Pakistanul cere companiilor Facebook şi Twitter să ajute la identificarea blasfemiatorilor
alte articole
Pakistanul a cerut companiilor Facebook şi Twitter să ajute la identificarea pakistanezilor suspectaţi de blasfemie, astfel încât să-i poată pune sub acuzare în ţară sau să ceară extrădarea acestora dacă aceştia se află în străinătate.
Potrivit legilor stricte ale blasfemiei din Pakistan, oricine este acuzat că a insultat Islamul sau pe profetul Mohamed poate fi condamnat la moarte.
Ministrul de Interne, Chaudhry Ali Khan Nisar, a declarat că un oficial de la ambasada Pakistanului a iniţiat discuţiile cu cele două companii de socializare on-line în efortul de a identifica pakistanezi, fie în interiorul ţării sau din străinătate, care au distribuit recent materiale considerate ofensatoare pentru Islam.
El a declarat că autorităţile pakistaneze au identificat 11 persoane ce urmează să fie interogate pentru presupusă blasfemie şi vor cere extrădarea oricărei persoane care trăieşte în străinătate şi care se face vinovată de aceasta.
Facebook a anunţat că examinează toate solicitările venite din partea guvernului pakistanez cu atenţie, "cu scopul de a proteja intimitatea şi drepturile utilizatorilor" săi.
"Dezvăluim informaţii despre utilizatori numai în conformitate cu termenii şi condiţiile noastre şi legislaţia în vigoare. Ar putea fi necesar un tratat de asistenţă juridică reciprocă sau o altă cerere oficială pentru solicitările internaţionale, iar noi includem acestea în raportul nostru referitor la cererile guvernului", care este făcut public în fiecare an, se susţine într-o declaraţie.
Facebook a încercat de multe ori să facă faţă diverselor norme culturale cu privire la cenzură în cele peste o sută de ţări în care operează. Într-un document lansat în luna februarie, preşedintele companiei, Mark Zuckerberg, a descris o posibilă soluţie la aceasta: "crearea unui proces democratic pe scară largă pentru a stabili standarde, combinat cu ajutorul inteligenţei artificiale pentru a le pune în aplicare".
În acest plan, Zuckerberg a declarat că Facebook va cere utilizatorilor din întreaga lume să voteze cu privire la tipul de conţinut pe care-l găsesc acceptabil în fluxul lor de pe platforma de socializare. Conţinutul care încalcă aceste standarde personale şi naţionale ar fi atunci semnalat în mod automat de către o inteligenţă artificială şi îndepărtat fără să fie nevoie de o intervenţie umană.
Twitter a refuzat să comenteze.