Parlamentul European a blocat ratificarea acordului comercial UE-China

Plen la Parlamentul European, Bruxelles
Plen la Parlamentul European, Bruxelles (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Într-o rezoluţie aprobată cu 599 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 58 de abţineri, Parlamentul European „condamnă în cei mai duri termeni posibili sancţiunile lipsite de fundament şi arbitrare impuse recent de autorităţile chineze asupra unor persoane şi entităţi din Europa, inclusiv asupra a cinci membri ai Parlamentului European”.

„Este vorba despre un atac asupra libertăţilor fundamentale”, precizează Parlamentul UE, care îndeamnă China să anuleze aceste „măsuri restrictive total nejustificate”.

Europarlamentarii cer Chinei că anuleze toate sancţiunile, pentru a permite continuarea procedurilor de ratificare a tratatului de investiţii între China şi UE. De asemenea, PE cere o „reechilibrare” a relaţiilor UE-China, prin măsuri legislative de contracarare a efectelor subvenţiilor străine, prin interzicerea importurilor de produse fabricate prin muncă forţată şi prin respingerea ameninţărilor cibernetice şi atacurilor cibernetice atribuite Chinei.

Citiți și SUA sancţionează un oficial chinez pentru crimele împotriva practicanţilor Falun Gong

China menţine o vastă reţea de lagăre de muncă, pe care le numeşte "centre de recalificare profesională", folosind munca deţinuţilor pentru a fabrica produse pe care le exportă pe pieţe occidentale, în cadrul acordurilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care interzice astfel de practici.

Europarlamentarii au cerut Uniunii Europene să-şi intensifice coordonarea cu SUA pentru a reuşi să contracareze agresivitatea regimului comunist chinez şi să încurajeze cooperarea cu Taiwanul, care nu trebuie să fie „ţinut ostatic”.

Citiți și Cum intenţionează Partidul Comunist Chinez să controleze internetul

Partidul Comunist Chinez consideră Taiwanul o provincie separatistă, în ciuda faptului că are un sistem democratic, monedă şi politică externă proprie. Totodată autorităţile de la Beijing desfăşoară o campania agresivă de impunere, asupra terţilor, tăierea legăturilor diplomatice şi economice cu Taiwanul.

Răspunsul la rezoluţia PE nu s-a lăsat aşteptat, China cerând Uniunii Europene să ratifice acordul de investiţii „cât mai repede posibil” şi afirmând că „acordul de investiţii China-UE este un acord echilibrat, reciproc avantajos şi de pe urma căruia ambele părţi au de câştigat. Nu este un cadou pentru niciuna dintre părţi, ci este în interes reciproc”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Citiți și Parlamentul britanic, în unanimitate: Partidul Comunist Chinez comite un genocid în Xinjiang

Miniştrii de externe din UE au aprobat în luna martie sancţiuni împotriva Chinei din cauza încălcării drepturilor omului, în special în regiunea Xinjiang unde regimul comunist desfăşoară un genocid la adresa minorităţii uigure. Sancţiunile au vizat lideri locali. În replică, Beijingul a impus sancţiuni împotriva mai multor europarlamentari şi profesori universitari europeni.

Acordul cu privire la investiţii, susţinut de Germania şi de mediul său de afaceri, a fost încheiat la sfârşitul lunii decembrie 2020, după şapte ani de negocieri. El are drept scop garantarea unui cadru stabil pentru comerţ şi investiţii pentru companiile europene pe piaţa chineză.

Considerat o victorie diplomatică a Beijing-ului, acordul a fost criticat de organizaţiile neguvernamentale occidentale şi chiar de fostul şef al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a afirmat, într-o ieşire publică neobişnuită, că acordul este mult prea "slab" în ceea ce priveşte standardele muncii şi excluderea muncii forţate, caracterizând angajamentele Chinei la acest capitol drept ”ieftine”.

Citiți și Twitter şi Facebook permit Chinei o campanie masivă de ştiri false referitoare la genocidul din Xinjiang

Bruxellesul s-a apărat, susţinând că a obţinut de la China angajamente pentru aprobarea convenţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) asupra muncii forţate.

În luna ianuarie a acestui an, Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate o rezoluţie în care aprecia că acordul UE-China asupra investiţiilor pune în pericol credibilitatea UE cu privire la drepturile omului, invitând să fie luate în considerare sancţiuni punctuale împotriva unor responsabili chinezi.

Citiți și 8 martie? Violul în grup - arma preferată de tortură în lagărele Chinei comuniste

Legislativul comunitar a avertizat că „va ţine cont de situaţia respectării drepturilor omului în China, inclusiv în Hong Kong, atunci când va fi invitat să aprobe acordul cu privire la investiţii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe