Palestina crede că noul statut o va ajuta în relaţia cu Israelul
alte articole
Adunarea Generală a ONU a votat joi rezoluţia prin care Palestina devine stat observator ne-membru la Naţiunile Unite, statut care speră să-i ofere noi pârghii în relaţia cu Israelul, relatează CNN.
138 de stat au votat pentru, 9, printre care SUA şi Israel, au votat împotrivă, iar 41 de ţări, printre care Germania şi România, s-au abţinut. Înainte de vot, mai multe ţări europene, printre care Franţa, Spania, Norvegia, Danemarca, Elveţia şi Rusia, şi-au anunţat susţinerea pentru rezoluţia palestiniană.
Prin adoptarea rezoluţiei, Palestina trece de la statutul de ”entitate observatoare ne-membră” la cel de stat observator ne-membru, categorie în care se află şi Vaticanul.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, a declarat că votul, pe care mulţi îl califică drept simbolic, reprezintă ”o ultimă şansă pentru a salva soluţia cu două state”.
Votul survine după 8 zile de conflict între Israel şi Hamas, în care atacurile aeriene şi lansarea de rachete au atras atenţia întregii lumi şi au ameninţat securitatea regională.
”Nu am venit aici să delegitimizăm un stat stabilit în urmă cu ani, şi acesta este Israel, ci am venit să afirmăm legitimitatea unui stat care trebuie să-şi obţină independenţa, şi acesta este Palestina”, a declarat Abbas.
Ambasadorul israelian la ONU, Ron Prosor, consideră că votul ignoră chestiuni specifice ale zonei, precum coloniile din teritoriile disputate, iar noul statut nu poate substitui negocierile directe între Ierusalim şi Ramallah.
Rezoluţia nu urmăreşte obţinerea păcii, a mai spus Prosor, care susţine că Mahmud Abbas nu este capabil să reprezinte Fâşia Gaza, unde domină un guvern controlat de Hamas.
La rândul său, ambasadorul SUA la ONU, Susan Rice, a precizat că liderii americani nu pot sprijini o măsură care ocoleşte negocierile directe şi a avertizat că votul de joi nu stabileşte că Palestina este un stat.
Rice le-a cerut celor două părţi să reia negocierile, fără condiţii prealabile.
SUA şi Israel au rămas ferme pe poziţii, argumentând că aprobarea revoluţiei nu va aduce progrese în obţinerea păcii în Orientul Mijlociu.
”Israel este pregătit să trăiască în pace cu statul palestinian”, a afirmat joi premierul Benjamin Netanyahu. ”Pentru ca pacea să dureze însă, securitatea Israelului trebuie protejată, palestinienii trebuie să recunoască statul evreu şi trebuie să fie pregătiţi să pună capăt conflictului cu Israelul, odată pentru totdeauna”, a mai spus Netanyahu.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului israelian, Mark Regev, a calificat rezoluţia depusă de palestinieni drept ”teatru politic”.
Liderii palestinieni susţin însă că era dreptul lor să se adreseze ONU, deoarece Israelul nu a respectat acordurile semnate în urmă cu peste 20 de ani.
”Era vorba de un contract. Contractul spunea că în cinci ani de zile trebuia să încheiem un tratat de pace şi să rezolvăm toate chestiunile de bază. Asta nu s-a întâmplat, şi acum suntem 20 de ani mai târziu. A merge la ONU nu este o decizie unilaterală”, declara în septembrie negociatorul-şef al Autorităţii Palestiniene, Saeb Erakat.
Ultima rundă de negocieri între Israel şi Autoritatea Palestiniană a avut loc în 2010.
Erakat susţine că noul statut nu va mai permite Israelului să găsească justificări pentru coloniile din zonele disputate din Ierusalimul de Est şi din Cisiordania.
Oficialii israelieni nu sunt însă de acord.
”Nicio decizie a ONU nu poate încălca o legătură de 4.000 de ani între poporul lui Israel şi ţara lui Israel”, a spus Netanyahu.