, pe care poliţia i-a reţinut pentru scurt timp în Instambul, datorită neliniştilor de marţi.

Sema Aksoy, vicepreşedinta asociaţiei avocaţilor din Ankara, a relatat că avocaţii au fost încătuşaţi şi puşi la pământ. Ea a denumit acţiunea poliţiei ca o insultă la adresa sistemului judiciar din Turcia.

“Avocaţii nu pot fi puşi la pământ!”, au strigat avocaţii care demonstrau împreună în timp ce mărşăluiau afară dintr-un tribunal din Instambul. Scutierii au stat pe margine, cu scuturile pregătite.

Fundaţia pentru Drepturile Omului din Turcia a precizat că procurorii din Instambul au lansat o investigaţie cu privire la acuzaţiile de utilizare excesivă a forţei de către poliţie, pe timpul protestelor.

Fundaţia a arătat că 620 de persoane, inclusiv un copil de 1 an, au fost rănite în timpul represiunii poliţiei, miercuri devreme. Poliţia a reţinut aproape 70 de oameni pe timpul incidentelor. Înainte de asta, activiştii au raportat că 5.000 de oameni au fost răniţi sau afectaţi grav de gazele lacrimogene şi patru au murit.

După violenţele de marţi, traficul a reintrat în normal în piaţa Taksim, cu taxiuri, camioane şi pietoni înapoi pe străzi. La un moment dat, unii poliţişti au fost văzuţi lovind o minge de fotbal în piaţa. Scutierii au stat pe margini, lângă o nouă baricadă de maşini stricate şi materiale de construcţie pe care activiştii le-au clădit pentru a-i împiedica pe poliţişti să tragă cu gaze lacrimogene în parc.

Sute de protestatari au rămas campaţi în parcul Gezi, pe care l-au curăţat după o noapte în care au încercat să se apere de gazele lacrimogene. O furtună ce a avut loc dimineaţa devreme a dat jos corturile şi a inundat aşternuturile. Donaţii de mâncare şi provizii, incluzând corturi, saci de dormit şi hârtie igienică au continuat să sosească.

Marţi, scutierii care aruncau cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene s-au ciocnit toată ziua şi toată noaptea cu grupuri de protestatari ce aruncau pietre şi puneau artificii. Ciocnirile nu s-au potolit decât la începutul zorilor.

Protestele atrag atenţia peste hotare

Guvernul Germaniei a declarat miercuri: “în urma ştirilor din Turcia, ne preocupă în special imaginile de ieri a acţiunilor poliţiei”, potrivit purtătorului de cuvânt al Cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert. “În prezent este nevoie de detensionare. Doar un dialog deschis poate contribui la uşurarea situaţiei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor