Universitari ieşeni: „O aberaţie dată de Ponta, prin interpuşi, pentru Ponta“

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Universitarii ieşenii consideră că ordonanţa care permite renunţarea la titlul de doctor fără să suporte nicio consecinţă este „o aberaţie“ „lipsită de orice valoare“, fiind dată „de Ponta, prin interpuşi, pentru Ponta“ , singura explicaţie a acestui act normativ fiind că premierul Victor Ponta vrea să îi fie retras titlul de doctor fără a recunoaşte, alb pe negru, că a plagiat, relatează ziardeiasi.ro.

Profesorii ieşeni au declarat că există mecanisme de autoreglementare a procedurilor şi că retragerea titlului se poate face doar în cazul în care cineva a plagiat, iar atunci titlul îi este automat retras, nefiind necesară o ordonanţă.

„Este o măsură lipsită de orice valoare (ordonanţă n.r.) Gândiţi-vă că primesc cei de la Stanford, de la Oxford sau de la MIT o cerere de la un profesor spunând că nu mai vrea titlul de doctor. De ce ar face asta, de ce să renunţe cineva la titlul de doctor după ce a muncit trei ani de zile pentru a-l obţine. Dacă a plagiat, i se retrage, nu se pune problema, nu trebuie să renunţe la titlu“, a precizat un decan de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, care nu a dorit să fie numit. Profesorul a mai adăugat că singura explicaţie pe care o găseşte pentru această ordonanţă este că prim-ministrul Victor Ponta vrea să îi fie retras titlul de doctor fără a recunoaşte, alb pe negru, că a plagiat.

Şi preşedintele Senatului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, prof.dr. Constantin Rusu, a opinat că măsura este o aberaţie: „Nu îi văd rostul. În situaţia în care cineva cere lucrul acesta, automat recunoaşte că lucrarea sa nu este creaţie proprie, că nu are contribuţii, că a plagiat. Aş vrea sa îl văd pe primul care va aplica la ea. Nu vorbim de domnul Ponta, acolo a fost practic dovedit de o serie întreagă de comisii. Personal şi profesional, nu văd rostul unei asemenea ordonanţe, în condiţiile în care există organisme abilitate care să valideze doctori şi care să le retragă titluri“, a declarat prof.dr. Constantin Rusu.

„Ţinând cont de faptul că acesta este primul gest al lui Sorin Câmpeanu în calitate de ministru, sper să nu continue aşa. Cred că erau alte probleme mai importante ale învăţământului superior, pe care, fiind rector, cred că le cunoaşte. “, a mai adăugat profesorul ieşean.

Reamintim că Guvernul Ponta a adoptat luni, în ultima şedinţă din an, o Ordonanţă de Urgenţă care aduce mai multe modificări legii educaţiei. Una dintre acestea este "cu dedicaţie" pentru premierul Ponta şi statuează că un doctor poate să renunţe singur la titlul academic obţinut, fără să fie nevoie să motiveze decizia.

Practic, este vorba de o "amnistiere a plagiatului", căci cel ce renunţă la titlu nu va fi obligat să restituie statului banii investiţi în educaţia sa.

Conform prevederilor legale actuale, Ponta nu poate renunţa la titlul de doctor fără a recunoaşte plagiatul şi, prin urmare, fără a răspunde penal pentru faptele sale.

Schimbarea legii astfel încât doctorii să poată renunţa ei la titlu (înainte ca acesta să li se retragă şi să suporte consecinţe inclusiv de natură penală dacă titlul a fost obţinut fraudulos, aşa cum a decis Universitatea Bucureşti că este cazul premierului) vine la 2 săptămâni după ce Ponta a anunţat pe Facebook că renunţă la titlul de doctor. Totuşi, premierul a constatat că nu poate să renunţe, cadrul legal nepermiţând acest demers până pe 29 decembrie, când Guvernul a rezolvat prin OUG această problemă.