Otrava familiei Bo Xilai tulbură China
alte articole
În China are loc la toamnă unul din cele mai importante congrese din istoria sa recentă când se preconizează schimbarea unei întregi generaţii de la vârful PCC, într-un moment în care criza globală pune presiune asupra companiilor de export, iar cetăţenii ridică tot mai des glasul pentru a cere socoteală guvernului. Totul era bine până când un demnitar al partidului, Bo Xilai, şi soţia sa, Gu Kailai - acuzată oficial la 26 iulie de asasinarea unui cetăţean britanic - au devenit protagoniştii unui scandal în care se amestecă lupta pentru putere, politica şi banii, notează marţi ziarul El Pais.
Vremurile care precedă congresele cincinale ale Partidului Comunist Chinez (PCC) sunt întotdeauna delicate: apar lupte interne în partid, ies la lumină cazuri de corupţie rămase ascunse ani de zile, se intensifică represiunea împotriva disidenţilor, şi se multiplică eforturile pentru a garanta stabilitatea internă a ţării şi o tranziţie paşnică a puterii. Cel mai mare scandal care a afectat China în ultimele decenii a izbucnit în februarie, când a fost adus în atenţie acest cuplu mediatizat, populist şi ambiţios, în contrast cu colegii discreţi de partid. Bo Xilai, de 62 de ani şi soţia sa Gu Kailai, o avocată de 53 de ani prezentau o imagine net diferită, modernă şi cosmopolită, fiind supranumiţi Jack şi Jackie Kennedy ai Chinei.
Bo a fost destituit în martie din funcţia de secretar general al PCC al municipalităţii Chongqing, iar la 10 aprilie a fost dat afară din Biroul Politic al PCC, sub acuzaţia de 'abateri grave de la disciplină'. În aceeaşi zi soţia lui a fost acuzată de implicare în asasinarea omului de afaceri britanic, Neil Heywood, în baza unei dispute financiare. Cei doi au căzut împreună. Cariera politică a lui Bo se terminase ca şi ambiţia lui de a deveni unul din cei 9 membrii Comitetului Permanent al Biroului Politic care va fi ales la al XVIII-lea Congres al PCC. Iar viitorul soţiei sale, Gu, se prezenta şi mai sumbru.
Ambii au dispărut de pe scena publică, iar puţinele informaţii despre ei veneau din presa străină, mai ales britanică. Potrivit mai multor informaţii, Gu se certase cu Heywood, un prieten vechi de familie, pentru că acesta i-a pretins un comision mai mare pentru a intermedia scoaterea unor mari sume de bani din China. Dar a fost refuzat şi a ameninţat că va da totul în vileag. Otrava părea singura scăpare a familiei Bo, iar Heywood a plătit cu viaţa. Ce implicaţii va avea procesul lui Gu şi cum îl va afecta pe Bo Xilai? Ar putea fi soţia lui vârful aisbergului unei lupte surde pentru putere în PCC?
Vinovăţia lui Gu Kailai părea decisă dinainte, agenţia Xinhua informând că 'faptele de crimă sunt clare şi probele irefutabile'. Ea ar putea fi condamnată la moarte, sau cel mai probabil la închisoare pe viaţă. Ce se va întâmpla însă cu Bo? Unii experţi sunt de părere că liderii chinezi vor acţiona cu pragmatismul şi secretismul care îi caracterizează. Fostul demnitar, fiu al unui revoluţionar din vremea lui Mao, are susţinătorii săi în PCC, iar Beijingul preferă o tranziţie paşnică şi să neutralizeze riscul unor ciocniri la vârful partidului. Deşi Bo este anchetat pentru corupţie, guvernul o va plasa în centrul atenţiei pe Gu, mai ales că la mijloc este moartea unui cetăţean britanic pentru care Marea Britanie a cerut dreptate.
Unii analişti cred că Bo nu va ajunge să fie judecat: el nu a fost implicat oficial în asasinarea cetăţeanului britanic. Alţii spun ca nu va fi niciun proces înainte de marele Congres, dar că ar putea fi expulzat din partid. În orice caz, majoritatea coincid că totul se va face cu uşile închise la Zhongnanhai, sediul guvernului, şi că într-o ţară unde justiţia nu este independentă viitorul soţilor Gu şi Bo va fi tranşat, nu de tribunale, ci de înaltele instanţe ale puterii pentru a salva stabilitatea şi a asigura continuitatea Partidului Comunist Chinez.
Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.