Băsescu expune poziţia României faţă de conflictul sirian
Preşedintele Traian Băsescu a făcut publică, luni, poziţia României în conflictul sirian: "România va fi un partener politic al aliaţilor săi, dar nu are resurse militare pentru tipul de operaţiune preconizat în Siria".
Şeful statului a susţinut o conferinţă la Cotroceni pentru a aduce la cunoştinţa ţării deciziile luate de ţările participante la summitul G20 ce avut loc la începutul acestei luni la Sankt Petersburg, şi poziţia ţării noastre în raport cu deciziile aliaţilor săi.
"Ieri România a adoptat o poziţie cu privire la Siria şi e obligaţia mea să o aduc la cunoştinţa publicului, având în vedere că e un angajament politic pe care România şi-l asumă." a declarat Băsescu.
Redăm cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Băsescu:
- Cu ocazia summitului G20 de la Sankt Petersburg, 11 state membre au adoptat o declaraţie comună privind Siria. În urma consultării cu alte instituţii, şeful statului a decis ca România să se ralieze acestei declaraţii a celor 11 state - Australia, Canada, Franţa, Italia, Japonia, Coreea, Arabia Saudită, Spania, Turcia, Marea Britanie şi SUA.
- Declaraţia adoptată la summitul G20 constată că norma internaţională împotriva utilizării armelor chimice este universală, respectiv că nu se face deosebire între ţările care au ratificat şi cele care nu au ratificat această normă.
- Declaraţia condamnă în modul cel mai ferm atacul cu armele chimice din 21 august, din suburbiile Damascului şi ţine responsabil guvernul sirian. Semnatarii au făcut apel la un răspuns ferm din partea statelor membre "în aşa fel încât astfel de drame să nu se mai repete."
- Statele semnatare ale declaraţia le-au cerut experţilor ONU să prezinte cât mai curând cu putinţă rezultatul anchetei pe care au desfăşurat-o cu privire la atacul din 21 august, din zona Damascului. "Extrem de important este că iniţiatorii fac responsabili în mod egal şi regimul şi insurgenţa de moartea a peste 100.000 de cetăţeni sirieni, de faptul că peste 2 milioane de persoane au devenit refugiaţi şi aproximativ 5 milioane de persoane sunt dislocate de la casele lor."
- Semnatarii declaraţiei G20 se angajează "nu numai pentru o soluţie politică a momentului, ci şi pentru a contribui la realizarea unei Sirii unite, ceea ce este extrem de important în contextul în care se pune problema împărţirii Siriei, şi pentru o soluţie democratică."
- Declaraţia G20 face apel să fie garantat accesul personalului care asigură asistenţă medicală şi umanitară.
- România se raliază acestei declaraţii. Şeful statului a mai informat că deşi declaraţia G20 lasă deschise calea negocierilor politice şi se recunoaşte că soluţia militară nu este viabilă pentru Siria, nu se exclude complet varianta unui atac fără trupe la sol.
- "Nu ştiu ce reacţie va exista la Damasc, dar faptul că o declaraţie făcută în 6 de 11 state, la care de ieri ne-am raliat şi noi, deja apar elemente noi cum ar fi propunerea secretarului Kerry către Damasc arată că un proces de negociere există, condus de SUA şi că se încearcă şi din punct de vedere al SUA o soluţie care să evite utilizarea resurselor militare." a declarat Basescu
În opinia lui Băsescu, conflictul militar trebuie evitat: "o decizie militară nu trebuie adoptată înainte de raportul experţilor ONU". România se declară pentru o "soluţie negociată, care să se finalizeze prin alegeri libere." România va susţine fără rezerve" o astfel de soluţie a fost concluzia expusă de Traian Băsescu care afirma că "Ne asumam în totalitate declaraţia semnată de cele 11 state."
Şeful statului a mai declarat că nu va convoca Consiliul Suprem de Apărare al Ţării. "Nu e nevoie de CSAT pentru susţinerea acestei declaraţii de către România."