MB: premierul David Cameron se confruntă cu o criză în cadrul cabinetului pe tema referendumului privind apartenenţa la UE
alte articole
Premierul britanic David Cameron se luptă să menţină disciplina în rândurile membrilor partidului conservator pe tema relaţiei cu Europa, după ce doi membri loiali ai cabinetului, Michael Gove şi Philip Hammond, au declarat duminică că vor vota pentru ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, dacă un referendum ar fi organizat acum, relatează luni The Guardian.
Ministrul educaţiei, Michael Gove, a confirmat pentru prima dată convingerea sa că părăsirea UE ar avea 'anumite avantaje', în timp ce Philip Hammond, ministrul apărării, a afirmat ulterior că şi el ar vota pentru o plecare din blocul comunitar, dacă i s-ar cere să sprijine o Uniune 'exact aşa cum este astăzi'.
'Dacă alegerea este între o Uniune Europeană exact aşa cum este astăzi şi a nu fi parte din aceasta, atunci trebuie să spun că eu sunt de partea argumentului propus de Michael Gove', a precizat Hammond.
Sincronizarea acestor declaraţii va provoca cu siguranţă consternarea primului ministru, într-un moment în care acesta se află în SUA, pentru a participa la discuţii cu preşedintele Barack Obama, la Casa Albă. Cameron va face presiuni pentru un acord comercial UE-SUA, despre care acesta susţine că va aduce beneficii anuale de 10 miliarde de lire pentru Marea Britanie, aşa cum a subliniat recent într-un articol apărut în Wall Street Journal. Decizia primului-ministru de a sublinia beneficiile statutului de membru al UE va fi probabil salutată de către Obama, ai cărui consilieri şi-au exprimat îngrijorarea înaintea discursului lui Cameron despre relaţia cu UE din luna ianuarie, atunci când acesta şi-a prezentat planul privind referendumul.
Potrivit The Guardian, remarcile celor doi membri ai cabinetului sunt deosebit de importante, deoarece Gove şi Hammond sunt primii miniştri care susţin că ar vota pentru ieşirea din UE, în cazul în care ar avea loc un referendum imediat.
Susţinerea entuziastă făcută de Cameron unui acord comercial UE-SUA, care va fi negociat de către Uniune ca întreg, este într-un contrast evident cu intervenţia lui Gove, care a declarat că Marea Britanie ar putea prospera în afara UE.
De altfel, zeci de parlamentari conservatori se pregătesc să voteze miercuri în favoarea unui amendament la o moţiune care sprijină discursul Reginei, deoarece acesta nu a inclus o lege privind organizarea unui referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la UE.
Remarcile lui Gove, descrise drept 'nefolositoare' de către oficialii partidului, au mers puţin mai departe decât cele ale lui Hammond, care a spus că ar fi 'negativist' din partea sa să argumenteze în favoarea retragerii, deoarece primul ministru va negocia condiţii mai bune pentru Marea Britanie.
Gove a declarat la Andrew Marr Show pe BBC1 că se va abţine de la votul de miercuri, după ce biroul primului ministru a precizat că miniştrii vor fi liberi să facă pasul rar de a declina să îşi ofere sprijinul deplin discursului Reginei. Parlamentarii fără funcţii guvernamentale au primit dreptul de a vota liber, iar miniştrii dreptul de a se abţine de la vot.
The Guardian aminteşte că premierul Cameron a declarat că, dacă partidul său va câştiga alegerile generale din 2015, se va organiza un referendum până în 2017. Aceasta va avea loc după o renegociere a termenilor ce reglementează statutul de membru al Marii Britanii.
La rândul său, ministrul de interne, Theresa May, a declarat că se abţine de la votul de miercuri, însă a refuzat să precizeze dacă ar vota pentru părăsirea UE, în cazul în care un referendum ar avea loc acum.
La momentul votului din Camera Comunelor, premierul David Cameron se va afla în continuare în SUA, precizează publicaţia britanică.