Papa şochează Banca Vaticanului
alte articole
Papa vrea să vadă foarte clar ce se întâmplă în Banca Vaticanului (IOR). Doreşte să fie informat personal cu privire la tot ce ţine de activităţile IOR şi să primească personal copii ale documentelor referitoare la aspectele cele mai problematice. Se simte nevoia unei abordări directe a problemelor din Banca Vaticanului, afirma suveranul Pontif.
Papa Francisc a înfiinţat un comitet special, cu puteri extinse, care va trebui să facă o investigaţie aprofundată cu privire la "poziţia legală" şi la activităţile IOR.
Dovada importanţei pe care Papa o acordă acestei anchete, este reflectată de faptul că a înfiinţat comisia printr-un "chirograf", adică un document oficial semnat cu propria sa mână la 24 iunie.
Comisia are "drept obiectiv strângerea de informaţii privind evoluţia IOR şi prezentarea concluziilor Papei", a explicat Vaticanul, precizând că aceasta "va începe să lucreze zilele acestea" şi că-şi doreşte "o colaborare productivă între Comisie şi IOR".
Este o decizie foarte directă şi inovatoare de a promova deschiderea iniţiată de către Papa Benedict al XVI-lea: Comisia este un instrument condus direct de Papă, cu care nu numai organismele şi personalul din IOR, dar tot aparatul administrativ al Vaticanului este chemat să colaboreze fără posibilitatea de a fi invocat secretul de birou. Iar toţi cei care simt că au ceva de spus sau informaţii de oferit, sunt în mod expres şi explicit invitaţi să facă acest lucru. Comisia este formată din cinci membri, dar în caz de nevoie pot fi adăugaţi mai mulţi şi, de asemenea, se poate face uz de consultanţi externi.
Preşedintele este cardinalul Raffaele Farina. În calitate de membri vor activa cardinalul Jean-Louis Tauran şi profesoara Mary Ann Glendon, în timp ce rolul de coordonator îi va fi atribuit arhiepiscopului Juan Ignacio Arrieta, iar în calitate de secretar, Peter Bryan Wells, membru american al Secretariatului de Stat. Este vorba totuşi doar de un comisariat, deci pentru moment nu va fi schimbat echilibrul din guvernarea internă. Înainte de a face orice reformă, Francisc vrea să ştie tot, absolut tot ce se întâmplă în umbră.
Este o decizie importantă a noului Papă, care nu s-a lăsat influenţat de strategia mediatică a noului preşedinte al IOR, germanul Ernst von Freyberg, ce a dat multe interviuri în presa internaţională. Nici "lecţiile" de teologie despre ceea ce este "esenţial" pentru libertatea Bisericii, conţinute într-un interviu surprinzător al directorului general Paolo Cipriani, nu au avut efect asupra lui Francisc.
Au fost luate măsuri de transparenţă, dar încă nu sunt suficiente. Iar documentul semnat de Papa, "chirograful", este o invitaţie de a se renunţa la anunţuri şi a nu se lua decizii fără a fi consultat Pontiful.
"Chirograful" Papal din data de 24 iunie citează mai întâi documentul precedent cu care Papa Ioan Paul al II-lea a constituit IOR, în anul 1990, adaptând structura acestuia la "nevoile de moment".
Francisc a luat această decizie după ce s-a consultat cu cardinali, episcopi şi alţi colaboratori, "în lumina necesităţii" de reforme în structurile care asistă Vaticanul. Din acest motiv, s-a înfiinţat comisia "care colectează informaţii exacte cu privire la situaţia juridică şi diferitele activităţi ale Institutului", şi care, în caz de necesitate, permite "o mai bună armonizare cu misiunea universală a Scaunului Apostolic".
Comisia are un coordonator şi un secretar. Primul "are puteri obişnuite" fiind delegat în colectarea de "documente, date şi informaţii". Al doilea îl ajută pe acesta să "păstreze actele". Comitetul are puterea de a colecta documente, date şi informaţii. "Secretul şi alte restricţii" prevăzute de sistemul juridic "nu inhibă şi nu restricţionează accesul Comisiei" în aceste documente, "sub rezerva normelor care protejează autonomia şi independenţa autorităţilor în desfăşurarea activităţilor de supraveghere". Acest lucru înseamnă, de exemplu, că lucrările Comisiei nu vor afecta în nici un fel competenţele FIA, autoritatea informaţiilor financiare din Vatican. Iar oricine poate vorbi fără teamă în faţa comisiei papale.
"Guvernul Institutului continuă să funcţioneze” în conformitate cu legea, "până când nu va fi prevăzut altfel". Până în prezent nu a avut loc nicio schimbare în zona de vârf a Institutului şi nicio reformă. Inainte de a decide Papa vrea să ştie, şi nu din auzite, într-adevăr totul despre IOR.
Comisia "face uz de cooperarea tuturor autorităţilor de la Institut precum şi de tot personalul său. În plus, autorităţile de supraveghere, membrii şi funcţionarii departamentelor aparatului administrativ al Vaticanului şi ai altor agenţii legate de acesta", precum şi statul Vatican, „colaborează cu comisia”.
"Comisia se foloseşte la nevoie de cooperarea altor părţi, fie spontan, fie la cerere...". De remarcat este că Papa nu se limitează doar la a invita, ci "solicită cooperarea" fiecăruia dintre cei care lucrează în cadrul Institutului şi în cadrul aparatului administrativ. O colaborare de care nimeni nu poate scăpa. Aceasta permite, de asemenea, oricărei persoane care are ceva de spus despre IOR, sau ştie ceva despre Institut, să poată face apel la Comisie şi să fie audiat.
Alte două puncte cheie sunt evidenţiate în "chirograf": voinţa clară a Papei de a fi mereu informat cu privire la Comitet "în cursul activităţii sale" şi nu numai la sfârşitul acesteia. În plus, aceeaşi comisie îi va transmite lui Francisc "rezultatele muncii lor, precum şi întreaga sa arhivă în timp util", la încheierea lucrărilor sale, înainte de a fi dizolvată. Prin urmare, datele şi documente referitoare la activităţile Băncii Vaticanului, vor intra direct în mâinile Papei şi vor fi păstrate de acesta.