Organizaţie de drepturile omului avertizează: Rusia se îndreaptă spre o “lege marţială” privind internetul
alte articole
“Autorităţile ruse au început să vadă internetul ca pe un teatru de război, atât în ţară cât şi în afară”, considerând cea mai neînsemnată critică “un atac armat”, a declarat organizaţia de asistenţă juridică Agora, într-un reportaj publicat în Moscova pe 7 februarie.
Agora este formată din aproximativ 50 de avocaţi care au preluat cazuri de abuzuri de drept, incluzând cel al formaţiei punk Pussy Riot şi al cunoscutului artist excentric Piotr Pavlenski.
Conform afirmaţiilor făcute de organizaţia de asistenţă juridică, Kremlinul doreşte să reducă la zero ce este considerat “inamic” pe internetul în limba rusă, cunoscut sub numele de Runet, printr-o “cenzură aspră” şi o presiune în creştere asupra utilizatorilor de internet ai Rusiei, care numă între 66 de milioane şi 84 de milioane de persoane.
Organizaţia susţine că a înregistrat şapte cazuri penale deschise împotriva ruşilor care şi-au exprimat părerile online în 2016, patru dintre ei fiind condamnaţi la închisoare.
În plus, a înregistrat 97 de propuneri anul trecut din partea politicienilor şi a oficialilor de intensificare a supravegherilor pe internet şi 116.103 exemple de “limitare a libertăţii pe internet”, conţinutul fiind filtrat sau blocat în timpul anului. Organizaţia a mai adăugat că în 2015 cifrele acestora se limitau la 15.000.
“Toate acestea ne permit să tragem o concluzie clară – Runet se îndreaptă către o "lege marţială”, susţine reportajul oferit de Agora.
Guvernul rus îşi concentrează atenţia, de asemenea, pe ameninţări externe, a mai afirmat Agora, iar serviciile de Securitate FSB au declarat că au împiedicat 70 de milioane de atacuri cibernetice anul trecut. Totuşi, Agora pune la îndoială că cifra este atât de mare.
Reportajul detaliază cazurile penale împotriva cetăţenilor ruşi, incluzând cazul unui jurnalist şi blogger - Aleksei Kungurov - din oraşul Tiumen din Urali, care a fost condamnat la doi ani de închisoare de către o curte militară pentru critica adusă online campaniei de bombardamente a Rusiei în Siria. Acesta a fost găsit vinovat că a justificat terorismul în mod public, în decembrie, pentru o postare pe reţeaua de socializare Live Journal.
Între timp, un inginer electrician pe nume Andrei Bubeiev, din oraşul Tver, în centrul Rusiei, a fost condamnat la doi ani şi trei luni într-o colonie de deţinuţi, anul trecut în mai.
Acesta a fost găsit vinovat de susţinere a activităţilor extremiste şi de încălcare a integrităţii teritoriale a Rusiei, după ce a republicat un articol pro-ucrainean şi o poză a unui tub de pastă de dinţi cu subtitlul “Stoarceţi Rusia din voi”.