Parazitul care controlează mintea şi care provine de la pisică

Pui de pisică (Facebook)
D.B.
28.12.2018

În “disputa” devenită deja proverbială dintre iubitorii de câini şi cei de pisici, se pare că primii au un avantaj: există un parazit bizar, care controlează mintea şi pe care îl puteţi obţine in timp ce curăţaţi cutia cu nisip a pisicii.

Acest parazit există cu adevărat şi îl puteţi obţine de la pisica voastră. Dar pentru a-i face pe iubitorii de pisici să răsufle uşuraţi, vă spunem de la început că adevărul este mult mai complicat decât pare şi, da, puteţi să vă păstraţi pisica.

Parazitul

Toxoplasma gondii - Toxo pe scurt - este un parazit mic, cu o singură celulă, cu o poveste ciudată a vieţii şi o serie de consecinţe şi mai ciudate.

Pisicile iau acest parazit când mănâncă rozătoare infectate. După ce au fost înghiţiţi, paraziţii invadează pereţii intestinelor pisicii, unde se reproduc sexual, lăsând în urmă milioane de chisturi mici care conţin zigoţi Toxo - aceste chisturi se numesc oochiste. Un lucru interesant este acela că pisicile (felinele în general) sunt singurele animale pe care parazitul Toxo le poate folosi pentru a se reproduce sexual.

Ulterior, pisica infectată va elimina aceste ovocite prin fecale, astfel ca există riscul să luaţi parazitul din cutia de gunoi a pisicii. O infecţie cu Toxo se numeşte Toxoplasmoză şi, odată ajunsă în organism, rămâne acolo. După ce un oochist intră în corpul unui individ care nu este pisică, acesta se deschide şi permite zigoţilor Toxo să se verse, aceştia dezvoltându-se şi divizându-se într-un ritm foarte rapid. Odată ce ajung în fluxul sanguin, ei sunt transportaţi în jurul organelor corpului, inclusiv ale creierului.

Din fericire, sistemul imunitar uman este de obicei capabil să ţină sub control paraziţii. Presiunea din sistemul imunitar îi forţează să se unească în mici chisturi în creier şi muşchi. Aceste chisturi sunt de obicei latente, fiind suprimate de sistemul imunitar. Cu toate acestea, la persoanele bolnave sau la vârstnici, în general la persoane al căror sistem imunitar este mai slab, parazitul se poate elibera şi poate provoca boli grave, atacând organele - în special creierul şi ochii.

De asemenea, nu se poate spune că este foarte rar. CDC raportează că 22,5% din populaţia SUA de peste 12 ani a fost infectată cu parazitul Toxo. În alte zone ale lumii, incidenţa infecţiei poate fi de 95%.

Simptomele

Cel mai interesant lucru despre Toxo este cum influenţează mintea unui animal infectat. Şoarecii infectaţi devin mai aventuroşi şi mai puţin temători de pisici - de fapt, ei chiar par a fi atraşi de pisici. Acest efect sinistru creşte probabilitatea ca rozătoarea să fie mâncată, oferind astfel şansa ca Toxo să intre în corpul pisicii şi să se reproducă.

Oamenii infectaţi pot prezenta simptome la fel de ciudate. Cercetările inovatoare au arătat că bărbaţii infectaţi tind să fie mai suspicioşi, mai retraşi şi mai predispuşi la încălcarea regulilor, în timp ce femeile infectate sunt mai încrezătoare, joviale şi respectă legea.

Atât bărbaţii, cât şi femeile infectate sunt, de asemenea, mult mai predispusi a fi implicaţi în accidente rutiere, să se angajeze în auto-violenţă şi – un fenomen ciudat – pot dezvolta mai uşor schizofrenie.

În cazul persoanelor cu sisteme imunitare slăbite, infecţiile severe cu Toxoplasmoză pot ataca ochii, creierul şi alte organe, iar în situaţii extreme pot duce chiar la deces.

Femeile gravide şi cei al căror sistem imunitar este compromis, sunt cei mai expuşi riscului efectelor adverse. Femeile recent infectate, în special cele infectate în timpul sarcinii, pot transmite infecţia copilului. Acest lucru poate duce la consecinţe grave pentru copii, cum ar fi afectarea ochilor sau a sistemului nervos.

Veştile bune

În primul rând, pisicile scot oochiste Toxo doar timp de trei săptămâni după ingerarea parazitului. Asta înseamnă că pisicile de interior, care nu fugăresc şoareci infectaţi, sunt în principiu animale sigure din acest punct de vedere.

Referitor la pisicile care trăiesc în libertate, Jaroslav Flegr, un om de ştiinţă ceh care şi-a dedicat o mare parte din cariera sa studiului privind Toxoplasma gondii, afirma că acestea elimină parazitul prin fecale timp de doar trei săptămâni, în special când sunt tinere şi abia au început să vâneze. În timpul acestei scurte perioade, este recomandat să se acorde o atenţie sporită curăţeniei în bucătărie.

Odată ce au eliminat parazitul, pisicile de exterior dobândesc în mod obişnuit imunitate şi nu vor fi reinfectate, ceea ce înseamnă că vor elimina parazitul o singură dată în viaţă.

Mâncarea dumneavoastră, pe de altă parte, este o altă poveste. În timp ce pisicuţa dvs. de companie este aproape în siguranţă, o pisică de exterior care trăieşte în aer liber vă poate infecta încă prin intermediul alimentelor pe care le consumaţi. Toxoplasmoza alimentară poate ajuta la explicarea ratei ridicate a infecţiei în Statele Unite şi în întreaga lume.

Vestea proastă este aceea că pisicile infectate pot contamina solul cu fecalele lor. Parazitul rămâne viabil în sălbăticie timp de până la 18 luni. Parazitul poate fi apoi preluat de animalele ce pasc - inclusiv animale de hrană cum ar fi porci sau bovine - sau altfel se poate aşeza pe fructe şi legume.

Acest lucru înseamnă că oamenii pot contracta parazitul consumând carne negătită sau legume nespălate. De fapt, Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) consideră Toxoplasmoza ca fiind o cauză principală a deceselor datorate bolilor alimentare în Statele Unite.

Nu numai oamenii sunt expuşi riscului. În California, de exemplu, Toxoplasmoza reprezintă o ameninţare serioasă şi pentru vidrele marine.

În cazul în care fecalele de pisică ajung în apă din canalele navigabile, acestea pot transporta paraziţii Toxo în mare. Acolo, ei pot infecta midii, scoici şi alte crustacee – mâncarea preferată a vidrelor. Din nefericire, organismul vidrelor nu este la fel de puternic precum cel al oamenilor, în lupta împotriva parazitului. Astfel, odată ce paraziţii au fost ingeraţi de vidre, ei le atacă creierul, provocând leziuni în ţesutul cerebral şi eventual moartea.

În 2006, BBC a raportat că Toxo a cauzat 17% din numărul de decese înregistrate la vidra de mare între 1998 şi 2001. Alte studii au arătat rate de infecţie chiar mai ridicate. Un studiu realizat în 2005 a constatat că 52% dintre vidrele moarte care au fost gasite pe coasta din California între 1998 şi 2004 erau infectate, iar 38% dintre celei vii au avut parazitul.

În general, pentru oameni, gătirea completă a cărnii, spălarea fructelor şi a legumelor şi păstrarea suprafeţelor din casă într-o perfectă curăţenie, reprezintă o bună protecţie împotriva infecţiilor. Toxoplasmoza rămâne o prezenţă ciudată şi potenţial înfricoşătoare.

In lume se estimează că peste 2 miliarde de persoane, inclusiv 60 de milioane din Statele Unite, sunt infectate cu T. gondii, deşi foarte puţine prezentau simptome. Potrivit CDC, unii oameni cu toxoplasmoză pot simţi simptome asemănătoare gripei cum ar fi umflarea ganglionilor limfatici sau dureri musculare. Toxoplasmoza severă poate include vătămarea creierului şi a ochilor, cum ar fi vederea redusă sau înceţoşată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor