Gu Kailai, soţia lui Bo Xilai acuzată de crimă

Liderul comunist căzut în disgraţie, Bo Xilai, împreună cu soţia sa Gu Kailai.
Liderul comunist căzut în disgraţie, Bo Xilai, împreună cu soţia sa Gu Kailai. (New Epoch Weekly Photo Archive)

Gu Kalai soţia lui Bo Xilai, un oficial de nivel înalt al partidului, care a purtat o luptă spectaculoasă pentru putere în acest an, a fost oficial acuzată de crimă. Ştirea a fost anunţată într-o notă scurtă de Xinhua, purtătorul de cuvânt al Partidului Comunist.


Gu şi un angajat al familiei Bo, Zhang Xiaojun, vor fi judecaţi pentru presupusa crimă a lui Neil Heywood, un om de afaceri şi consultant britanic. Xinhuan a spus că Gu şi Zhang au conspirat sa il otrăvească pe Heywood după ce Gu a crezut că Heywood îi ameninţase fiul, Bo Guagua. Xinhua a spus că între cei trei existau "dispute economice".


În notă spune: "crima este clară" şi dovezile împotriva celor 2 sunt "sigure şi abundente".

Scurtul anunţ conţine un număr de particularităţi ale anunţurilor Partidului Comunist Chinez. Gu Kailai a fost identificată ca Bogu Hailai, o modalitate de a o lega de soţul ei; de altfel, nimeni în afară de Xinhua nu foloseşte această formă de identificare; Bo Guagua - fiul - a fost identificat ca "Bo şo-and-şo"(Bo Moumou) chiar dacă majoritatea cititorilor ştiu despre cine este vorba.


Procuratura Poporului din Heifei, provincia Anhui, a instituit procedura împreună cu Tribunalul Poporului Hefei pe data de 26 iulie, potrivit Xinhua, fiind necesar anunţul.
Nu a fost specificată da

tă procesului, dar Reuters citând avocatul familie Bo a spus că cel mai probabil va avea loc pe data de 7-8 August.


Bo Xilai este in continuare în custodia investigatorilor Partidului şi este trecut prin procesul comunist secret numit "shuanggui", care implică de obicei tortură şi interogatoriu. Bo datorează ascensiunea sa rapidă fostului şef al Partidului Jiang Zemin, ale cărui politici au fost instituite necondiţionat. Prin punerea lui Bo într-o poziţie centrală - probabil puterea fracţionată condusă de Jiang Zemin vrea să asigure moştenirea prin continuarea persecuţiei asupra Falun Gong, o campanie violentă pe care Jiang a început-o în 1999. Bo Xilai, împreună cu alţi membri loiali lui Jiang - dintre care Zhou Yongkang, ţarul securităţii interne - au avut legătură cu contracarea ascensiunii la putere a lui Xi Jinping şi înlocuirea sa mai târziu cu Bo Xilai. Puterea lui Zhou Yongkang a fost atenuată după ce o formă de "control intern" i-a fost aplicată pentru rolul pe care l-a avut în complot, conform unor surse interne. Analiştii spun, deoarece Zhou Yongkang se va retrage din viaţa politică la al 18-lea Congres al PCC în toamnă, nu este nevoie să fie dat jos în mod public de către conducere şi să se pornească o altă furtună.


Analiştii spun ca, în cazul urmăririi în justiţie a lui Bo Xilai, oficialii de partid vor folosi crime mai putin senzaţionale, ca "încălcarea disciplinei de Partid" în loc de ceva "superior complotului", deoarece partidul nu doreşte să îşi expună fragila dominaţie.
Neil Heywood a fost o persoană care a avut o contribuţie minoră (mită) în cadrul reţelei lui Bo Xilai, facilitând educaţia fiului sau, Bo Guagua, la o scoală prestigioasă din Anglia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe