Parlamentarii britanici sunt furioşi pe Uniunea Europeană
alte articole
Premierul David Cameron se va confrunta miercuri cu o provocare umilitoare la adresa autorităţii sale, când zeci de rebeli din partidul său de guvernământ îl vor ataca în Parlament în legătură cu poziţia sa privind rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.
Într-o nouă lovitură la adresa conducerii lui Cameron, circa 100 de parlamentari conservatori vor face un pas extrem de neobişnuit când vor alege să critice planurile legislative ale guvernului său, la o săptămână după ce acestea au fost aduse în faţa parlamentului.
Rebelii sunt supăraţi că propunerile guvernului nu includ măsuri care să confere statut juridic promisiunii lui Cameron de a organiza un referendum privind ieşirea Marii Britanii din UE.
Turbulenţele din partid au alimentat discuţiile că Marea Britanie se gândeşte să iasă din UE şi au stârnit amintiri ale luptelor interne conservatoare care au contribuit la căderea foştilor prim-miniştrii Margaret Thatcher şi John Major.
Deşi votul nu are caracter obligatoriu, o revoltă majoră ar fi o ruşine pentru Cameron cu mai puţin de doi ani înainte de următoarele alegeri parlamentare şi ar da curaj euroscepticilor sa îl preseze să adopte o abordare mai dură privind Europa.
Cameron, care nu va participa la vot deoarece se află în vizită în Statele Unite, a minimizat semnificaţia sa, spunând că este "extrem de relaxat" cu privire la ceea ce este un vot liber pentru parlamentarii conservatori, cu excepţia miniştrilor.
"Am tot citit despre nişte rebeli. Sper ca cineva să mă lămurească cum te poţi răzvrăti printr-un vot liber", a spus el.
Partidul Muncii de opoziţie, care conduce în sondajele de opinie cu 10 puncte, a declarat că revolta a arătat că David Cameron s-a "panicat" în legătură cu Europa şi a pierdut controlul asupra partidului său.
"Avem un prim-ministru care nu este doar indecis, care nu este doar slab, dar care ajunge rapid de râsul lumii", a declarat liderul adjunct al Partidului Muncii, Harriet Harman, în faţa parlamentului.
Cameron a sperat să pună capăt certurilor din cadrul partidului său privind Europa în ianuarie, când a promis să renegocieze rolul Marii Britanii în UE şi să organizeze un referendum cu privire la calitatea de membru a ţării înainte de sfârşitul anului 2017, dacă va câştiga următoarele alegeri generale din 2015.
Dar acţiunea sa riscantă a eşuat atunci când euroscepticii conservatori au început curând să facă presiuni pentru o lege înainte de 2015, care să garanteze că referendumul va avea loc. Unii au cerut chiar un referendum înainte de acea dată.