OSCE şi membri occidentali ai ONU critică planul Moscovei de a facilita acordarea cetăţeniei ruseşti ucrainenilor
alte articole
OSCE şi puteri occidentale din cadrul ONU au criticat decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a facilita procesul de acordare a cetăţeniei ruseşti ucrainenilor care locuiesc în teritoriile est-ucrainene controlate de separatişti susţinuţi de Rusia, potrivit RFE/RL.
Într-o declaraţie publicată joi, conducerea Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) “consideră că această măsură unilaterală ar putea submina eforturile depuse pentru găsirea unei soluţii paşnice la criza din Ucraina şi în regiune”.
Organizaţia a susţinut că îşi reiterează apelul pentru un regim de încetare a focului “sustenabil, complet şi permanent şi îşi exprimă sprijinul ferm pentru munca depusă de Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE în Ucraina, care joacă un rol esenţial pentru reducerea tensiunilor la sol şi promovarea păcii, stabilităţii şi securităţii”.
Comentariile au fost făcute la o zi după ce Putin a semnat un decret pentru simplificarea procedurii de obţinere a cetăţeniei de către cei care locuiesc în zonele est-ucrainene controlate de separatiştii susţinuţi de Rusia. Măsura a atras imediat nemulţumirea Kievului şi a aliaţilor săi, care au afirmat că aceasta pune în pericol suveranitatea Ucrainei şi va submina eforturile continue pentru obţinerea păcii.
Începând cu aprilie 2014, forţele Kievului au fost implicate într-un conflict sângeros în regiunile Lugansk şi Doneţk împotriva forţelor separatiste pro-ruse, războiul provocând moartea a aproximativ 13.000 de persoane. Conflictul continuă în pofida numeroaselor acorduri de încetare a focului anunţate de atunci şi a unor acorduri de pace cunoscute sub numele de Acordurile de la Minsk.
Ucraina a cerut joi Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri reale împotriva decretului lui Putin, ambasadorul Vladimir Ielcenko precizând că mişcarea este ilegală.
El a adăugat că acordarea cetăţeniei ruseşti cetăţenilor ucraineni este echivalentul unei “anexări” a estului Ucrainei şi reprezintă “întărirea controlului rusesc total asupra teritoriilor ocupate”.
SUA a declarat că este “inacceptabil” ca Rusia să extindă dreptul de cetăţenie rusă ucrainenilor şi a acuzat Moscova că alimentează conflictul din regiune.
Ambasadorul francez la ONU, Francois Delattre, a declarat că “soluţia la această criză nu este înmânarea paşapoartelor ruseşti cetăţenilor ucraineni”, ci respectarea angajamentelor pentru a pune capăt conflictului.
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a declarat că, prin acest decret, Rusia “bombardează procesul de pace din Donbas”, numele după care mai sunt cunoscute regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk.
Putin a respins criticile internaţionale la adresa decretului, declarând reporterilor că obiecţiile sunt “bizare”.
El a susţinut că decretul este similar politicilor unor state UE precum România, Polonia şi Ungaria, care acordă cetăţenie persoanelor de etniile respective care locuiesc în afara graniţelor acestor ţări.
“Cu ce sunt mai răi ruşii din Ucraina decât românii, polonezii sau ungurii?” a precizat Putin la o conferinţă de presă în Vladivostok.
Totuşi, decretul lui Putin nu face nicio referire la etnicitate, trecut sau auto-identificare. Textul decretului sugerează că toţi cei care locuiesc în zonele controlate de separatişti în regiunile Doneţk şi Lugansk pot face cerere pentru cetăţenia rusească.