PAID va emite o singură poliţă pentru acoperirea riscurilor obligatorii şi facultative a locuinţei

Epoch Times România
07.09.2012

PAID va implementa, în perioada următoare, un sistem care va simplifica procedura pentru proprietarii care doresc să îşi asigure locuinţele peste sumele minime prevăzute în legislaţia în vigoare, astfel încât să poată fi încheiată doar o singură poliţă.

"Sperăm ca în cel mai scurt timp să nu mai fie nevoie de încheierea a două poliţe - obligatorie şi facultativă -, şi să implementăm un sistem care să permită acoperirea riscurilor obligatorii şi a celor suplimentare pe o singură poliţă de asigurare", a declarat directorul general al PAID, Aurelia Cristea, într-un comunicat.

PAID precizează că poliţa obligatorie de asigurare a locuinţelor (PAD) acoperă trei riscuri de catastrofă naturală - cutremur, inundaţii şi alunecări de teren - pentru o sumă asigurată de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, în funcţie de tipul de construcţie.

"Obiectivul principal al PAID este gestiunea celor trei riscuri majore de dezastre naturale la care proprietarii de locuinţe sunt expuşi. Preţul poliţei PAD are un puternic caracter social, acesta fiind stabilit de legiuitor astfel încât să fie accesibil oricărui proprietar de locuinţă. Prin despăgubirile pe care PAID îşi asumă că le va plăti în caz de catastrofă naturală, bugetul central şi bugetele locale vor fi degrevate de sume importante, ce vor putea fi alocate sau investite pentru proiecte de anvergură, cum ar fi, de exemplu, refacerea infrastructurii după un eveniment major", a mai spus Aurelia Cristea.

Poliţa de asigurare obligatorie a locuinţei poate fi emisă doar de societăţile de asigurare acţionare PAID (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari).

Proprietarii care deţin locuinţe cu valori de piaţă peste sumele minime ce pot fi asigurate prin poliţa PAD, pot încheia asigurări facultative pentru sume asigurate şi riscuri suplimentare la orice asigurător autorizat să practice riscuri de catastrofă naturală, indiferent dacă acesta este sau nu acţionar al PAID.

PAID precizează că, de exemplu, un proprietar al unui apartament în valoare de 80.000 de euro, situat în mediul urban, va trebui să încheie o poliţă PAD pentru cele trei riscuri de catastrofă naturală, la un preţ de 20 de euro, pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro. Diferenţa dintre cei 20.000 de euro, acoperiţi prin PAD, şi valoarea de piaţă, de 80.000 de euro, poate fi acoperită printr-o altă poliţă, de tip facultativ, fie tot pentru cele trei riscuri, fie pentru o gamă extinsă de riscuri.

PAID aminteşte că proprietarii care nu deţin, în prezent, niciun fel de asigurare pentru locuinţe pot fi sancţionaţi cu amendă de 100 la 500 de lei de către autorităţile locale. În plus, în eventualitatea producerii unuia dintre cele trei riscuri de catastrofă naturală (cutremur, inundaţie, alunecare de teren), aceştia nu vor mai primi despăgubiri de la bugetul de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor