FADERE: "În cei 3 ani Ponta nu a guvernat pentru românii din diaspora"

Victor Ponta
Victor Ponta (Florin Chirilă / Epoch Times România)

De când este premier, Victor Ponta nu a guvernat pentru românii din Diaspora, acuză Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE).

La trei ani de la moţiunea de cenzură care a dărâmat guvernul MRU, moment pe care Victor Ponta a anunţat că îl va celebra astăzi în Parlament, FADERE reaminteşte că, în 2012, i-a trimis o scrisoare lui Ponta, proaspăt uns premier, informându-l pe acesta despre problemele românilor din disapora.

Trei ani mai târziu, niciuna din aceste probleme, fie că este vorba de reprezentarea diasporei în Parlament sau de programe pentru copiii lăsaţi în urmă de românii obligaţi de sărăcie să muncească peste hotare, nu a fost rezolvată, arată FADERE, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Premierul Ponta nu a făcut nimic pentru ca românii să nu mai fie discriminaţi în străinătate, taxele consulare au rămas în continuare mari, românii care nu au avut bani să îşi aducă morţii decedaţi pe alte meleaguri acasă şi i-au îngropat prin străinătate, iar copiii celor plecaţi în afara ţării pentru a câştiga o pâine sunt ignoraţi de autorităţi, mai precizează preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa, Daniel Tecu.

Redăm comunicatul remis de FADERE:

"Imediat după ce Guvernul Ungureanu a căzut şi Victor Ponta îşi forma echipa de guvernare, FADERE a trimis o scrisoare către noul Prim Ministru în care l-a informat cu privire la problemele cu caracter general pe care românii din diaspora le au.

După trei ani de guvernare constatăm că nici una dintre doleanţele românilor din afara graniţelor nu a fost ascultată. Mai mult de atât, situaţia românilor din diaspora este mai rea ca acum 3 ani.

Vă prezentăm mai jos o analiză a fiecărui punct prezentat atunci şi ce s-a realizat în cei 3 ani.

1 Am cerut atunci ca Prim Ministrul Victor Ponta să se întâlnească cu liderii statelor unde sunt comunităţi mari de români şi să discute despre abuzurile pe care aceste guverne le exercită împotriva românilor care locuiesc în ţara lor.

Astăzi aproape toate ţările europene care au comunităţi mari de români au dat Legi la marginea Directivelor Europene, dar care discriminează românii. De exemplu: Conform Tratatului Uniunii Europene, orice cetăţean UE care doreşte să locuiască sau să lucreze în alt stat va obţine imediat drept de şedere şi de muncă în ţara respectivă. Astăzi, dacă eşti român şi doreşti să locuieşti în Spania, trebuie să ai 4900 euro şi o asigurare privată de minim 1 an. Un român care emigrează în Spania sau Italia ca să lucreze, dacă ar avea 4900 euro, probabil nu ar mai emigra.

2 Am cerut atunci să fim reprezentaţi în Parlamentul României cu un număr de parlamentari care să fie direct proporţional cu numărul românilor din diaspora.

După trei ani nu avem nici un semnal că majoritatea parlamentară care susţine guvernul ar echilibra numărul parlamentărilor pentru diaspora.

3 Cu privire la dreptul de a vota, am cerut cu acea ocazie secţii de vot suficiente. Am cerut şi implementarea unei forme de vot (prin corespondenţă şi electronic) care să asigure dreptul la vot şi celor care locuiesc în comunităţi foarte mici şi la distanţe foarte mari de secţiile de vot.

În cei trei ani care au trecut am fost martori la cea mai dramatică experienţă de vot din istoria diasporei. Secţii de vot insuficiente, oameni în ploaie la cozi şi de 8 ore, secţii de vot închise cu mult înainte de ora legală, români bătuţi de poliţiile europene pentru că îşi cereau dreptul la vot...

4 În urmă cu 3 ani, mai ceream şi scăderea taxelor consulare cu 30%.

Domnule Prim Ministru, va rugăm: guvernaţi şi pentru noi. Românii din afara graniţelor îşi iubesc ţara şi sunt alături de ea. Au demonstrat-o la ultimele alegeri prin gesturi eroice şi o demonstrează zilnic şi prin banii trimişi acasă.

Ca un gest electoral, exact înaintea alegerilor prezidenţiale Guvernul României a scăzut câteva taxe, dintre cele nefolosite de români însă nu s-au atins de taxele cele mai mari şi mai frecvent folosite.

5 Am cerut repatrierea românilor decedaţi în afară ţării pentru care familiile nu au avut bani ca să-i repatrieze.

După trei ani numărul acestora este mai mare şi la toate cererile familiilor îndurerate Guvernul a răspuns că nu are bani alocaţi pentru aşa ceva. În ciuda acestui fapt românii din diaspora au continuat să trimită bani în ţară ajutând pe cei de acasă iar prin impozitarea acestor bani ajutând Guvernul României.

6 Am tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că în România erau în jur de 80 000 de copii care au cel puţin un părinte în străinătate. Copii care în majoritatea cazurilor au probleme de comportament din cauza lipsei părinţilor. Am cerut atunci Guvernului să realizeze proiecte de sprijinire a acestor copii.

Până în acest moment niciun proiect în sprijinul lor nu a fost implementat, iar numărul acestor copii a atins cifra de 85 000

7 Am prezentat şi situaţia alarmantă pe care ţiganii români o creează în unele ţări europene prin faptul că ocupă parcuri publice, sau terenuri private, profită de serviciile sociale din unele ţări şi creează delicte care au ca repercursiune înrăutăţirea imaginii românilor şi României.

Am cerut guvernului să implementeze proiecte de integrare a acestor cetăţeni români, în care să fie găsite punctele lor forte ca muzica, meşteşugul...etc şi să fie ajutaţi să se dezvolte şi să se integreze.

Astăzi în Europa sunt şi mai mulţi ţigani care cerşesc, fură şi stau pe spatele serviciilor sociale aducând implicit un prejudiciu românilor care lucrează cinstit.

8 Nu în ultimul rând ne-am exprimat dorinţa acum 3 ani ca domnul Victor Ponta să creeze o echipă care să guverneze în aşa fel încât românii să nu mai părăsească ţara şi dacă va fi posibil un mare număr dintre cei care sunt plecaţi, să se întoarcă.

După trei ani numărul românilor nu numai că nu a scăzut dar chiar a şi crescut. Cel mai mult se vede în ţările din nordul Europei unde numărul lor aproape că s-a dublat. Chiar şi în ţări că Spania care sunt foarte afectate de criză economică numărul românilor a crescut considerabil.

În încheiere, domnule Prim Ministru, va rugăm: guvernaţi şi pentru noi. Românii din afara graniţelor îşi iubesc ţara şi sunt alături de ea. Au demonstrat-o la ultimele alegeri prin gesturi eroice şi o demonstrează zilnic şi prin banii trimişi acasă, a declarat Daniel Tecu preşedinte FADERE, Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne