Macron propune o poliţie de frontieră europeană comună şi un birou comun pentru azil
alte articole
Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus într-un editorial intitulat “Renaşterea europeană” crearea unei poliţii de frontieră europene comune şi a unui birou european comun pentru gestionarea cererilor de azil.
Mesajul lui Macron a fost adresat cetăţenilor Europei înaintea alegerilor pentru Parlamentul European şi cuprinde trei capitole: “Apărarea libertăţii”, “Protejarea continentului” şi “Recuperarea spiritului progresului”.
“Trebuie să regândim spaţiul Schengen: toţi cei care doresc să facă parte din el ar trebui să respecte obligaţiile şi responsabilităţile (adică controale de frontieră riguroase) şi solidaritatea (adică o politică de azil care să includă aceleaşi reguli de acceptare şi refuz)”, a susţinut Macron.
“În privinţa imigraţiei, cred într-o Europa care îşi protejează atât valorile, cât şi frontierele”, a mai precizat liderul francez.
Criza imigraţiei din Europa a izbucnit în urmă cu patru ani, după ce sute de mii de solicitanţi de azil au început să sosească în Europa din ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, din cauza conflictelor sau dezastrelor naturale, pentru a căuta oportunităţi economice mai bune.
De asemenea, Macron a solicitat o Conferinţă pentru Europa înaintea sfârşitului acestui an, în care să fie propuse modificările necesare proiectului politic european, afirmând că nu ar trebui să existe vreun element tabu, inclusiv reevaluarea tratatelor.
În mesajul său, publicat pe site-ul preşedinţiei franceze în toate limbile oficiale ale Uniunii, Macron a cerut o apărare şi securitate europeană şi să se definească obligaţiile statelor UE în coordonare cu NATO.
Preşedintele francez a mai susţinut că viitoarele alegeri UE sunt decisive pentru un continent care este “în pericol”. Macron a mai propus crearea unei agenţii de protecţie a democraţiilor sau un Consiliu de securitate european în asociere cu Marea Britanie, potrivit g4media.ro.
El a adăugat că ar trebui să li se interzică puterilor străine să finanţeze partide politice europene.
“Trebuie să ne reformăm politica în domeniul concurenţei şi să restructurăm politica comercială prin adoptarea de penalităţi sau interdicţii în Europa asupra companiilor care compromit interesele noastre strategice şi valorile fundamentale, precum standardele ecologice, protecţia datelor şi plata echitabilă a taxelor”, a precizat Macron.
De altfel, subiectul Brexit şi apartenenţa Marii Britanii la UE este un fir roşu al apelului lui Macron, care îşi încheie mesajul cu speranţa că britanicii îşi vor găsi locul într-o Uniune Europeană reformată.