Pactul de Coabitare, o garanţie a (in)stabilităţii Justiţiei în România

Traian Băsescu (Epoch Times România)
Epoch Times România
09.10.2013

Având în vedere că Ponta şi Crin Antonescu "sunt ca doi bebeluşi care nu înţeleg cum funcţionează instituţiile publice" şi nici măcar Consiliul Suprem al Magistraturii nu pare a şti prea bine în ce constă faimosul Pact de Coabitare preşedinte-premier, Şeful statului, Traian Băsescu, a ţinut să lămurească public în ce anume constă acordul de colaborare instituţională, cum a apărut necesitatea adoptări lui şi de ce a fost declanşat mecanismul de analiză a respectării respectivului pact.

Astfel, Preşedintele a rememorat pentru magistraţi, politicieni, presă etc logica apariţiei şi menţinerii acestui pact din 2012 până în prezent.

Pactul, o garanţie că va fi stabilitate politică în România

Adoptarea pactul de coabitare, a explicat Băsescu, a fost unica soluţie pentru că România să îşi păstreze credibilitatea internaţională după ce Ponta şi Antonescu, autorii "loviturii de stat din 2012" au câştigat zdrobitor alegerile din luna noiembrie a acelui an.

"Ca om politic cu experienţă", Băsescu a înţeles ce înseamnă acest lucru: "un blocaj pe termen mediu sau lung al relaţiilor României cu alte state şi o puternică suspiciune legată de capacitatea noii puteri de a urma cursul democratic pe care România îl avusese până în vara anului 2012, un curs democratic care a însemnat inclusiv consolidarea instituţiilor statului de drept."

Cum autorii puciului erau "complet nefrecventabili" pentru occident şi "că doi bebeluşi din punct de vedere al înţelegerii funcţionării unui stat democratic" însă românii îi giraseră pe cei doi (Ponta şi Antonescu) prin votul lor, singura soluţie de a îi face pe cei doi credibili în ochii Cancelariilor din occident a fost ca Băsescu să le acorde încrederea lui. Prin semnarea acordului de cooperare, Preşedintele şi Premierul au transmis în afară mesajul că "respectăm Constituţia ţării şi legile statului român, precum şi regulile jocului în interiorul Uniunii Europene sau al NATO sau în relaţia cu partenerul strategic Statele Unite."

Ingerinţele premierului în Justiţie, cea mai gravă încălcare a pactului preşedinte-premier

Pactul nu a fost respectat.

Cele mai grave încălcări ale acordului de colaborare instituţională de care se face vinovat Ponta sunt cele ce aduc lezare independenţei justiţiei şi supremaţia legii şi a statului de drept, a declarat Băsescu marţi.

Băsescu e enumerat doar câteva dintre acţiunile săvârşite de executivul Ponta care au adus gravă atingere "supremaţiei legii şi a statului de drept", şi anume modul abuziv în care Ponta l-a schimbat pe Papici pentru a îşi pune "omul lui în loc" şi recenta adoptare prin Ordonanţă Guvernamentală a noului Cod al Insolvenţei. Actul normativ, unul de importanţă naţională, nu a fost trecut prin Parlament ci adoptat prin OUG, pentru ca Ponta să poată închide televiziunile care îl deranjează, inclusiv TVR, şi să i le facă cadou amicului său, Sebastian Ghiţă.

Iar Avocatului Poporului, remarcă Băsescu, se "gândeşte" intens în loc să se sesizeze şi nu acţionează niciodată, oricât de grav este încălcat principiul separaţiei puterilor în stat.

"Sunt 96 de ordonanţe de urgenţă emise de guvernul Ponta, niciuna atacată de Avocatul Poporului, inclusiv cea care încalcă grosier tratamentul egal al persoanelor, principiu consfinţit de Constituţie şi care se referă la Legea insolvenţei - tratamentul aplicat televiziunilor şi radiourilor, care este special, pentru că domnul Ghiţă trebuie să purceadă la a achiziţiona televiziuni şi radiouri, dacă se poate şi Televiziunea Română, să le pună în slujba domnului Victor Ponta. Şi atunci, dăm o ordonanţă de urgenţă cu caracter discriminatoriu pentru ţintele domnului Ghiţă şi ale domnului Ponta. Din păcate, Avocatul Poporului am înţeles că astăzi a anunţat că reflectează, că va discuta. Cum este posibil să nu iei Articolul 16 din Constituţie şi să vezi în ce măsură 80 aliniatul c corespunde acestui articol? Dânsul gândeşte"

Toate cele de mai sus sunt "doar câteva exemple" care reflectă o "mare îngrijorare" a lui Băsescu, şi anume că "aceşti oameni", respectiv Antonescu şi Ponta "nu vor respecta nici Constituţia, nici legile, ceea ce se confirmă în viaţa de zi cu zi, la fel cum nu au respectat Constituţia şi legile când au pus în practică lovitură de stat eşuată din vara anului 2012."

Aceste puncte enumerate de Traian Băsescu vor constitui subiecte de discuţie cu reprezentanţii primului-ministru şi vor fi analizate de comisia tehnică ce se întruneşte astăzi la Cotroceni.

Spre amuzamentul "bebeluşului" Antonescu, care, "prevenit" ieri de presă asupra faptului că Băsescu a cerut că echipe tehnice să analizeze modul în care a fost respectat pactul, a izbucnit în râs. "Glumiţi sau vorbiţi serios?"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor