Oraşul german Baumholder ar putea pierde baza militară americană
alte articole
Timp de peste o jumătate de secol, oraşul de garnizoană Baumholder de pe dealurile din sud-vestul Germaniei a fost o versiune la scară mai mică a Americii - cu forduri Mustang şi camionete pickup de la baza militară a SUA străbătând străzile sale medievale. Acum, odată cu anunţul Pentagonului de luna trecută privind reduceri importante de trupe, care vor scădea cu un sfert prezenţa militarilor americani în Germania şi în alte părţi din Europa, o instituţie de lungă durată, care a exercitat o influenţă culturală, politică şi militară din partea SUA, îşi pierde greutatea. Mii de ''ambasadori'' informali ai SUA se întorc acasă, relatează miercuri cotidianul american The Washington Post.
Patru din cele 12 baze americane din Germania se vor închide, iar Baumholder, un oraş de 4.500 de locuitori germani, înconjurat de 13.500 de americani din bază - 4.300 de militari plus familiile lor şi alţi membri ai personalului - are în faţă perspectiva unui viitor tulbure. Mulţi germani de aici se îndoiesc că baza va mai rămâne deschisă mult timp, deşi armata a declarat că va înlocui jumătate din cei 3.700 de militari care vor pleca până în octombrie.
Reducerile americane sunt cele mai recente dintr-o lungă descongestionare începută de la sfârşitul Războiului Rece, când 277.000 de soldaţi au fost desfăşuraţi în Europa ca apărare în eventualitatea unui război terestru cu Uniunea Sovietică. Mii de americani au venit în Germania în anii de după al Doilea Război Mondial, răspândind mai mult decât puterea militară - cultură, maşini şi muzică. După aceste reduceri, armata americană va avea aproximativ 30.000 de soldaţi pe continent. Alte ramuri militare vor avea un număr suplimentar de 40.000 de militari.
Armata estimează că schimbările, care prevăd retragerea a două dintre cele patru brigăzi de luptă rămase în Europa - un plan similar cu cel din 2004, sub preşedintele George W. Bush, care a fost amânat -, vor duce la economii într-un moment în care Ministerul american Apărării se află sub presiune bugetară sporită iar angajamentele SUA în războaiele din Irak şi Afganistan sunt diminuate treptat.
Reducerile din Europa sunt parte a unui efort mai mare al Pentagonului de a scădea cheltuielile proiectate de 487 miliarde dolari în următorul deceniu. Armata estimează că cheltuielile cu baza din Baumholder contribuie cu aproximativ 150 milioane de dolari în fiecare an la economia locală, de la angajarea de lucrători locali la închirierea de apartamente în afara bazei pentru soldaţi şi până la cumpărarea de produse locale.
Forţele americane din Europa spun că asigură o prezenţă importantă, în contextul în care misiunea internaţională continuă în Afganistan, tensiunile dintre Israel şi Iran cresc iar întrebările cu privire la reformă persistă în Rusia.
'Europa este coridorul tuturor camerelor din lume', a declarat general-locotenent Mark Hertling, comandantul forţelor terestre americane în Europa. 'Europa serveşte drept coridor spre Africa, Rusia, Turcia', a precizat el. Totodată, prezenţa trupelor americane în Europa le aminteşte ţărilor care îşi limitează bugetele apărării de importanţa menţinerii unor forţe adecvate, a mai spus Hertling. De mult timp un lucru îi enervează pe mulţi americani, care cred că ţările europene contează pe SUA pentru a le salva dacă vor avea probleme, în timp ce cheltuielile europenilor pentru apărare au scăzut şi mai mult în timpul crizei financiare. 'A fi parte din club înseamnă mai mult decât a ţine o armată. Înseamnă să construieşti alianţe şi să conlucrezi înainte de a exista o ameninţare ', a adăugat Hertling.
Potrivit cotidianului american, în rândul elitei politice germane puţini depun un efort serios de a se opune reducerilor americane, pe care le recunosc ca fiind similare cu propriile lor reforme majore din ultimii ani, în care dimensiunea armatei a fost redusă brusc iar recrutarea a fost eliminată.
'Impactul va fi moderat', a declarat luna trecută ministrul german al apărării, Thomas de Maiziere, după anunţarea acestor reduceri.