Dispută între SUA şi Australia pe tema refugiaţilor din Iran, Pakistan, Afganistan

Trump nu se grăbeşte să primească 1.300 de migranţi, conform unei înţelegeri facute de Obama
Donald Trump
Donald Trump (Ralph Freso/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a aruncat Statele Unite într-o dispută cu Australia în ceea ce priveşte soarta a 1.300 de refugiaţi, în primul rând din Iran, Pakistan şi Afganistan.

Refugiaţii se află printre miile de migranţi care, fugind de lupte sau sărăcie, sunt ţinuţi în tabere pe insulele Pacificului Nauru şi Papua Noua Guinee, unde Australia plăteşte pentru a-i ţine, decât să îi lase să intre în ţară.

Predecesorul lui Trump, Barack Obama, a consimţit că va primi 1.300 de migranţi – majoritatea din Iran, Sri Lanka, Pakistan, Afghanistan, Somalia, Irak şi Sudan – iar în schimb Australia va primi refugiaţi din America Latină, au declarat oficialii.

Dar, în cursul acestei săptămâni, Trump a etichetat aranjamentul ca fiind o “înţelegere obtuză” şi a susţinut că este în curs de revizuire. Subiectul a ţinut prima pagină a ziarelor prin relatarea zvonurilor despre o discuţie telefonică conflictuală dintre Trump şi prim-ministrul australian, Malcolm Turnbull, pe această temă.

Washington Post raporta pe 2 februarie că Trump a numit această înţelegere “cea mai nereuşită afacere făcută vreodată” şi l-a acuzat pe Turnbull că doreşte să exporte “următorii bombardieri ai Bostonului”.

Trump a sugerat de atunci că încă mai analizează dacă va onora sau nu înţelegerea, dar Turnbull insistă că Trump a aceptat-o din respect pentru legăturile strânse dintre cele două ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe