Noul Cod Rutier aprinde spiritele în Senat
alte articole
După maidanezi şi Roşia Montană a este rândul noului Cod Rutier să stârnească certuri între PNL şi PSD. Ministerul de Interne, Radu Stroe a declarat marţi, la finalul unei şedinţe a liderilor PNL, că decizia politică a liberalilor este de a promova noului Cod rutier prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului (OUG). Stroe vrea că proiectul să intre mâine în dezbateri la Guvern. PSD însă, prin vocea lui Valeriu Zgonea, preşedintele al Camerei Deputaţilor a cerut, tot marţi că adoptarea modificării Codului rutier să se facă prin proiect de lege, nu prin OUG.
PNL şi PSD văd iarăşi lucrurile diferit. Liberalii merg pe o linie populistă, a legii cu efect preventiv nu punitiv, cu amenzi corelate cu salariile (mici) din România, în timp ce PSD cere o lege dură care să îi scoată pe vitezomani de pe şosele, adoptând sancţiuni ce merg până la confiscarea maşinii şoferului vinovat, sigur, ţinând pe alocuri cont şi de nivelul de venituri al cetăţenilor români.
"Ceea ce este important pentru noi este să nu mai avem vitezomani, să nu mai avem oameni care încalcă legea şi au impresia că sunt imuni, indiferent că sunt politicieni, oameni de afaceri şi simpli teribilişti. Sunt state europene şi de peste ocean în care se confiscă şi maşina", a declarat Zgonea.
Valeriu Zgonea a declarat că PSD îşi doreşte dezbateri în Parlament la care "trebuie să vină cei care susţin actuala legislaţie rutieră, cei care susţin înăsprirea legislaţiei, asociaţiile victimelor, poliţişti, etc."
"Grupul din care fac eu parte a avut discuţii aprinse pe această temă, foarte mulţi dintre colegii mei sunt susţinătorii ideii că proiectul de lege să fie dezbătut în Parlament şi el să fie unul, aşa cum doreşte şi Guvernul, care, în anumite zone, să fie înăsprit chiar cu confiscarea autoturismelor, cu retragerea permisului astfel încât să avem cât mai puţine accidente mortale sau cu vătămare corporală", a precizat Valeriu Zgonea.
Ministrul Radu Stroe informase la mijlocul luni septembrie că Ministerul de Interne lucrează la modificarea Codului Rutier şi că vor fi adoptate amendamente care să ducă la scăderea numărului de accidente grave, soldate cu morţi şi răniţi. Ministrul vorbea de noi amenzi de până la 16.000 de ron şi de suspendarea permisului, în cazuri grave (accidente soldate cu morţi pe fond de consum de alcool) pe perioade de 4-5 ani.
În aceeaşi zi, Crin Antonescu a avut o ieşire publică destul de acidă la adresa lui subalternului sau, declarând că este nemulţumit de Radu Stroe, care nu a discutat în partid despre pedepsele care sunt propuse prin modificarea Codului rutier.
Crin Antonescu a mai declarat că mulţi cetăţeni l-au sunat, nu ca sa îl întrebe dacă s-a certat cu Ponta ci ca se plângă că sancţiunile şi amenzile propuse de Ministrul de Interne, Radu Stroe, "sunt mult prea aspre." iar uniunile transportatorilor au ţipat şi ele că noile amenzi sunt mult prea mari. Astfel încât, sub presiune, Stroe, căruia Ponta îi ceruse să "nu se înmoaie", a anunţ că sancţiunile s-au îmblânzit. Amenda maximă a fost redusă de la 16.000 lei cât se prevăzuse iniţial la 9.600 de ron, iar perioada maximă de suspendare a permisului a fost şi ea redusă dramatic de la 5 la 2 ani.
Cât despre insubordonarea în partid şi acest aspect s-a rezolvat. Anunţul lui Stroe referitor la adoptarea noului Cod Rutier prin OUG vine după consultări cu liderii PNL.
Iar la nivel de coaliţie (USL) scandalul va rămâne undeva la eşalonul, 2, (Zgonea, Parlament, Senat). Ponta şi cu Antonescu par să se fi înţeles pe tema Codului Rutier. Luni, premierul a declarat că dacă ministrul de Interne Radu Stroe va avea până miercuri "o formă agreată" a Codului rutier, atunci acesta va fi adoptat în şedinţa de Guvern. Până miercuri, ministrul mai are timp să se consulte cu variile grupuri din Parlament, Inclusiv colegii lui Zgonea din PSD.