Parisul aprobă crearea unei adunări parlamentare franco-germane
alte articole
O adunare parlamentară franco-germană capabilă să propună rezoluţii comune, dar fără caracter obligatoriu, a primit undă verde din partea Adunării Naţionale a Franţei.
Preşedintele Adunării Naţionale a Franţei (camera inferioară a Parlamentului), Richard Ferrand, a declarat luni că instituţia sa a aprobat adunarea parlamentară comună franco-germană ce a fost propusă în luna ianuarie în oraşul german Aachen, în pofida obiecţiilor parlamentarilor stângii radicale şi ai extremei dreapta din Franţa, potrivit Deutsche Welle.
“Crearea unei astfel de instituţii parlamentare unice este un semn al relaţiei noastre intense”, a afirmat Ferrand, care a făcut referire la noul acord bilateral semnat de Berlin şi Paris în ianuarie la Aachen cu privire la îmbunătăţirea cooperării în domenii precum politică externă, economie, apărare şi securitate, cultură, educaţie şi climat. Noul acord are la bază elementele esenţiale ale Tratatului de la Elysee din 1963, care a adus o contribuţie importantă la reconcilierea istorică dintre Franţa şi Germania.
Totuşi, mai este necesar ca Parlamentul german să aprobe noul organism.
Noua adunare se va întâlni de două ori pe an şi va fi alcătuită din 100 de membri – câte 50 de parlamentari din fiecare ţară – şi va putea propune, dar nu va putea impune, rezoluţii comune Adunării Naţionale franceze şi Parlamentului federal german.
În cercurile parlamentare franceze, liderul radical de stânga Jean-Luc Melenchon a susţinut că Franţa are mai multe în comun cu sudul Europei decât cu Germania.
“Ideea că totul este condus de cele două ţări” [Germania şi Franţa] este împotriva intereselor altor ţări europene, a afirmat Melenchon, referindu-se la tensiunile anterioare din Europa: crizele din zona euro, imigraţie şi Brexit.