Criticat de presă, MAE intervine în sprijinul cetăţenilor români din Yemen
alte articole
Ministerul Afacerilor Externe informează că a început să ia măsuri pentru evacuarea românilor din Yemen. Potrivit unui comunicat de presă remis de MAE, în data de 5 aprilie 2015, au fost evacuaţi un cetăţean român şi un membru de familie al acestuia, cu nava indiană INS Mumbai care a scos aproximativ 440 de persoane din Yemen, iar în data de 4 aprilie 2015, mai fuseseră evacuaţi 4 cetăţeni români şi 1 membru de familie.
"Aceştia se adaugă celor 3 cetăţeni români, angajaţi ai unei companii care activă pe plan local, care au fost evacuaţi la data de 30 martie 2015 de o fregată chinezească, cu destinaţia Djibouti, fiind ulterior repatriaţi, precum şi celor 14 cetăţeni români, specialişti ai unei companii româneşti, care desfăşura activităţi de muncă în Yemen, finalizarea procedurii de repatriere având loc în seara zilei de 25 martie 2015.", mai informează MAE în comunicatul de presă remis Epoch Times.
"Reamintim că pe web-site-ul Ministerului Afacerilor Externe a fost postat anterior debutului crizei un avertisment de călătorie pentru Yemen, care conţine nivelul maxim de alertă, respectiv "Pericol major – părăsiţi imediat zona sau ţara’’!, mai scrie ministerul.
Reacţia MAE vine după ce stiripesurse.ro şi deputatul PNL de diaspora, Ovidiu Raeţchi, au tras semnale de alarma în ceea ce priveşte indiferenţa autorităţilor române faţă de soarta românilor din Yemen.
Pe 3 aprilie a.c., stiripesurse.ro, atrage atenţia că zeci de români, printre care şi numeroşi copii, sunt blocaţi în mijlocul luptelor din Yemen, unde Arabia Saudită şi aliaţii săi desfăşoară o campanie de lovituri aeriene asupra rebelilor şiiţi, iar Ministerul Afacerilor Externe nu răspunde la apelurile disperate ale cetăţenilor români.
Publicaţia prezenta cazul Marinelei Neamţu, o româncă stabilită în Taiz, Yemen, rămasă blocată acolo, împreună cu cele două fetiţe ale sale Sarah Ana Maria de 9 ani şi Karin Ioana de 4 ani.
O zi mai târziu, deputatul Raeţchi sensibiliza opinia publică (şi oficialii), prezentând şi el cazul româncei şi a copiilor ei, într-un articol publicat de asemenea de stiripesurse.ro şi intitulat "De ce nu va abandona ministrul Aurescu doi copii români în mijlocul războiului din Yemen."
"Într-un stat sănătos, Marilena Neamţu şi fetiţele sale ar fi fost deja în România, evacuate din Yemenul cuprins de război, pentru ca birocraţia MAE funcţionează – la orice nivel şi pentru orice cetăţean – pe baza unor proceduri simple şi eficiente.
România nu este, însă, un stat sănătos. Iar mecanismul MAE – sugrumat de tăieri bugetare nesfârşite, care fac din misiunile noastre diplomatice un soi de hanuri scăpătate – nu funcţionează niciodată cu de la sine putere şi fără un brânci venit de sus. În cele 4-5 crize cu care m-am întâlnit, în ultimii doi ani, în colegiul meu parlamentar din Orientul Mijlociu, lucrurile nu s-au rezolvat niciodată pe calea birocratică şi procedurală firească; pe această cale nu se întâmplă nimic cu săptămânile sau chiar cu lunile. Am fost de fiecare dată nevoit să apelez la titluri groteşti – precum cel de mai sus – în care să implic explicit numele premierului sau al ministrului de Externe, pentru ca, brusc, MAE şi reprezentanţele noastre diplomatice să devină implicate şi eficiente ca nişte furnicuţe. De trei ani stăteau în Liban cinci români, refugiaţi din Siria, într-o tabără insalubră, dormind în ţărână; după un titlu în care am folosit numele lui Ponta, ei au aterizat în România în exact zece zile.", scrie Raeţchi.
Articolul lui Ovidiu Raeţchi poate fi citit aici.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.