Orban: Guvernul va aproba un set de documente de licitaţie standardizate în domeniul protecţiei mediului

Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, a declarat joi, că guvernul urmează să aprobe un prim set de documente de licitaţie standardizate în domeniul protecţiei mediului.
Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban. (www.gov.ro)
Epoch Times România
05.04.2012

Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, a declarat joi, că guvernul urmează să aprobe un prim set de documente de licitaţie standardizate în domeniul protecţiei mediului.

”Suntem foarte aproape de a aproba la nivel guvernamental un prim set de documente de licitaţie standardizate în domeniul protecţiei mediului. Vom continua şi pe sectorul transporturilor astfel încât să putem să mergem pe aceste formule standardizate care, cu siguranţă, vor ajuta foarte mult şi vor elimina o serie de probleme existente în momentul de faţă”, a precizat Leonard Orban, referindu-se la problemele pe care România le are în prezent în zona achiziţiilor publice.

Ministrul MAEur a explicat că aceste documente standardizate vizează programele de management al deşeurilor şi de modernizare a sistemelor de apă.

”Este vorba de documente de licitaţie pe zona de deşeuri şi de apă, care vor elimina dificultăţile existenţe. Deci fiecare beneficiar va trebui să urmărească elementele care sunt incluse în aceste documente standard”, a precizat Orban.

Aceste standarde vor fi obligatorii pentru licitaţiile care implică fonduri europene, dar ar fi dorit să fie aplicate la toate licitaţiile.

”Ele vor fi aplicabile pentru licitaţiile pe fonduri europene dar, desigur, ar fi de dorit ca, de acum înainte, să se aplice pentru toate licitaţiile pentru că e normal să nu facem diferenţiere între ce înseamnă fond naţional şi ce înseamnă fond comunitar”, a mai spus Leonard Orban.

Iniţiativa privind standardizarea face parte din regândirea modului de derulare a achiziţiilor publice, după ce Executivul european a identificat deficienţe în aeastă zonă.

Referitor la problema achiziţiilor publice, ”vreau să vă reamintesc că în semestrul trecut, cinci programe operaţionale au fost suspendate şi în această perioadă a trebuit să modificăm semnificativ modul în care se desfăşoară achiziţiile publice ca urmare a cerinţelor Comisiei Europene”, a menţionat Leonard Orban.

”Nu am mers în direcţia simplificării procedurilor ci, dimpotrivă, într-o direcţie care a complicat foarte mult procedurile existente, inclusiv autorităţile care gestionează fonduri comunitare au în momentul de faţă semnificativ mai multe responsabilităţi şi sarcini decât anterior”, a subliniat ministrul afacerilor europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor