Apel la trezire colectivă: “În spatele cortinei de fier. Studiu de caz: România”

Jubileul Memorialul Victimelor Comunismului şi Represiunii , Sighet 2013
Jubileul Memorialul Victimelor Comunismului şi Represiunii , Sighet 2013 (Epoch Times România)

Bucureştiul va găzdui la începutul săptămânii viitoare o serie de evenimente informative în cadrul proiectului “În spatele cortinei de fier. Studiu de caz: România”.

În perioada 2-5 decembrie, realizatorii proiectului, Centrul de Studii în Istorie Contemporană, în colaborare cu numeroase asociaţii şi instituţii din ţară, vor readuce la lumină realităţile instaurării violente a regimului comunist în România, în perioada 1944-1951.

Constienti de carenţa gravă de informaţie privitoare la trecutul nostru recent, organizatorii evenimentelor îşi doresc ca adevărul despre comunism să ajungă la cât mai multe persoane şi, în special la tineri care nu au avut acces la informaţie sau, şi mai rău, au învăţat o istorie calpă şi strâmbă, din manualele falsificate de comunişti.

Seria de evenimente va fi deschisă prin difuzarea în premieră a filmului "În spatele cortinei", la Muzeul Ţăranului, Sala Horia Bernea, luni, 2 decembrie, ora 19. Durata documentarului este de 50 de minute, iar intrarea publicului este liberă.

Filmul, în regia lui Bogdan Mustaţă, îşi propune să prezinte publicului românesc şi european povestea impunerii forţate a comunimsului în România, urmărind principalele moduri prin care a avut loc destructurarea societăţii din perioada 1944-1951: de la desfiinţarea proprietăţii private, reforma agrară, reforma monetară, naţionalizarea obiectivelor industriale şi decapitarea armatei, la fraudarea masivă a alegerilor electorale în favoarea Partidului Comunist, desfiinţarea pluralismului politic şi a libertăţii presei, subordonarea economiei intereselor Uniunii Sovietice şi abolirea monarhiei.

Proiecţia filmului va fi reluată şi marţi, 3 decembrie, de la ora 19:00, tot în studioul Horia Bernea.

În ziua următoare, 4 decembrie, va fi lansat albumul foto-documentar, care îl are ca editor principal pe istoricul Constantin Vasilescu şi care va urmări destinul a şase dintre grupările de rezistenţă armată ce au activat împotriva regimului comunist: Toma Arnăuţoiu, Gheorghe Arsenescu, Leon Şuşman, Teodor Şuşman, Ion Gavrilă Ogoranu şi Nicolae Dabija.

Colecţia de benzi desenate va fi lansată pe data de 5 decembrie, în prezenţa celor doi graficieni: Genţiana Iacob şi Bogdan Topîrceanu. Tema abordată este fenomenul Piteşti, una dintre cele mai inumane acţiuni represive din întreaga istorie recentă, care s-a desfăşurat între anii 1949-1951. Prin transpunerea subiectului în formatul de bandă desenată, aceste subiecte vor dispune de o abordare grafică inedită.

După evenimentele de lansare din Bucureşti, proiectul va porni într-un „turneu” de promovare în cel puţin cinci oraşe din ţară şi în alte cinci din străinătate, după cum urmează: Piteşti (10-13 decembrie), Cluj Napoca (20-22 ianuarie 2014), Timişoara (27-29 ianuarie 2014), Constanţa (3-5 februarie 2014), Berlin (10-14 martie 2014), Bialystok (7-11 aprilie 2014), Ljubljana (21-25 aprilie 2014), Riga (5-9 mai 2014), Stockholm (19-24 mai 2014). Proiectul beneficiază de finanţare de la Comisia Europeană şi are ca scop analiza obiectivă şi bine documentată a instaurării violente a regimului comunist în România.