Palestina aplaudă decizia ”curajoasă” a Suediei

Oficialul palestinian Saeb Erakat a declarat sâmbătă că decizia Suediei de a recunoaşte statul palestinian este „curajoasă”, însă Statele Unite au îndemnat la mai multă precauţie, relatează REL.
Protestatari palestinieni flutura un steag national palestinian. (JAAFAR ASHTIYEH / AFP / Getty Images)
P. P.
06.10.2014

Oficialul palestinian Saeb Erakat a declarat sâmbătă că decizia Suediei de a recunoaşte statul palestinian este „curajoasă”, însă Statele Unite au îndemnat la mai multă precauţie, relatează rferl.org.

Cu o zi înainte, premierul suedez anunţase că Suedia va recunoaşte "statul Palestina". Soluţia israeliano-palestiniană trece prin crearea a două state, a explicat vineri premierul Stefan Lofven în discursul său inaugural din Parlament: "O soluţie cu două state presupune o recunoaştere reciprocă şi voinţa de a coexista paşnic. De aceea Suedia va recunoaşte statul Palestina."

Lofven a adăugat că acest proces ar trebui să se desfăşoare cu respect faţă de ”cererile de legitimitate ale palestinienilor şi israelienilor în timp ce ţine cont de dreptul lor la autodeterminare şi securitate”.

Suedia ar putea fi prima ţară europeană care recunoaşte oficial statul palestinian în timp ce este membră UE.

Negociatorul senior palestinian Saeb Erakat a aplaudat anunţul premierul suedez şi a solicitat statelor europene să se alăture acestor demersuri. La rândul său, Nabil Abu Rudeina, purtătorul de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmud Abbas, a declarat că a ”venit timpul ca întreaga lume să recunoască statul palestinian”.

Totuşi, Washingtonul a avertizat că recunoaşterea noului stat palestinian ar fi ”prematură”.

"Noi credem că recunoaşterea internaţională a statului palestinian este prematură”, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki, când a fost întrebată despre decizia Suediei.

”Susţinem cu siguranţă înfiinţarea statului palestinian, dar aceasta poate surveni numai în urma unor negocieri cu privire la statusul statului şi în urma unei recunoaşteri din partea ambelor părţi”, a adăugat Psaki.

Israelienii şi palestinienii trebuie să fie cei ”care convin asupra termenilor legaţi de modul de trai în viitoarele două state, trăind unul lângă altul”, a continuat aceasta.

Ţările membre UE care au recunoscut deja statul palestinian includ Bulgaria, Cipru, Cehia, Ungaria, Malta, Polonia şi România. Totuşi, aceste ţări au luat decizia de a recunoşte Palestina înainte să devină membre UE.

Coaliţia lui Lofven dintre partidele Social Democrat şi Verde – care a format un guvern minoritar pe 3 octombrie – a sprijinit cererile statului palestinian mai mult decât celelalte administraţii de centru-dreapta.

În 2012, Suedia a votat în favoarea oferirii statusului de observator pentru palestinieni în cadrul ONU, care a fost acordat în ciuda opoziţiei manifestate de Statele Unite şi alte ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor