Parfumurile sintetice şi modul în care acestea provoacă un haos hormonal

În timp ce unele ţări reglementează mai strict aceste chimicale, în altele oamenii au parte de o baie chimică parfumată.
În timp ce o listă de ingrediente poate menţiona doar "parfum", substanţa respectivă poate include zeci de substanţe chimice diferite.
În timp ce o listă de ingrediente poate menţiona doar "parfum", substanţa respectivă poate include zeci de substanţe chimice diferite. (Image by vecstock on Freepik)

Dintre cele cinci simţuri, se crede că mirosul are cea mai mare putere de transformare şi ne poate trimite înapoi în timp. Simţim cum miroase plăcinta cu mere a bunicii, un foc de tabără în timpul verii sau apa de parfum a unui fost prieten.

Dar mirosurile nu induc doar o amintire nostalgică şi nu sunt puternice doar din punct de vedere psihologic. Mirosurile pe care le simţim au şi efecte fiziologice consecvente.

De mii de ani, parfumurile au fost folosite de către multe culturi diferite. De exemplu, în medicina tradiţională chineză (MTC), plantele aromatice precum Murraya şi Elsholtzia au fost folosite de milenii în tratarea diferitelor boli.

De asemenea, în Biblie există peste 200 de referiri la parfumuri şi miresme; faptul că Iisus a primit cadou tămâie este poate cea mai cunoscută.

Cu toate acestea, în secolul al XX-lea, evoluţia parfumurilor a luat o turnură dramatică datorită progresului diverselor substanţe chimice. În loc să folosească plante pentru a crea arome dulci, industria parfumurilor a trecut la forme de parfumuri sintetice, fabricate în laborator.

Din nefericire, acest progres a dus la consecinţe neprevăzute asupra sănătăţii, care ne afectează nu doar pe noi, ci şi pe viitorii noştri urmaşi.

Modul în care parfumurile dăunează hormonilor noştri

Potrivit unui studiu publicat în Medical Hypotheses, s-a demonstrat că multe ingrediente ale parfumurilor perturbă echilibrul hormonal sănătos. Aceşti compuşi se numesc chimicale perturbatoare ale sistemului endocrin (EDC), deoarece imită hormonii naturali şi, prin urmare, dereglează sistemul endocrin delicat al organismului.

"Aceasta este o problemă deoarece corpul nostru nu poate face distincţia între hormonii naturali şi cei sintetici", a explicat Janet Nudelman, director senior al Campaniei pentru Produse Cosmetice Sigure pentru Parteneriatul privind Prevenirea Cancerului de Sân.

Atunci când aprindem o lumânare, ne machiem, pulverizăm parfum sau folosim un detergent de rufe care conţine parfumuri, sunt eliberate EDC-uri, facilitând astfel dezechilibrul hormonal.

"În funcţie de momentul expunerii, EDC-urile pot contribui la pubertatea timpurie, pot provoca daune la nivelul reproducerii sau dezvoltării umane şi pot chiar creşte riscul cancerului de sân", a declarat Nudelman pentru The Epoch Times.

Mai multe studii au arătat că EDC-urile, cum ar fi ftalaţii, ingrediente obişnuite ale parfumurilor sintetice, afectează fertilitatea şi sunt asociate cu o probabilitate crescută de cancer de sân.

Parfumul afectează mai mult decât hormonii

Într-un studiu danez, cercetătorii au emis ipoteza că ftalatul de dibutil din medicamentele farmaceutice a crescut riscul de cancer de sân la femei. Acest tip de ftalat este utilizat în multe produse cosmetice.

În acest studiu, oamenii de ştiinţă au descoperit că riscul de cancer de sân a crescut de două ori în cazul femeilor care luau medicamente care conţineau acest ftalat. Studiul a concluzionat: "Rezultatele noastre sugerează că femeile ar trebui să evite expunerea la un nivel ridicat de ftalaţi de dibutil".

Cercetările publicate în Medical Hypotheses arată că EDC-urile precum ftalaţii şi parabenii pătrund în fluxul sanguin prin piele, perturbând homeostazia endocrină şi crescând probabilitatea de apariţie a cancerului de sân.

Un număr mare de date arată o corelaţie solidă între EDC-uri şi avorturile spontane, naşterile premature şi anomaliile de dezvoltare, conform unei analize publicate în Frontiers in Public Health.

În cadrul revizuirii, cercetătorii au analizat efectele diferiţilor ftalaţi asupra bebeluşilor in utero şi au găsit "dovezi substanţiale că expunerea prenatală la ftalaţi duce la o dezvoltare anormală a fătului şi la rezultate perinatale adverse".

Aceeaşi meta-analiză a arătat, de asemenea, că expunerea maternă la ftalaţi a fost asociată cu greutăţi mai mici ale nou-născuţilor şi, în mod interesant, cu rate mai mari de obezitate la copiii în curs de dezvoltare - ceea ce indică faptul că expunerea unei mame la ftalaţi afectează nu doar dezvoltarea fetală, ci şi dezvoltarea la adolescenţă a urmaşilor săi.

Un alt ingredient utilizat adesea în diverse parfumuri ca agent colorant este stirenul, pe care Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane şi Programul Naţional de Toxicologie din SUA îl enumeră ca fiind o substanţă chimică despre care "se anticipează în mod rezonabil că este cancerigenă pentru om".

Alte ingrediente ale parfumurilor includ camforul, care este o neurotoxină, linaloolul, care este o substanţă chimică cunoscută pentru că provoacă complicaţii respiratorii şi acetat de benzil, un compus care afectează negativ sistemul nervos central.

Reglementarea discutabilă a ingredientelor de parfumerie

Deşi există tot mai multe dovezi împotriva siguranţei acestor substanţe chimice, agenţiile guvernamentale care aprobă utilizarea şi vânzarea lor nu au luat măsuri decisive împotriva industriei chimice.

În 2022, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) a limitat anumiţi ftalaţi utilizaţi în ambalajele alimentare. Dar agenţia a eşuat brusc să interzică toţi ftalaţii, afirmând că are nevoie de mai multe dovezi din partea petiţionarilor pentru a promulga o interdicţie totală a ftalaţilor.

"FDA şi EPA sunt în urma multor ţări în ceea ce priveşte reglementările referitoare la produsele de consum", a declarat Homer Swei, vicepreşedinte senior al Environmental Working Group (EWG). "UE, Canada şi Japonia au reglementări mai stricte", a declarat el pentru The Epoch Times.

În fiecare an, companiile din industria chimică investesc milioane de dolari în activităţi de lobby, o practică despre care criticii spun că susţine o influenţă nepotrivită asupra agenţiilor de reglementare şi a legislatorilor aleşi.

"Asociaţiile comerciale pentru industria chimică şi industria cosmetică convenţională ar vrea să ne facă să credem că doza este cea care determină otrava şi că publicul nu trebuie să fie îngrijorat de o cantitate mică de substanţă chimică cancerigenă din baia cu spumă sau din şamponul pentru copii", a declarat Nudelman.

"Dar realitatea este că niciunul dintre noi nu trăieşte într-o bulă şi suntem expuşi şi reexpuşi la substanţe chimice care cauzează cancer - şi la substanţe chimice toxice care perturbă hormonii - din momentul în care ne trezim dimineaţa şi până seara, când mergem la culcare, iar ştiinţa arată că aceste expuneri cumulative, expunerile la doze mici şi momentul acestor expuneri nesigure la substanţe chimice se adaugă la daune", a spus ea.

Parfum natural versus parfum sintetic

Parfumurile naturale sunt realizate cu ingrediente botanice găsite în natură, dar parfumurile sintetice sunt realizate din substanţe chimice fabricate de om.

Cu toate acestea, această afirmaţie simplifică prea mult povestea completă a parfumurilor naturale şi sintetice.

Companiile care includ parfumuri în produsele lor nu sunt obligate să enumere ingredientele folosite pentru a formula parfumul. În schimb, consumatorii văd "parfum" sau "parfum natural", chiar dacă ambele conţin zeci de componente.

Atunci când vedem menţionat pe o etichetă "parfum", acest lucru implică faptul că multe dintre ingredientele folosite sunt derivate sintetic. "Parfumul natural" exclude substanţele chimice dure, cum ar fi ftalaţii, dar tot trece prin procesul de fabricaţie industrială.

"Natural" nu este un termen reglementat pentru parfumuri, ceea ce face dificilă compararea "parfumurilor naturale" între mărci. "Natural" comunică de unde provine, dar nu şi modul în care este procesat, calitatea sau gradul său, sau testarea", a declarat Swei.

S-a demonstrat că multe ingrediente care se găsesc în parfumurile "naturale", cum ar fi pulegona, beta-mircenul şi lilialul, induc complicaţii îngrijorătoare pentru sănătate, cum ar fi cancerul. Lilialul, o substanţă chimică extrem de alergenică care provoacă efecte nocive asupra reproducerii, este interzisă în Europa.

Din cauza ambiguităţii care înconjoară ingredientele parfumurilor, Swei încurajează consumatorii să caute ingredientele specifice ale parfumurilor din produsele şi mărcile care îşi dezvăluie ingredientele parfumurilor.

Omniprezenţa parfumurilor

Impactul parfumurilor nu afectează doar iubitorii de parfumuri şi cunoscătorii de apă de parfum. Parfumurile îi afectează pe majoritatea oamenilor, având în vedere că acestea sunt implementate în majoritatea produselor de curăţare a locuinţei şi de îngrijire personală.

Suzi Swope, estetician natural, expert în parfumuri şi fondator al blogului de sănătate şi stil de viaţă "Gurl Gone Green", respinge normalitatea faptului că numeroasele parfumuri ne încadrează viaţa de zi cu zi.

"Dacă ai nevoie în mod constant ca lucrurile să fie parfumate, aş face un pas înapoi şi te-aş întreba când a fost ultima dată când pur şi simplu nu ai mirosit nimic, ci doar aer curat şi proaspăt", a declarat ea pentru The Epoch Times.

"Parfumul nu îndepărtează mirosul, ci maschează aromele şi mirosurile de zi cu zi care alcătuiesc viaţa aşa cum o ştim. Cine vrea să treacă prin viaţă cu o mască pe faţă?"

"Ştiu că strămoşii noştri nu aveau la îndemână plug-in-uri Glade, dar aveau natura - cu toate aromele sale, florile proaspete şi mirodeniile. O întoarcere la natură pare cât se poate de aproape de "normalitate", însă stilul nostru de viaţă nu o arată", a adăugat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură