Parada de 1 Decembrie marchează o simbolistică aparte şi "economii la sânge" pentru militari

Ziua Naţională a fost marcată în Capitală de festivităţi militare de o amploare şi un fast fără precedent. Peste 2.000 de militari români şi străini au trecut duminică pe sub Arcul de Triumf, asfaltul a duduit sub blindate iar zeci de aeronave au ridicat ochii bucureştenilor în sus, înspre cer.
Presedintele Comisiei pentru aparare din Senat, Corneliu Dobriţoiu. (Lavinia Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
02.12.2013

Ziua Naţională a fost marcată în Capitală de festivităţi militare de o amploare şi un fast fără precedent. Peste 2.000 de militari români şi străini au trecut duminică pe sub Arcul de Triumf, asfaltul a duduit sub blindate iar zeci de aeronave au ridicat ochii bucureştenilor în sus, înspre cer.

Parada de 1 Decembrie a costat în jur de un milion de euro, bani suportaţi de la buget.

Printre oficialii veniţi să asiste la impresionanta paradă s-a aflat şi Preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, liberalul Corneliu Dobriţoiu, care a acordat un scurt interviu în exclusivitate pentru Epoch Times.

Fostul ministru al Apărării s-a declarat bucuros că a luat parte la festivitatea organizată în cinstea marii Uniri şi a remarcat dimensiunea internaţională a sărbătorii, prin elementul de noutate adus în acest an de participarea a 140 de soldaţi străini, din ţări aliate NATO.

Întrebat cum "stă" armata română la capitolul dotări, comparativ cu aliaţii săi, Dobriţoiu a explicat că armata face "economii la sânge" pentru ca puţinii bani pe care-i are să ajungă măcar pentru instruirea soldaţilor, căci din punct de vedere tehnică de vârf... suntem departe, tare departe de aliaţi.

Redăm mai jos interviul acordat de Preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat.

R. Domnule General, cum vi s-au părut festivităţile de astăzi?

Dobriţoiu: Ce să vă spun? Este o mare bucurie pentru mine ca am participat la această paradă, parada are o simbolistică aparte, simbolistică ce vine să încununeze şi aspiraţiile noastre ale românilor, cele vechi şi cele noi că ele rămân aceleaşi: să trăim mai bine, să ne respectăm unii pe alţii şi să fim sănătoşi.

R: Faţă de alţi ani cum vi s-a părut parada de astăzi?

Dobriţoiu: Elementul de noutate l-au reprezentat contingentele aliaţilor noştri care au fost prezenţi astăzi pe sub Arcul de Triumf, mă refer la americani, polonezi, francezi, turci. Şi asta, iarăşi, se adaugă simbolului pe care-l aniversăm astăzi la cei 95 de ani de la formarea României Mari.

R: Credeţi că vom participa şi noi la parade similiare în alte ţări, alături de aliaţii noştri din NATO?

Dobriţoiu: Am mai participat! Am fost în Franţa, sigur că da, cu un contingent, da.

R: Şi cum se prezintă România, în comparaţie cu aliaţii săi?

Dobriţoiu: Ca dotare? E un alt capitol, de maximă importanţă care este în suferinţă. Dotările unei armate sunt extraordinar de scumpe şi ele reprezintă capacitatea naţiunii respective de a-şi pregăti o stare operaţională cât mai bună pentru forţă, e adevărat că sunt foarte scumpe. Problema care se pune pentru noi este să încercăm să facem economii la sânge în aşa fel încât să prezervăm banii puţini pe care-i avem în scopul creşterii capacităţii de operare, adică să alocăm mai mulţi bani la instruire pentru că dotările, cum spuneam, sunt foarte scumpe.

R: Credeţi că vom ţine pasul cu tehnica de vârf cât de cât?

Dobriţoiu: Nu, nici alţii nu pot, nici alţii nu pot. Problema este să avem o dotare tehnică suficientă pentru îndeplinirea misiunilor asumate de noi în cadrul N.A.T.O. şi cele care ţin de apărarea patriei pentru că nu putem să ne îngăduim alte fantezii tehnice.

Reamintim că fostul ministrul al apărării a fost foarte rezervat în ceea ce priveşte organizarea unei paradei militare "cu fast". La mijlocul lunii noiembrie, Dobritoiu ridica problema oportunităţii unor manifestări de mare amploare, în condiţiile de austeritate economică decretată de guvern,

"Dincolo de simbolistica, dincolo de valoarea acestor evenimente care dau o notă de seriozitate şi reprezentativitate, totuşi, când analizezi sursele de bani, atunci eu am rezerve." declara Dobriţoiu pe 13 noiembrie a.c., la finalul şedinţei de miercuri a comisiei pentru apărare din Senat.

Liberalul a reamintit faptul că anul trecut bugetul Apărării a fost într-o situaţie "deosebit de grea" iar fondurile destinate organizării paradei militare au provenit din rezerva bugetară şi a atras atenţia că alte ţări organizează astfel de festivităţi o dată la cinci ani iar ţările mai naţionaliste, precum Franţa, anual. Multe ţări îşi organizează doar defilări fără să scoată pe ştrase sute de utliaje, tancuri, avioane etc.

Întrebat dacă intenţionează să îi propună premierului Victor Ponta să nu se mai organizeze parada de 1 Decembrie în acest an, Corneliu Dobritoiu a răspuns: "Ar fi o chestiune... o să ridic această problemă la grup, dar categoric e o problemă de analiză şi care va fi decisă pentru momentele următoare".

Parada s-a organizat şi a costat o multime de bani. Însă a fost grandios pentru cei 20.000. de privitori!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor