Ovidiu Raeţchi: Victor Ponta i-a tratat cu frică şi dispreţ pe românii din Diaspora

În contextul în care luni, premierul Ponta a celebrat trei ani de la reuşita moţiunii de cenzură care a dărâmat guvernul MRU şi a marcat accederea sa la putere, purtătorul de cuvânt al PNL Diaspora, Ovidiu Raeţchi, a afirmat că pentru românii care muncesc şi locuiesc în străinătate, această perioadă a reprezentat un lung şir de umilinţe în care în momente cheie au fost trataţi ca nişte cetăţeni decăzuţi din drepturi
Ovidiu Raetchi, deputat de Diaspora. (Ovidiu Raetchi)
Loredana Diacu
28.04.2015

În contextul în care luni, premierul Ponta a celebrat trei ani de la reuşita moţiunii de cenzură care a dărâmat guvernul MRU şi a marcat accederea sa la putere, purtătorul de cuvânt al PNL Diaspora, Ovidiu Raeţchi, a afirmat că pentru românii care muncesc şi locuiesc în străinătate, această perioadă a reprezentat un lung şir de umilinţe în care în momente cheie au fost trataţi ca nişte cetăţeni decăzuţi din drepturi:

“Declaraţiile şi faptele lui Victor Ponta din cei trei ani de guvernare demonstrează că în toată această perioadă i-a tratat cu frică şi dispreţ pe românii din Diaspora, nefiind capabil să iasă din logica fostului dictator Nicolae Ceauşescu, a “celor fugiţi peste graniţe”, a argumentaţiei “salamului cu soia” de la începutul anilor ´90 sau să înţeleagă cum şi el, după Mircea Geoană în 2009, a fost învins în mod decisiv de votul Diasporei.", arată Ovidiu Raeţchi, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Deputatul PNL reaminteşte că, folosind Diaspora în lupta politică, Victor Ponta promitea cu puţin timp înainte de a deveni premierul României, că nu va participa la alegeri dacă votul prin corespondenţă va fi introdus pentru ca ulterior, în 2013, PSD-ul condus de Victor Ponta să nu voteze amendamentul PNL propus de Alina Gorghiu care prevedea introducerea acestui vot.

"«Dacă se introduce acest sistem de vot, nu are rost să participăm la alegeri, este clar că se va frauda votul» – spunea Ponta. În postura de prim-ministru şi lider al majorităţii parlamentare s-a asigurat că votul prin corespondenţă nu va trece nici de Comisia de revizuire a Constituţiei şi PSD nu a votat, în 2013, amendamentul PNL propus de Alina Gorghiu care prevedea introducerea acestui vot", arată Raeţchi.

Potrivit deputatului PNL, "Victor Ponta a arătat că se teme de românii din Diaspora în noiembrie 2014, atunci când, în timpul campaniei electorale, întregul său aparat guvernamental a avut un singur obiectiv: blocarea votului românilor din străinătate. A spus despre protestele din noiembrie că au fost organizate de ACL, nefiind capabil să înţeleagă că era vorba despre revolta generată de dorinţa firească a exercitării unui drept fundamental. Chiar şi personajele politice susţinute în funcţii cheie au demonstrat dezgustul cu care tratează Diaspora, începând cu Bogdan Stanoevici, pe atunci ministru delegat pentru românii de pretutindeni, care îi numea pe protestatari “agitatori” şi terminând cu Teodor Meleşcanu, Ponta crezând în mod eronat că trecutul său la SIE îl va ajuta să aibă un vot aşa cum şi-l doreşte măcar în străinătate. Votul din decembrie al Diasporei are o explicaţie foarte simplă: românii au plecat din ţară din cauza unor politicieni cu atitudinea lui Ponta şi pe cale de consecinţă au votat un preşedinte de tip occidental”, mai adaugă deputatul PNL.

Ovidiu Raeţchi mai arată că nici după înfrângerea în alegeri Ponta nu şi-a schimbat atitudinea faţă de românii din Diaspora:

“Ponta nu s-a oprit aici. După înfrângerea de la prezidenţiale, în ianuarie 2015, propunea ca fiecare român din Diaspora să contribuie la bugetul social cu 10 euro, pe lângă contribuţia pe care aceştia o achită în statele în care muncesc, ignorând astfel complet sumele imense de la bugetul de stat pe care aceştia le aduc an de an. "

Deputatul PNL reaminteşte că, deşi premierul Ponta trece cu vederea acest aspect, românii din străinătate sunt cei mai mari investitori ai ţării: "De exemplu, în 2013, ei au adus în ţară 3,2 miliarde de euro, în timp ce investiţiile străine au însumat 2, 7 miliarde de euro.", declara Raeţchi adăugând că, în pofida acestui fapt, premierul Victor Ponta nu a înţeles un lucru elementar: "orice ţară normală îşi tratează cu respect cetăţenii aflaţi în afara graniţelor, ei nu sunt cetăţeni second-hand sau decăzuţi din drepturi."

Chiar şi acum, premierul continuă în aceeaşi notă. În timp ce la nivel declarativ susţine că este de acord cu introducerea votului pentru Diaspora, premierul şi PSD nu s-au exprimat nici până acum pe proiectul votului prin corespondenţă propus de PNL. Pentru toate aceste fapte trecute succint în revistă, orice premier dintr-o ţară occidentală ar fi demisionat din funcţie”, adaugă deputatul PNL de Diaspora.

Reamintim că marţi, premierul Ponta a celebrat trei ani de la moţiunea de cenzură contra guvernului MRU, moment care a marcat intrarea în "epoca" USL, de-a lungul căreia Victor Ponta a condus patru guverne.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor