Parlamentarii cehi condamnă turismul medical în China pentru transplanturi de organe

Viena, Austria - punere în scenă a practicii de extragere forţată de organe de la practicanţii mişcării spirituale Falun Gong din China, care are loc de peste 20 de ani sub conducerea Partidului Comunist Chinez (Joe Klamar/AFP via Getty Images)
Dorothy Li, Eva Fu
13.05.2024

Nu călătoriţi în China comunistă pentru transplanturi de organe, deoarece aceste organe ar putea fi prelevate cu forţa de la persoane în viaţă.

Acesta a fost mesajul transmis de ministrul adjunct al Sănătăţii din Republica Cehă, Václav Pláteník, după o audiere publică la camera inferioară a parlamentului ceh, unde legislatorii şi apărătorii drepturilor au discutat despre modul în care să pună capăt persecuţiei din China comunistă împotriva Falun Gong.

Falun Gong este o disciplină spirituală care combină exerciţiile de meditaţie cu învăţături morale bazate pe principiile adevărului, compasiunii şi toleranţei. Grupul este supus unei persecuţii necruţătoare de către Partidul Comunist Chinez (PCC) începând din 1999, care include arestări în masă, detenţie, tortură şi alte abuzuri. Zecile de milioane de practicanţi întemniţaţi au fost ţinta principală a recoltării forţate de organe din 2001 până în prezent.

În Cehia, o petiţie care cere încetarea campaniei de persecuţie pe care o duce Partidul Comunist Chinez împotriva Falun Gong a adunat peste 50.000 de semnături, ceea ce a dus la convocarea unei şedinţe a Comisiei pentru petiţii din camera inferioară, la 23 aprilie.

"Recomandăm autorităţilor statului să acorde o atenţie susţinută soartei adepţilor Falun Gong oprimaţi în China", au declarat membrii Comisiei pentru petiţii în cadrul evenimentului.

O rezoluţie adoptată de Parlamentul European în ianuarie a condamnat, de asemenea, persecuţia continuă împotriva Falun Gong, îndemnând statele membre să denunţe public abuzurile Partidului Comunist Chinez în materie de transplant de organe şi să îi sancţioneze pe autorii acestora.

Citiți și Patru inimi primite în zece zile. Industria jafului de organe al Chinei comuniste merge înainte

Rezoluţia a ridicat, de asemenea, chestiunea situaţiei dificile a tatălui unui cetăţean german, care este în prezent deţinut într-o închisoare chineză pentru credinţa sa. Tatăl, Ding Yuande, este deţinut din luna mai a anului trecut, după ce peste 20 de poliţişti chinezi în civil l-au luat fără mandat de pe plantaţia lor de ceai. În decembrie anul trecut a fost condamnat la trei ani de închisoare. Rezoluţia UE a solicitat eliberarea imediată a bărbatului şi a altor practicanţi Falun Gong persecutaţi.

La audierea din Cehia, Ding Lebin şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la perspectiva de a nu-şi mai vedea niciodată tatăl, spunând că este posibil ca tatăl său să fi fost ucis pentru organele sale de către partidul comunist chinez.

"Sunt extrem de îngrijorat în ceea ce priveşte soarta şi siguranţa tatălui meu", a spus el în mărturia scrisă, care a fost discutată la The Epoch Times.

Citiți și Jocul "Squid Game" al Chinei: Organe recoltate cu forţa de la mii de persoane săptămânal, în cadrul unui sistem de omor la comandă, ajung pe piaţa de transplant

Sub controlul Partidului Comunist Chinez, practica recoltării forţate de organe vitale de la persoane în viaţă în scopul obţinerii de profit a devenit o industrie care a atins cote uluitoare şi s-a adăugat la abuzurile asupra grupurilor vulnerabile, potrivit unor cercetări extinse, mărturii ale martorilor oculari şi dovezi care au apărut în ultimii 15 ani.

Un tribunal independent organizat la Londra şi condus de Sir Geoffrey Nice a concluzionat, în 2019, că recoltarea forţată de organe a avut loc ani de zile în China "la o scară semnificativă" şi că omorurile pentru a aproviziona industria de transplanturi continuă şi în prezent. Principala sursă de organe, a declarat tribunalul, sunt practicanţii Falun Gong din China.

Oficialii cehi au condamnat astfel de abuzuri.

Citiți și Misiţii de organe ai Chinei. Cum funcţionează industria de transplanturi de organe a Chinei comuniste

"Abuzurile asupra practicanţilor Falun Gong în domeniul transplanturilor de organe este condamnat nu numai în Republica Cehă, ci în toate forurile parlamentare din întreaga lume. Este o practică inacceptabilă", a declarat Eduard Hulicius, ministrul adjunct de Externe, în cadrul audierii.

Pláteník a declarat că Ministerul Sănătăţii este conştient de faptul că unele ţări europene au adoptat legi stricte care au ca scop să descurajeze cetăţenii să călătorească în străinătate pentru a primi transplanturi de organe ilicite, în special din ţări precum China, cu scopul de a combate turismul medical pentru transplanturi de organe.

Citiți și Yahoo News: Jaful de organe al Chinei comuniste ajunge în presa mainstream

Israelul se numără printre primele naţiuni care au adoptat o legislaţie care le interzice cetăţenilor săi să se implice în această practică macabră. Legea israeliană privind transplantul de organe, care a intrat în vigoare în 2008, a interzis, în esenţă, cumpărarea şi vânzarea de organe umane.

Mai multe ţări europene, precum Spania şi Belgia, au adoptat măsuri similare. Guvernul ceh ia în considerare posibilitatea de a face acelaşi lucru.

În urma audierii, Pláteník a declarat că Ministerul ceh al Sănătăţii "avertizează împotriva turismului de transplant în China".

"Pe lângă riscul în ceea ce priveşte sănătatea, puteţi primi un organ prelevat cu forţa de la un deţinut. În Republica Cehă, transplanturile sunt strict monitorizate", a declarat Pláteník într-o declaraţie emisă după audiere.

Problema crimelor prin prelevarea forţată de organe de către Partidul Comunist Chinez a intrat, de asemenea, în atenţia tot mai mare a Statelor Unite. Trei state au adoptat legi care interzic turismul de transplant de organe.

Ultimul stat care a adoptat o astfel de legislaţie este Idaho, al cărui guvernator a semnat o lege la 10 aprilie. De asemenea, Camera Reprezentanţilor a adoptat anul trecut o rezoluţie care ar urma să sancţioneze persoanele implicate în această atrocitate a drepturilor omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor