Papagalul Macaw Blu din filmul "Rio", declarat oficial specie dispărută

Papagalul macaw albastru este declarat specie disparuta. (pixabay.com)
Dana Betlevy
13.01.2019

Vă mai amintiţi de Blu, papagalul Macaw albastru din filmul "Rio", care credea că era ultimul din specia sa? Ei bine, se pare că acel coşmar al său a devenit realitate. Specia de papagal Macaw albastru care în urmă cu şapte ani era declarată pe cale de dispariţie, este acum declarată oficial dispărută în sălbăticie, informează CNN.

Cunoscută şi sub numele de Macaw Spix, originară din Brazilia, această specie de papagal nu mai există în sălbăticie, aşa cum concluzionează un studiu realizat de BirdLife International. Cercetările au dus la concluzia că papagalul albastru nu mai există decât în număr redus iar toate exemplarele trăiesc în captivitate.

Cauzele dispariţiei acestei specii sunt creşterea defrişărilor şi dispariţia constantă a habitatului, afirmă BirdLife International. La acestea se adaugă şi faptul că specia nu are o capacitate de adaptare prea mare, iar locul unde îşi ducea existenţa era în apropierea speciilor dominante şi a prădătorilor.

Se crede că păsările există încă în unele programe de reproducere, dar nu există dovezi oficiale referitoare la aceste presupuneri.

Specia a intrat în pericol de extincţie încă din anul 1980, când la nivel mondial s-a emis un avertisment prin care se cerea luarea de măsuri imediate pentru păstrarea ei. A existat chiar şi o carte scrisă de Tony Juniper, intitulată “Spix’s Macaw: Cursa de salvare a celei mai rare păsări din lume”, în încercarea de a trezi conştiinţa oamenilor asupra pericolului de dispariţie.

Există alte şapte specii de păsări ce au fost declarate dispărute. Anunţul a fost făcut tot pe baza analizei statistice realizate de BirdLife International. Patru dintre speciile dispărute sunt din America de Sud şi au fost victimele defrişărilor şi a implicaţiei umane. Celelalte trei erau din Brazilia (două) şi din Hawai (una).

Toate aceste dispariţii se datorează exclusiv factorului uman, nicidecum cauzelor naturale. Întrebarea care rămâne este de câte astfel de extincţii este nevoie pentru ca în cele din urmă oamenii să reuşească să respecte fauna şi flora de pe Planetă?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor