Papa Francisc şi Vladimir Putin, armistiţiu pe tema conflictului sirian

Papa Francisc primindu-l pe Vladimir Putin într-o audienţă  Vatican, pe 25 noiembrie 2013.
Papa Francisc primindu-l pe Vladimir Putin într-o audienţă  Vatican, pe 25 noiembrie 2013. (CLAUDIO PERI / AFP / Getty Images)

Papa Francisc şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin au avut ieri o întrevedere de 35 de minute, în centrul discuţiilor aflându-se conflictul sirian.

La finele întrevederii, considerată cea mai importantă întâlnire dintre un preşedinte de stat şi un Papă din ultimul sfert de veac, Francisc şi Putin au lansat un apel pentru "o soluţie care să privilegieze calea negocierilor şi să implice diferitele componente etnice şi religioase, recunoscându-le rolul indispensabil în societate", a precizat Vaticanul într-un comunicat de presă.

Anterior întâlnirii dintre cei doi, presa anticipa că cei doi lideri ai lumii îşi vor lăsa la o parte toate diferendele, punând pe planul doi disputele istorice între catolici şi ortodocşi, pentru a găsi împreună calea de a opri o intervenţie militară externă în Siria.

Nu s-au înşelat. Mai mult decât atât, Francisc a făcut un pas înainte pentru apropierea de liderul rus. Într-un gest simbolic public, aşa cum Francisc a făcut multe în ultimul timp, gen spălarea picioarelor a 12 deţinuţi minori etc., împreună cu Putin, Papa s-a recules în faţa unei icoane ortodoxe a Madonei din Vladimir, considerată protectoarea Rusiei. Preşedintele rus i-a oferit Papei o reproducere a acestei icoane.

La rândul său, Papa i-a oferit lui Vladimir Putin un mozaic reprezentând Grădinile Vaticanului, informează Agerpres.

Seria de evenimente care au premers întâlnirii celor doi lideri a început în septembrie, când Papa i-a scris personal lui Putin, a cărui ţară găzduia summitul G20, cerându-i ajutorul pentru ca problema siriană să fie rezolvată politic, fără intervenţii militare din partea altor ţări.

Înainte ca Putin să ajungă la Vatican, Cardinalul Angelo Scola din Milan s-a întâlnit la Moscova cu patriarhul rus Kiril, pe 12 noiembrie. Întâlnirea a fost apreciată de ambele părţi ca fiind pozitivă, după întrevedere Kiril declarând că "niciodată bisericile noastre nu au avut atât de multe puncte în comun ca acum".

De altfel, observatori ai Vaticanului declară că, dacă întâlnirea între cei doi lideri va ajuta la oprirea sângeroaselor violenţe din Siria, atunci merită ca toate diferendele să rămână undeva în trecut.

Nici Papa şi nici Putin nu îşi doresc o intervenţie militară externă pentru a opri conflictul sirian, ceea ce îi aduce lui Putin un aliat popular şi lui Francisc unul "musculos".

Doar motivaţiile celor doi lideri diferă. Putin, care îi vinde arme lui Bassar Al-Assad nu doreşte ca dictatorul sirian să fie înlăturat, în timp ce Papa încearcă să îi protejeze pe creştinii sirieni. Al-Assad nu a impus o religie anume locuitorilor ţării, fiind mai preocupat de putere decât de crezul religios al supuşilor săi, în timp ce opozanţii lui Assad au lansat un adevărat pogrom la adresa celor două milioane de creştini sirieni.

Comunitatea creştină, care reprezintă 10% din populaţie, este o victimă colaterală a războiului dintre Assad şi opozanţii săi islamişti, care au declanşat o aprigă persecuţie a creştinilor sirieni, cerându-le să plătească o taxă de „protecţie” pentru a-şi păstra religia. În caz contrar, nu le rămâne decât să fugă, să se convertească la Islam sau să fie ucişi.

În concluzie, cei doi lideri au lăsat deoparte disputele trecutului şi zeci de ani de tensiuni amplificate de comunism, pentru a discuta situaţia creştinilor din Siria, atât catolici cât şi ortodocşi, pe agenda scurtei întrevederi regăsindu-se şi cooperarea culturală, raporturile dintre Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă Rusă, precum şi poziţia Vaticanului şi a Rusiei în diferite organizaţii internaţionale şi europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe