Parc comercial şi cultural în loc de ţigarete

Omul de afaceri Ioan Niculae vrea să transforme fosta fabrica de ţigarete din Bucureşti în ansamblu rezidenţial, parc comercial şi cultural. Pe terenul de peste 6 hectare, situat în apropierea Pasajului Basarab se propune realizarea unui ansamblu de clădiri, printre care şi două turnuri de birouri cu 30 şi 35 de etaje. Pentru realizarea acceselor în imensul ansamblu de clădiri se ia în considerare şi dărâmarea grădiniţei, în acest moment funcţională, care se află pe terenul fostei fabrici de ţigarete.
(DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
28.07.2012

Omul de afaceri Ioan Niculae vrea să transforme fosta fabrica de ţigarete din Bucureşti în ansamblu rezidenţial, parc comercial şi cultural. Pe terenul de peste 6 hectare, situat în apropierea Pasajului Basarab se propune realizarea unui ansamblu de clădiri, printre care şi două turnuri de birouri cu 30 şi 35 de etaje.

Conform b365.ro, terenul de 6,2 hectare, deţinut în trecut de Tutunul Românesc, se află acum în proprietatea Interagro, companie al cărui acţionar majoritar este omul de afaceri Ioan Niculae. Patrimoniul fostei fabrici include 30 de clădiri dar, dintre acestea, doar nouă au fost clasate ca monumente istorice şi vor fi păstrate în cadrul viitoarei investiţii.

Potrivit studiului de oportunitate, prezentat în Comisia de Urbanism a Primăriei Capitalei, pe terenul de pe Bd. Regiei va fi amenajat un foyer urban cu o suprafaţă de 5.000 metri pătraţi, adică o piaţă urbană, acoperită cu un acoperiş transparent. În această piaţă vor fi amenajate o scenă pentru spectacole şi spaţii expoziţionale, iar în mijlocul său va rămâne coşul centralei termice a fabricii ce va fi reabilitat. Piaţa de 5.000 metri pătraţi va fi amenajată în incinta fostei fabrici. Astfel, clădirile fabricii vor înconjura practic piaţa. "Aici se vor organiza spectacole, expoziţii. De asemenea, se va încerca şi punerea în valoare a clădirilor monument istoric păstrate pe teren", a precizat arhitectul Florin Machedon, care a realizat studiul de oportunitate pentru acest proiect.

Alături de parcul cultural, va fi construit şi un parc comercial, un ansamblu rezidenţial, dar şi două turnuri de birouri. Clădirile de locuinţe vor avea 4-5 etaje, susţine arhitectul. Turnurile de birouri vor concura însă cu Skytower, cea mai înaltă clădire din Bucureşti, aflată în construcţie pe Bulevardul Barbu Văcărescu. Astfel, cele două turnuri, ce vor fi construite chiar la stradă, pe Bd. Regiei vor avea 30, respectiv 35 de etaje (119 metri). În spatele celor două turnuri va fi realizat parcul cultural.

În această piaţă vor fi amenajate o scenă pentru spectacole şi spaţii expoziţionale, iar în mijlocul său va rămâne coşul centralei termice a fabricii ce va fi reabilitat.

Pentru realizarea acceselor în imensul ansamblu de clădiri se ia în considerare şi dărâmarea grădiniţei, în acest moment funcţională, care se află pe terenul fostei fabrici de ţigarete.

Membrii Comisiei de Urbanism au fost de acord cu oportunitatea realizării acestui proiect, însă au cerut arhitectului să stabilească mai clar în Planul Urbanistic Zonal accesele de circulaţie în cadrul viitorului ansamblu. "Trebuie realizat un studiu istoric şi un studiu de circulaţie, atât pentru circulaţia din interior, cât şi pentru cea din exterior", a recomandat preşedintele Comisiei de Urbanism, arhitectul Sorin Gabrea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor