Paleologu îl ştie pe Georgescu de 17 ani. "Politicieni stupizi au tot fost în ţara asta. Dar el a spus mai multe prostii decât toţi la un loc"

Theodor Paleologu (YouTube Screenshot)
Andrei Pricopie
10.12.2024

Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu a apreciat, într-o intervenţie la Euronews, că "politicieni stupizi" au tot fost în ţara asta, dar Călin Georgescu a spus "mai multe prostii decât toţi la un loc. În fiecare zi, spune câte o enormitate".

Jurnalistă: În cazul ăsta, cum le răspundem celor - şi mi-e teamă că nu sunt puţini care ne urmăresc acum - şi, din fotoliile lor, spun aşa: "Şi totuşi am venit la vot. Poate unii dintre cei care ne urmăresc, 22%, au pus ştampila în căsuţa în care era trecut numele lui Călin Georgescu. Probabil este legitim, din punctul lor de vedere, să spună: votul meu nu a contat."

Theodor Paleologu: Da, într-adevăr. E foarte grav că ne aflăm în această situaţie şi, sigur, unii vor fi dezamăgiţi, unii vor trage tot felul de concluzii. Dar nici nu putem lăsa ca cineva asupra căruia planează asemenea suspiciuni să ajungă în turul 2 şi, eventual, preşedinte al României. Eu am convingerea că ar fi câştigat doamna Lasconi, pentru că, totuşi, în ţara asta există o majoritate de oameni cu scaun la cap.

Hai să zicem că, în primul tur, unii au votat fără să-şi dea seama pentru cine votează. Dar între timp au apărut o sumedenie de informaţii despre Călin Georgescu. Eu îl ştiu de multă vreme, îl cunosc din 2007 şi vă mărturisesc că, în ultimii ani, mă uitam la filmuleţele lui pe YouTube ca să râd, pur şi simplu râdeam de gogomăniile pe care le spune despre energii, vibraţii, informaţia din apă, tot felul de bazaconii. Oamenii au putut vedea ce bazaconii poate să spună acest om.

Să ştiţi că politicieni stupizi au tot fost în ţara asta. Dar el cred că a spus mai multe prostii decât toţi la un loc. Deci, în fiecare zi, spune câte o enormitate. L-am cunoscut prin 2007 şi o să vă amuze, cu siguranţă, prin cine l-am cunoscut. Prin Dan Puric. Pentru că, pe atunci, îmi plăcea Dan Puric ca artist, dansator, actor şi voiam să-l aduc în Danemarca să facă un spectacol. Nu s-a mai întâmplat acest lucru, dar mi-a zis: "Hai să vă prezint pe cineva extraordinar."

Şi l-am întâlnit atunci pe Călin Georgescu. Am stat destul de mult de vorbă şi mi s-a părut un om destul de oarecare. Adică nu m-a impresionat atât de mult, însă mi-am pus nişte întrebări în legătură cu el dintr-un motiv foarte simplu: locul în care ne-am întâlnit era sediul unei fundaţii în care se regăseau tot felul de "crocodili" de pe vremea lui Ceauşescu, din vremea comunistă – Mircea Maliţa, Sergiu Celac, oameni de genul ăsta – şi mi-a fost destul de suspect.

Jurnalistă: Dar el pretinde că Maliţa a fost mentorul lui.

Theodor Paleologu: Dar nici nu ştiu dacă e adevărat, pentru că am văzut declaraţia nepoatei lui Mircea Maliţa, care spune că nu e adevărat. Dar el pretinde că a fost discipolul lui Maliţa. Se pare că nici asta nu e adevărat. Dar, oricum, mie nu mi se pare foarte încurajatoare o asemenea afirmaţie, pentru că, totuşi, Mircea Maliţa, chiar dacă a fost un diplomat valoros în contextul de atunci, e totuşi un "crocodil" comunist. Adică a fost un ministru al lui Ceauşescu.

Nu poţi acum să te prezinţi ca discipolul unui ministru comunist şi să pretinzi că aduci o schimbare în sens naţional-legionar. Că mai e şi aspectul ăsta. Ne spune că el îl admiră foarte mult pe Codreanu, îl admiră pe Antonescu, îl admiră pe Putin, iar pe de altă parte se declară un continuator al lui Maliţa. Omul e foarte contradictoriu. Spune tot felul de lucruri care nu se leagă între ele.

Jurnalistă: Dar din aceeaşi sferă cumva, dacă ne uităm – sfera asta a extremismului, a totalitarismului, a măsurilor dure, dar pe care nu putem pune degetul. Pentru că am avut eu însămi discuţii, de la turul întâi încoace, cu oameni care l-au votat şi pe care i-am rugat să îmi dea exemplu de un singur lucru pe care l-a spus cu adevărat, l-a promis că îl va face în calitate de preşedinte – sigur, fără să uităm care sunt responsabilităţile prezidenţiale din Constituţie, că sunt mulţi care se aşteaptă ca preşedintele să crească salariile, deşi nu se poate. Şi omul s-a uitat la mine şi a spus: "Doamnă, habar n-am dacă mă întrebaţi aşa ce a propus." Şi totuşi, iată că această metodă a prins.

Acum, ce v-aş mai întreba: este în spate o structură uriaşă pe care noi nu o ştim, ea există, este documentată de serviciile noastre de informaţii şi acea structură l-a ales, pur şi simplu, pe Călin Georgescu, pentru că părea că se potriveşte cu interesele pe care le au grupările alea? Pur şi simplu l-au extras din mediul nostru şi l-au folosit?

Theodor Paleologu: Nu-mi dau seama, pentru că nu sunt specialist în chestiuni care ţin de servicii secrete. Chiar nu-mi dau seama. Şi nu vreau să fac pe cunoscătorul când nu ştiu, când nu mă pricep la acest domeniu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor