Vaticanul şi SUA au semnat un acord de combatere a spălării banilor

Vaticanul are un nou lider. A fost anuntat numele noului Papa: Giorgio Mario Bergolio.
Vaticanul are un nou lider. A fost anuntat numele noului Papa: Giorgio Mario Bergolio. (Su Qiang / The Epoch Times)

"Pentru a consolida eforturile de combatere a spălării banilor şi de finanţare a terorismului la nivel global, Autoritatea de Informaţii Financiare (AIF) a Statului Vatican, a semnat un memorandum de înţelegere, la Washington, cu Financial Crimes Enforcement Network (FinCen), omologul său în SUA, Departamentul de Trezorerie". Vestea a fost lansată de către purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, informează miercuri presa italiană.

"Memorandumul - se spune în declaraţia emisă de biroul de presă al Vaticanului - a fost semnat de către René Brulhart, director al AIF şi Jennifer Shasky Calvery, director al FinCen pentru a promova cooperarea bilaterală prin intermediul schimbului de informaţii în sectorul financiar".

"Aceasta este o indicaţie clară a modului în care Statul Vatican va lua foarte în serios responsabilitatea de a lupta împotriva spălării banilor şi a finanţării terorismului şi de cum noi cooperăm la cel mai înalt nivel", a declarat Brulhart, pentru care "Vaticanul s-a dovedit a fi un partener credibil la nivel internaţional şi este în mod clar angajat în schimbul de informaţii pentru a combate fenomenele menţionate mai sus."

AIF a fost înfiinţată în 2010 de către Papa Benedict al XVI-lea şi a devenit operaţională în aprilie 2011. De asemenea, este responsabilă şi de IOR, Autoritatea pentru informaţiile financiare şi pentru supravegherea şi reglementarea tranzacţiilor financiare, în vederea prevenirii şi combaterii spălării banilor şi a finanţării terorismului, este un organism independent de celelalte instituţii ale Vaticanului, unde se exercită numai funcţii de control.

În nota sa, biroul de presă al Vaticanului informează că "AIF este în prezent în negocieri cu organisme similare din alte ţări şi jurisdicţii, inclusiv din ţările europene, pentru semnarea unui memorandum de înţelegere, pentru a consolida cooperarea bilaterală în lupta împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului". "Până în prezent - conchide textul - au semnat Memorandumul de înţelegere organismele din Belgia, Spania, Slovenia, iar acum cel al Statelor Unite, care joacă un rol deosebit de important în combaterea spălării banilor. Negocierile sunt în curs de desfăşurare cu organismele din 20 de ţări şi este de aşteptat ca, în cursul anului care vine, să se ajungă la semnarea cu mai multe dintre ele".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe