Marea Britanie, pregătită să recunoască un stat palestinian la ONU
alte articole
Marea Britanie este pregătită să voteze pentru recunoaşterea unui stat palestinian la Naţiunile Unite, în cazul în care preşedintele palestinian Mahmud Abbas se angajează că nu va da în judecată Israelul pentru crime de război şi va relua negocierile de pace cu statul evreu, scrie în ediţia sa de marţi The Guardian.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP) a solicitat sprijinul Marii Britanii, fostă putere mandatară în Palestina. Iniţial, guvernul de la Londra a respins această cerere de teama unor obiecţii ale Statelor Unite ale Americii şi Israelului şi pentru a nu afecta procesul negocierilor de pace israeliano-palestiniene.
În cursul serii de luni, executivul britanic a indicat că şi-ar putea schimba poziţia în cazul modificării cererii palestiniene, care urmează să fie dezbătută în cursul acestei săptămâni la Adunarea Generală a ONU. În calitate de 'stat nemembru' al Naţiunilor Unite, Palestina ar beneficia de acelaşi statut ca Vaticanul.
Oficiali guvernamentali au indicat că partea palestiniană nu va aplica pentru calitatea de membru al Tribunalului Penal Internaţional sau al Curţii Internaţionale de Justiţie, ceea ce i-ar fi permis să dea în judecată Israelul pentru crime de război sau pentru alte fapte penale.
De asemenea, Mahmud Abbas este chemat să reia imediat şi 'necondiţionat' negocierile de pace cu Israelul. O a treia condiţie este ca o rezoluţie a Adunării Generale a ONU să fie urmată de un dosar în cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.
SUA şi Israelul au indicat că vor reacţiona în cazul în care i se dă curs acestui proces. Congresul ar putea bloca ajutoarele acordate ANP iar Israelul poate îngheţa transferarea taxelor vamale colectate, potrivit acordurilor israeliano-palestiniene de la Oslo (1993) sau în cel mai rău caz ar putea denunţa respectivele acorduri.
Nu în ultimul rând, Israelul ar putea recurge la anexarea coloniilor evreieşti din Cisiordania. Poziţia Marii Britanii exprimă dorinţa Londrei de a reduce riscul finalizării acestor posibilităţi şi de a-i susţine pe palestinienii moderaţi.
Franţa a anunţat deja că va vota pentru ridicarea statutului palestinienilor la ONU, iar cererea părţii palestiniene ar putea fi aprobată în cazul în care 132 de state membre se pronunţă pentru crearea unui stat palestinian nemembru al Naţiunilor Unite. Deciziile Germaniei, Spaniei şi Marii Britanii depind încă de poziţia Uniunii Europene, ca o contrapondere la SUA.
Ministrul de externe britanic, Willian Hague, a examinat respectiva problemă luni cu Mahmud Abbas şi cu omologul său francez Laurent Fabius, conform unor surse oficiale.
Conform unor surse palestiniene, problema a fost ridicată de secretarul de stat american, Hillary Clinton, şi de emisarul special al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, Tony Blair, spătămâna trecută, cu puţin timp înaintea intrării în vigoare a unui armistiţiu Israel-Hamas privind Fâşia Gaza.
Preşedintele palestinian s-a raliat mişcării palestiniene islamiste Hamas (care din 2007 controlează în totalitate Fâşia Gaza n.r.), în lipsa oricărei concesii din partea Israelului. Mahmud Abbas, a cărui Autoritate administrează în prezent doar Cisiordania ocupată, speră că un vot afirmativ la ONU va convinge Israelul să revină necondiţionat la masa negocierilor.
Reprezentanta Palestinei la UE, Leila Shaid, a apreciat că 'după ceea ce sa întâmplat cu 'primăvara arabă' Marea Britanie nu se poate pronunţa pentru democraţie în Libia, Siria şi în Egipt acceptând totodată ca palestinienii să continue să trăiască sub ocupaţie'. 'Ca fostă putere colonială, Marea Britanie are o responsabilitate istorică faţă de Palestina. Marea Britanie este o ţară foarte importantă pentru Orientul Mijlociu, are relaţii comerciale extinse (în regiune) iar (premierul) David Cameron ar trebui să ştie că dacă nu ne susţine îşi asumă riscul scăderii de popularitate în rândul opiniei publice în lumea arabă', a concis diplomata palestiniană.
Palestinienii au respins acuzaţia de acţiune unilaterală considerând Naţiunile Unite drept o 'expresie supremă a multilateralităţii'. Aparenta opoziţie a Israelului faţă de unilateralitate nu l-a oprit pe acesta să acţioneze de unul singur fără nicio recunoaştere internaţională în cazul extinderii coloniilor în teritoriile arabe ocupate, conchide publicaţia britanică.