Orban afirmă că unii lideri europeni dau vina pe extindere în loc să-şi recunoască propriile decizii greşite

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban a declarat joi că unii lideri europeni dau vina pe extindere şi pe muncitorii străini în loc să-şi recunoască propriile decizii greşite.
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.04.2012

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban a declarat joi că unii lideri europeni dau vina pe extindere şi pe muncitorii străini în loc să-şi recunoască propriile decizii greşite.

”Conform evaluărilor personale, lărgirea a devenit aproape o politică hulită în anumite state membre şi poţi prezenta oricât de multe exemple prin care să arăţi că de ultima lărgire a UE - şi aici înţeleg cele 12 state noi membre: valul din mai 2004 şi cel de la 1 ianuarie 2007 – au benef toate statele membre. Ba uneori ai senzaţia, dacă te uiţi la cifre, că mai degrabă au beneficiat vechile state membre, sau cel puţin unele din vechile state membre, şi mai puţin noile state membre. E o realitate foarte clară”, a afirmat Leonard Orban, la masa rotundă ”Viitorul relaţiilor UE-Turcia: oportunităţi şi provocări”.

Ministrul MAEur a dat ca exemplu un studiu recent făcut de experţi independenţi în Polonia, conform căruia ”din fondurile pe care Polonia le-a absorbit, mai mult de 60% au fost absorbite prin intermediul unor companii din vestul Europei, în principal din Germania”.

În pofida acestor date ”foarte clare, din păcate la nivelul populaţiei statelor membre există un sentiment predominant negativ”, a remarcat Leonard Orban, adăugând că acest lucru se întâmplă deoarece ”de multe ori, din interese de diferite feluri, politicienii au preferat să dea vina pe politica de lărgire pentru eşecurile pe care le realizează”.

Ministrul afacerilor europene a acuzat atitudinea ”duplicitară” a unor politicieni din UE.

”Nu cred că e cazul să dau câteva exemple, dar cred cel puţin în câteva state membre este de-a dreptul frapant şi aş spune greu de acceptat această atitudine, i-aş spune duplicitară, a politicienilor care preferă să arate cu degetul vizavi de lucrătorii din noile state membre, care lucrează în statele respective şi nu pe deciziile lor greşite care au influenţat piaţa muncii. E cel mai simplu să arăţi cu degetul spre cei care au venit şi lucrează şi care îţi produc avantaje majore în toate domeniile decât să recunoşti că, de fapt, politica pe care ai făcut-o la nivel economic nu a dat rezultatele scontate. Criza n-a făcut decât să amplifice aceste tendinţe şi să introducă şi mai multe obstacole în ceea ce priveşte politica de lărgire a UE”, a mai spus Leonard Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor