Google blochează accesul a 200 de website-uri la platforma sa de publicitate
alte articole
Suprimarea website-urilor a avut loc în special în lunile noiembrie şi decembrie ale anului trecut, după o schimbare în politica serviciului AdSense al Google ce urmăreşte să pedepsească website-urile care în mod intenţionat se prezintă într-o lumină falsă pentru a înşela cititorii.
Noua politică a Google a dus la o evaluare a 550 de website-uri, inclusiv un număr mare de website-uri deghizate ca organizaţii de ştiri legitime. Google a raportat că a luat măsuri împotriva a 340 dintre aceste website-uri şi a interzis permanent aproximativ 200 de website-uri să îi mai folosească platforma de publicitate.
Google a suspendat de asemenea peste 1.300 de conturi pentru aşa zisa practică de “tabloid cloaking”, care a devenit tot mai populară în 2016. Escrocheria implică crearea de anunţuri care pretind a fi ştiri şi informaţii dar care, printr-un simplu click, trimit utilizatorii către un website care încearcă să vândă un produs dubios. Anunţurile deseori vizează evenimentele curente.
Google nu a furnizat o listă cu ştiri false sau cu numele website-urilor care răspândesc astfel de ştiri.
Ştirile false au devenit unul dintre principalele subiecte discutate în urma alegerilor americane din 2016, când s-a raportat că diverse ştiri false şi website-uri care se dădeau drept organizaţii de ştiri legitime au reuşit să se răspândească în mediul online, în special pe platformele media ale reţelelor sociale.
Facebook a fost examinat cu atenţie datorită acestui aspect al ştirilor false, dar nici Google nu a scăpat prea uşor, în special după ce un raport a descoperit că motorul de căutare scotea la suprafaţă informaţii false în cazul unor diverse căutări, inclusiv rezultate care susţineau că Holocaustul a fost o cacialma.
Prin pedepsirea website-urilor sau eliminarea lor completă de pe platforma sa de reclame, Google speră să sufoce sursele ştirilor false prin blocarea principalei lor surse de finanţare. Rămâne de văzut dacă această măsură va fi suficientă.
Ştirile false au reprezentat o mică parte din atenţia acordată de Google în 2016 „reclamelor nepotrivite”. Compania a dat jos de pe Internet 1,7 miliarde de reclame care au încălcat termenii şi condiţiile – aproximativ dublul numărului de reclame scoase de pe Internet în 2015.