Parlamentari, „ca la târgul de viţici”

Ferma de vaci in Hermespand, vestul Germaniei
Ferma de vaci in Hermespand, vestul Germaniei (TORSTEN SILZ / AFP / Getty Images)

Mai mult de o treime dintre parlamentarii PPDD, partidul înfiinţat de Dan Diaconescu, au părăsit această formaţiune chiar în primele 10 luni de mandat. În decembrie anul trecut PPDD avea 68 de parlamentari. Dintre aceştia şapte au ales să treacă la independenţi, 11 au decis să plece la PSD-UNPR, cinci la PC şi doi PNL. Unii dintre aceştia au făcut-o pentru bani, susţine Haralambie Vochiţoiu, liderul senatorilor rămaşi alături de Dan Diaconescu, scrie Gândul.

Haralambie Vochiţoiu afirma că senatorul Iulian Cristache a primit 120.000 de euro: "Nu ştiu dacă i-a numărat deja sau urmează să-i primească, dânsul mi-a recunoscut că ar fi scris o sumă pe care urmează să o ia".

"Cea mai mare pe care a auzit-o este de 300.000 de euro", a declarat Dan Diaconescu, adăugând că alţii au trădat şi pentru mai puţin.

Trădarea are preţul ei

Liderul senatorilor PPDD, Haralambie Vochiţoiu, a declarat că Iulian Cristache i-a "recunoscut că ar fi scris o sumă pe care urmează să o ia", iar de la colegii săi a aflat că este vorba de 120.000 de euro.

"A fost vorba despre o discuţie la cafeneaua de la Senat, unde un domn senator, Cristache Iulian, le explica colegilor, nu doar din PPDD, câţi bani şi-a luat el sau ar urma sa ia dacă trece la UNPR. E o discuţie pe care am aflat-o de la doi-trei dintre cei şase-şapte care au asistat la acea discuţie, povestea care vine chiar de la Cristache. Acum dânsul zice că nu a luat încă banii, nu ştiu dacă i-a numărat deja sau urmează să-i primească, suma de 120.000 de euro. Acum se pare că se plăteşte la persoana fizică. Dacă domnul Cristache s-a gândit şi la colegii lui, dânsul mi-a recunoscut că ar fi scris o sumă pe care urmează să o ia, era vorba de nişte proiecte", a declarat Haralambie Vochiţoiu, pentru Gândul.

Iulian Cristache s-a apărat şi a negat faptul că a primit bani pentru a pleca din PPDD. "Nu este nimic adevărat, nu am luat nicio sumă de bani, totul este o minciună, o făcătorie. Trecerea mea la UNPR a fost opţiunea mea şi atât pot să vă spun la această oră", a răspuns senatorul. Întrebat de cum a fost convins să treacă la progresişti, Cristache a evitat să dea un răspuns concret. "Acuma ce vreţi, să vă dau un interviu? Nici nu ştiţi unde mă aflu şi am răspuns la telefon pentru că eu răspund tuturor, ce am avut de spus v-am spus. Să demonstreze domnul care a spus ceea ce mi-aţi spus că am făcut ce am făcut", a declarat acesta.

Liderul deputaţilor PPDD, Daniel Fenechiu, a explicat că este la curent cu schema racolărilor din parlament, dar a evitat să dea nume: "Sume de bani, fie în mână, pentru ei, sau în diverse proiecte. A doua categorie e cu diverse avantaje economice care sunt la rândul lor măsurabile în bani, contracte pe bani publici şi aici am înţeles că li s-a oferit decontarea unor arierate. A treia categorie este cea de funcţii, prefecţi, sub-prefecţi etc. A patra categorie de avantaje a fost varianta mixtă, din toate câte ceva".

Şi Dan Diaconescu a vorbit despre aceste „trădări”: "Cea mai mare pe care am auzit-o este de 300.000 de euro". Potrivit lui Diaconescu, nu doar bani au fost singura motivaţie pentru trădare. Un alt senator, al cărui nume nu a vurt să-l menţioneze a plecat pentru că i s-a promis un stand pentru savarine la Parlament.

"Domnul era un înger de-al nostru, i s-au promis nişte vitrine frigorifice cu savarine acolo în holul Casei Poporului, acum nu ştiu dacă i le-au şi dat. Dar să crezi într-o promisiune a USL-ului este o naivitate", a continuat acesta.

"Asta e ca la radio Erevan. Nu am auzit în viaţa mea de aşa ceva, eu cunosc senatorii şi deputaţii PPDD, sunt oameni cu demnitate, nu se vinde nimeni ca la piaţă, ia nişte bani să vii cu mine, ia două kile de mere. Nu se poate, nu asta e procedura. Nu am auzit ca vreun parlamentar să fi luat vreun ban ca să treacă de la un partid la altul, fie că este vorba despre PSD, PNL, PDL, PPDD. Cred că cei care fac afirmaţii trebuie să le probeze şi dacă au probe trebuie să se ducă la DNA sau la celelalte instituţii ale statului. Astea-s poveşti jurnalistice, nu se poate, nu aveţi temperatura corectă din spaţiul politic", a declarat Radu Popa, un fost membru PPDD, care este acum la PSD.

Radu Popa este cel care negociază cu foştii săi colegi, pe care vrea să-i convingă: "Avem discuţii serioase, cu argumente serioase, le spun că peste zece ani Victor Ponta va conduce România, dintr-o poziţie sau alta. Atu-ul cel mai puternic pe care îl am în negocierea cu cei de la PPDD îl reprezintă Victor Ponta şi intrarea în echipa lui Victor Ponta. Dacă găsiţi unul care să spună că Radu Popa le-a dat sau le-a promis că le dă bani, contracte sau funcţii, eu vă dau cuvântul meu de onoare că mâine dimineaţă mă duc şi-mi dau demisia din Parlament".

În urma recentelor „trădări” PPDD, un partid care a intrat în Parlament cu aproape 14%, a ajuns acum la doar 7,4%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne